Logo

Η έλλειψη 3.000 δικαστικών υπαλλήλων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην απονομή δικαιοσύνης



 
 

Στο 33,19% ανέρχονται τα κενά σε ότι αφορά τις θέσεις δικαστικών υπαλλήλων που υπηρετούν στα δικαστήρια όλης της χώρας, όπως προκύπτει από στοιχεία της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων κάτι που σημαίνει 2.979 κενά σε συνολικά 8.975 οργανικές θέσεις.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό που δημιουργεί προβλήματα σε ότι αφορά την εύρυθμη λειτουργία και απονομή της Δικαιοσύνης και θα πρέπει οι αρμόδιοι να το δουν με προσοχή, μετά από 10 χρόνια μνημονιακών περικοπών και αυστηρών περιορισμών στις προσλήψεις. Η αποτελεσματικότερη Δικαιοσύνη άλλωστε είναι ένας σημαντικός πυλώνας σε ότι αφορά την ανάπτυξη μιας χώρας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια όλης της χώρας οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων (γραμματείς, δακτυλογράφοι, επιμελητές Δικαστηρίων κτλ) ανέρχονται σε 7.566. Ωστόσο ο αριθμός των υπηρετούντων ανέρχεται σε 5.184 κάτι που σημαίνει ότι το ποσοστό των κενών οργανικών θέσεων ανέρχεται σε 31,48%.

Άρειος Πάγος, Εισαγγελία και ΣτΕ

Αντίστοιχα στον Άρειο Πάγο και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων ανέρχονται σε 162. Οι υπηρετούντες όμως δικαστικοί υπάλληλοι είναι μόλις 69, με το ποσοστό των κενών οργανικών θέσεων να ανέρχεται σε 42,59%. Σε ότι αφορά τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων ανέρχονται σε 1.069 ενώ οι υπηρετούντες σε 414. Κάτι που σημαίνει ότι το ποσοστό των κενών οργανικών θέσεων ανέρχεται σε 38,73%.

Σε ότι αφορά το Συμβούλιο της Επικρατείας, οι οργανικές θέσεις τω δικαστικών υπαλλήλων ανέρχονται σε 5.966. Οι υπηρετούντες ανέρχονται σε 64, με το ποσοστό των κενών οργανικών θέσεων να ανέρχεται στο εξωπραγματικό 64%.

Κινητοποιήσεις στις 23 Νοέμβρη

Η έλλειψη προσωπικού όπως επίσης και μια σειρά από άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των δικαστικών υπαλλήλων επισημάνθηκαν πριν από λίγο καιρό στο Τακτικό Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Εκτός από την έλλειψη προσωπικού μία σειρά από προβλήματα είναι οι ανεπαρκείς ή απαρχαιωμένες υλικοτεχνικές και κτιριακές υποδομές, οι μεγάλες καθυστερήσεις στην μετάβαση της δικαιοσύνης στην ψηφιακή εποχή και βέβαια οι χαμηλές αποδοχές των δικαστικών υπαλλήλων με αποκορύφωμα την μη πληρωμή πραγματικών υπερωριών ή την μη αναγνώριση μισθολογικά των ειδικών συνθηκών που βιώνουν.

Για όλα αυτά οι Δικαστικοί υπάλληλοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις αρχής γενομένης από τις 23 Νοεμβρίου με τρίωρη στάση εργασίας σε όλη τη χώρα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 2-11-2021 από directNEWS.gr πηγή: documentonews.gr


 


Τελευταίες Ειδήσεις