Logo

«Χρυσή» αγωγή με στόχο τη φίμωση του Τύπου



 
 

Τις αποκαλούν SLAPPs (Strategic Lawsuits Against Public Participation) και είναι ένα από τα σοβαρότερα -ανάμεσα στα πολλά και δραματικά- προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Τύπος. Πρόκειται για νομικό μπούλινγκ εναντίον δημοσιογράφων με στόχο την οικονομική τους εξόντωση και εν τέλει τη φίμωσή τους. Το τελευταίο κρούσμα στην Ελλάδα είναι η αγωγή εναντίον του Αlterthess και της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη από στέλεχος της «Ελληνικός Χρυσός», που ζητά 100.000 ευρώ ως αποζημίωση - μάλιστα απειλείται η δημοσιογράφος σε περίπτωση μη εκτέλεσης της όποιας αποζημίωσης με κράτηση ενός έτους!

Ποιο είναι το... έγκλημα του συνεταιριστικού μέσου της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το στέλεχος της «χρυσής εταιρείας» -και καταδικασθέντα τελεσίδικα- Ευστάθιο Λιάλιο; Μα φυσικά ένα μη αρεστό αλλά απολύτως αληθές ρεπορτάζ που αφορά την καταδίκη από το Πρωτοδικείο Πολυγύρου στις 27 Οκτωβρίου του 2020 του Ευστ. Λιάλιου, τομεάρχη των Μεταλλείων Ολυμπιάδας, και του Μ. Θεοδωρακόπουλου, πρώην διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, για ρύπανση του νερού στην Ολυμπιάδα και στο Στρατώνι ύστερα από αναφορές του Δήμου Αριστοτέλη αλλά και καταγγελίες πολιτών το 2015. Και ποια η κατηγορία στην οποία βασίζεται η αγωγή; Η... «παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων» του κ. Λιάλιου, ο οποίος προφανώς εκτιμά πως για ένα θέμα που αφορά τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια χιλιάδων ανθρώπων και μιας ολόκληρης περιοχής η κοινή γνώμη δεν πρέπει να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα μιας δημόσιας δίκης...

Θυμίζουμε ότι μετά την πρώτη δίκη η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, Κυριακή Μάλαμα, είχε καταγγείλει ότι στην έξοδο από το δικαστήριο δύο γνωστά υψηλόβαθμα στελέχη τής «Ελληνικός Χρυσός» προπηλάκισαν και απείλησαν μάρτυρες της υπόθεσης, λέγοντας ότι «θα έρθει και σε εσάς η σειρά σας». Εν τέλει, οι δύο κατηγορούμενοι στις 3 Σεπτεμβρίου του 2021 καταδικάστηκαν και σε δεύτερο βαθμό από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης.

«Δεν μας προκαλεί έκπληξη η αγωγή του ενάγοντος εναντίον του μέσου μας», σχολιάζει το συνεταιριστικό σάιτ Αlterthess, το οποίο θυμίζει την «τακτική της εταιρείας να προσπαθεί με πληρωμένες δημοσιεύσεις σε φιλικά της ΜΜΕ να κάνει το άσπρο μαύρο, ειδικά μετά τη νέα αποικιοκρατικού χαρακτήρα σύμβαση που υπέγραψε με τη νέα κυβέρνηση», υπογραμμίζοντας πως «είναι η πρώτη φορά που γίνεται αγωγή ευθέως σε δημοσιογραφικό μέσο και δημοσιογράφο με υπέρογκες οικονομικές απαιτήσεις για δημοσίευμα που αναφέρει τα γεγονότα όπως έγιναν καθώς και τους πρωταγωνιστές τους».

«Πρόκειται για ξεκάθαρη στοχοποίηση του Alterthess, αλλά και της ελευθερίας του Τύπου γενικότερα. Κι αυτό γιατί το συνεργατικό μας μέσο από την αρχή της λειτουργίας του το 2010 κάλυπτε πάντα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα από τη σκοπιά των αποκάτω και όχι από αυτήν της εκάστοτε εξουσίας και των πολυεθνικών», μας λέει η Σταυρούλα Πουλημένη. «Αυτό που ενοχλεί μάλλον είναι ότι αναφορικά με το ζήτημα των Σκουριών και της εμπλοκής τής "Ελληνικός Χρυσός" στο ζήτημα των εξορύξεων στη ΒΑ Χαλκιδική ήμασταν από τα λίγα μέσα που αναδείξαμε τα αιτήματα και την εναντίωση των πληγέντων από αυτή τη δραστηριότητα, σε αντίθεση με τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Σε μια εποχή που η ενημέρωση κατευθύνεται, λογοκρίνεται και αυτολογοκρίνεται, είναι καθήκον μας πάντα να εργαζόμαστε με βάση την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κώστας Αρβανίτης φέρνει στα ευρωπαϊκά όργανα την εκφοβιστική αγωγή του στελέχους τής «Ελληνικός Χρυσός» με ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και με ενημέρωση της αρμόδιας υποομάδας της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. «Οι αρμόδιες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου JURI & LIBE έχουν από καιρό αναγνωρίσει το νομοθετικό κενό που επιτρέπει τη χρήση τέτοιων “βρόμικων” μεθόδων», σημειώνει ο Κώστας Αρβανίτης και συνεχίζει: «Είναι απαράδεκτο να στοχοποιούνται με αυτόν τον τρόπο δημοσιογράφοι που κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Είναι απαράδεκτο να εξοντώνεται η δημοσιογραφία που εναντιώνεται στα μεγάλα συμφέροντα. Δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι. Θα σταθούμε απερίφραστα στο πλευρό των εργατών του Τύπου που σέβονται τη δημοσιογραφική δεοντολογία και ορθώνουν το ήθος τους απέναντι σε αυτούς που θα φίμωναν την ελευθερία του Τύπου για τα δικά τους συμφέροντα».

*Της Ντίνας Δασκαλοπούλου

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 4-11-2021 από directNEWS.gr πηγή:efsyn.gr


Τελευταίες Ειδήσεις