Logo

Δικηγορικές εκλογές: Στη "μάχη" του β΄ γύρου 24 υποψήφιοι πρόεδροι σε 12 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας



 
 

Στις 07:00 το πρωί της Κυριακής άνοιξαν οι κάλπες σε 12 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας για τις επαναληπτικές εκλογές (β΄ γύρος) ανάδειξης νέων προέδρων για την επόμενη τετραετία. 

Το ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα της εκλογικής "μάχης" αναμφίβολα επικεντρώνεται στους τρεις μεγάλους Δικηγορικούς Συλλόγους της Χώρας, Αθηνών, Θεσσαλονίκης, και Πειραιώς, όπου οι κάλπες  για τον β' γύρο θα παραμείνουν ανοικτές για δύο ημέρες (Κυριακή και Δευτέρα) 

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι στους 51 από τους συνολικά 63 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας αναδείχθηκαν από τον α΄ γύρο των αρχαιρεσιών οι νέοι πρόεδροι και οι πρώτοι σε ψήφους σύμβουλοι των νέων Διοικητικών Συμβουλίων. 

Αναλυτικότερα, οι 12 Δικηγορικοί Σύλλογοι στους οποίους θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές, μαζί με τους υποψηφίους προέδρους και τα αποτελέσματα του α΄ γύρου έχουν ως εξής:

Αθηνών: Δημήτρης Βερβεσός (29.37%) και Δημήτρης Αναστασόπουλος (21.63%)

Βέροιας: Καραβασίλειος Φώτιος (38.80%) και Γεώργιος Χατζόγλου (37.60%)

Ηρακλείου: Νικόλαος Λογοθέτης (42.46%) και Αικατερίνη Κοσμαδάκη (29.39%)

Θεσπρωτίας: Νικόλαος Μπέζας (49.30%) και Κωνσταντίνος Σιντόρης (26.76%)

Θεσσαλονίκη: Δημήτριος Φινοκαλιώτης (24.84%) και Ευστάθιος Κουτσοχήνας (23.82%)

Θηβών: Σωτηρία Μανάρα- Μαυράκη (43.42%) και Χαράλαμπος Παπαχαραλάμπους (28.95%)

Ιωαννίνων: Μαρία Νάκα (38.92%) και Χριστίνα Τσέτσου (38.92%)

Κατερίνης: Ασημίνα Στρίμπα (33.58%) και Κωνσταντίνος Μηλιός (28.36%)

Κοζάνης: Χρήστος Δημητρόπουλος (38.49%) και Μαρία Κωνσταντινίδου (30.94%)

Λαρίσης: Τρύφων Τσάτσαρος (35.79%) και Νικολέττα Μπασδέκη (33.28%)

Πειραιώς: Ηλίας Κλάπας (31.00%) και Πολυχρόνης Περιβολάρης (30.92%)

Ρόδου: Βασίλειος Περίδης (47.99%) και Γεώργιος Μαυρομμάτης (26.13%).

Δ.Σ.Α: Δημήτρης Βερβεσός vs Δημήτρης Αναστασόπουλος 

Οι συμμαχίες (των δύο "μονομάχων"με τους υποψήφιους προέδρους που έμειναν εκτός β΄ γύρου)  και η αποχή φαίνεται πως είναι οι παράγοντες που θα κρίνουν τον νικητή των αρχαιρεσιών για το νέο πρόεδρο του μεγαλύτερου Δικηγορικού Συλλόγου της χώρας , του Δ.Σ.Α.

Ο Δημήτρης Βερβεσός και ο Δημήτρης Αναστασόπουλος έχουν "παρελθόν" στην εκλογική αναμέτρηση, καθώς στις δικηγορικές εκλογές του 2017 ήταν αντίπαλοι στο β' γύρο. Τότε η κάλπη είχε αναδείξει νικητή τον πρώτο.

Σύμφωνα με πολλούς δικηγόρους  ο Δημήτρης Βερβεσός είναι το φαβορί αυτών των εκλογών, εκτίμηση που ενισχύθηκε από το αποτέλεσμα του α΄ γύρου, όπου ο εν λόγω υποψήφιος κατέγραψε αύξηση δυνάμεων και σε ψήφους και σε ποσοστιαία επιρροή μετά από μία τετραετία προεδρίας, διάστημα κατά το οποίο κυριάρχησε η πανδημία του κορονοϊού με τα κλειστά δικαστήρια. 

Το αποτέλεσμα του α' γύρου κατέδειξε ότι μεγάλος αριθμός δικηγόρων επιβράβευσε τον τρόπο με τον οποίο ο Δ. Βερβεσός ως πρόεδρος διαχειρίστηκε τις κρίσεις που προέκυψαν κατά τη θητεία του. Κι αυτό γιατί διεύρυνε τη διαφορά με τον αντίπαλό του Δ. Αναστασόπουλο, λαμβάνοντας 29.37% και 3.580 ψήφους, ενώ στον α΄ γύρο των εκλογών του 2017 είχε λάβει 25,75% και 2.785 ψήφους. 

Ωστόσο και ο Δ. Αναστασόπουλος είδε αύξηση στα ποσοστά του, καθώς έλαβε 21,63% και 3.637  ψήφους, ενώ το 2017 στον α΄ γύρο είχε λάβει 17,2% και 1.884 ψήφους. 

Αξίζει να επισημανθεί ότι στο β΄ γύρο των εκλογών του 2017 οι δύο "μονομάχοι" είχαν λάβει:

Δημήτρης Βερβεσός:57,62%  (ψήφοι 4.742)

Δημήτρης Αναστασόπουλος: 42,38% (3,488)

Καμπαγιάννης - Αγνωιστική Συσπείρωση Δικηγόρων - Θέμης Σοφός

Αναμένοντας το αποτέλεσμα της κάλπης που θα αναδείξει τον εκλεκτό των μελών του ΔΣΑ θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο Θανάσης Καμπαγιάννης, που έκανε έναν επιτυχημένο προεκλογικό αγώνα όπως φαίνεται από το ποσοστό (14,98%) που συγκέντρωσε στον α΄ γύρο, έκανε λόγο για "καταψήφιση και των δύο "μονομάχων"του β΄ γύρου. 

Από την πλευρά της η Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων (Άγγελος Βρεττος)  τόνισε πως είναι "απέναντι σε όποιον πρόεδρο προκύψει από τον β΄γύρο των εκλογών, όπου διεξαχθεί , όπως σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη¨.

Τέλος αξίζει να επισημανθεί και η άποψη του Θέμη Σοφού, επικεφαλής των ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ, καθώς κατά τον προεκλογικό αγώνα είχε επιτεθεί στη  Νέα Δημοκρατία  και στον Δ. Αναστασόπουλο  για τη σαφή προτίμηση που έδειξε η πρώτη στον δεύτερο, ο οποίος μίλησε για "ψήφο κατά συνείδηση" στο δεύτερο γύρο. 

ΔΣΑ: Η εκλογική διαδικασία στο β΄γύρο

Οι κάλπες Σάββατο θα μείνουν ανοιχτές ως τις 19.00 και θα ανοιξουν και πάλι αυριο Δευτέρα 6-12 στις 07.00 και θα μείνουν ανοιχτές έως 19:00.

Οι δικηγόροι θα ψηφίσουν στα ίδια εκλογικά τμήματα, όπου ψήφισαν και στον α’ γύρο.

Όπως και στον α’ γύρο, κατά την προσέλευση στο εκλογικό τμήμα οι δικηγόρι θα πρέπει να επιδεικνύουν είτε

α) πιστοποιητικό εμβολιασμού , είτε

β) πιστοποιητικό νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) , είτε

γ) βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου για τον COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών, είτε ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών.

Και ο ΕΟΔΥ στον β΄ γύρο των εκλογών στο ΔΣΑ

Στις 05/12/21 και 06/12/21,, (δεύτερος γύρος αρχαιρεσιών για την εκλογή Προέδρου ) κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα διενεργεί δωρεάν διαγωνιστικούς ελέγχους (rapid tests) στη Στοά του Βιβλίου από τις 10:00 - 15:00.

Σύμφωνα με την πρακτική του ΕΟΔΥ:

α) Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος ο ενδιαφερόμενος θα ενημερώνεται τηλεφωνικά αμέσως μετά το αποτέλεσμα του τεστ.

β) Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ δεν εκδίδει σχετική βεβαίωση.

Συνεπώς, οι εκλογείς (εφόσον δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης) θα πρέπει να έχουν ήδη εφοδιαστεί με Βεβαίωση Αρνητικού Διαγνωστικού Ελέγχου κατά την προσέλευσή τους στο εκλογικό τμήμα.

 

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-12-2021 από directNEWS.gr  


Τελευταίες Ειδήσεις