Logo

Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων: Προβληματικές και άστοχες οι νέες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα [έγγραφο]



 
 

«Δογματικώς προβληματικό και εγκληματοπολιτικώς άστοχο» χαρακτηρίζει η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

Οι Έλληνες ποινικολόγοι στις έγγραφες παρατηρήσεις εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους χαρακτηρίζοντας ως «συστηματικώς άστοχες έως χονδροειδείς» τις αλλαγές σε βασικές διατάξεις του Π.Κ, ενώ κάποιες από αυτές φαίνεται πως «υπηρετούν πολιτικούς-επικοινωνιακούς στόχους, «εμπνεόμενες» από θεαματικές υποθέσεις της επικαιρότητας ή πρόσφατες φυσικές καταστροφές».

Ακόμα εκφράζουν την αντίθεσή τους στη διεύρυνση του αδικήματος της διασποράς ψευδών ειδήσεων κάνοντας λόγο για «τιμωρητική εκτροπή του νομοσχεδίου» που απειλεί την ελευθερία της έκφρασης.

Εξάλλου, η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων διαφωνεί για την κατάργηση της διαζευκτικής πρόβλεψης ισόβιας και πρόσκαιρης κάθειρξης (π.χ. στην ανθρωποκτονία) ή φυλάκισης και χρηματικής ποινής, και τον αποκλεισμό της κατ’ οίκον έκτισης του υπολοίπου της ποινής για ορισμένες κατηγορίες εγκλημάτων. Και τούτο γιατί «το νομοσχέδιο εκδηλώνει αδικαιολόγητη δυσπιστία προς τους δικαστές επιλέγοντας τον υπέρμετρο περιορισμό της – αυτονόητης σε ένα σύγχρονο φιλελεύθερο ποινικό δίκαιο – δυνατότητάς τους να εξατομικεύουν την ποινική μεταχείριση».

Τέλος, οι Έλληνες ποινικολόγοι θεωρούν ως «τιμωρητικές» τις αλλαγές στις διατάξεις του Π.Κ που αφορούσαν στην αναστολή και στην έκτιση των ποινών για ορισμένες κατηγορίες εγκλημάτων, αφού έχουν ως αποτέλεσμα να «μετατρέπουν πολύτιμους σωφρονιστικούς θεσμούς, όπως η απόλυση υφ’ όρον, σε εργαλεία τιμωρίας, εξουδετερώνοντας την ειδική πρόληψη και την κοινωνική επανένταξη των καταδικασθέντων ως πρωταρχικούς σκοπούς της έκτισης των ποινών».

Διαβάστε εδώ όλες τις παρατηρήσεις της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 26-102-2021 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις