Logo

Δικαστικοί υπάλληλοι: “Λουκέτο” σήμερα στα δικαστήρια - 2.803 κενές οργανικές θέσεις



 
 

Οι δικαστικοί υπάλληλοι της χώρας κατέρχονται σήμερα Τετάρτη σε 24ωρη απεργία, καταγγέλλοντας τις τραγικές συνθήκες εργασίας, με το 31,7% των οργανικών θέσεων να μην έχει καλυφθεί και τους ίδιους καθημερινά να δίνουν μάχη ώστε να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

Η Ομοσπονδία Δικαστηρικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) σε σχετική επιστολή της προς τα κόματα με την οποία ζητούσε συνάντηση για να εκθέσει τα προβλήματα ανέφερερε  χαρακτηριστικά 

«Κατεβάζουμε τα στυλό, κλείνουμε τα γραφεία, βγαίνουμε στους δρόμους. Δεν μας αρκεί πλέον η αναγνώριση του έργου μας και της προσφορά μας, θέλουμε πράξεις και μέτρα για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας μας και των αποδοχών μας. Έχουμε δίκαια και λογικά αιτήματα στα οποία πρέπει να δοθούν άμεσα λύσεις.Βιώνουμε κι εμείς παρόμοιες συνθήκες με τους Δικαστικούς Λειτουργούς, προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες στην διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης και δεν δεχόμαστε να μας έχει η πολιτεία στο περιθώριο.

«Τα Δικαστήρια, ο χώρος απονομής της Δικαιοσύνης, βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών και δεν υπάρχει ούτε μία χαραμάδα ελπίδας, πως η κατάσταση αυτή μπορεί να βελτιωθεί όχι στο άμεσο μέλλον, που είναι το αναγκαίο, αλλά ούτε καν σε ορίζοντα 5ετίας»..

Η κατάσταση στα δικαστήρια - 2.803 οργανικά κενά

Σε εκείνη την επιστολή η ΟΔΥΕ αναφερόταν, μεταξύ άλλων, στο τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης, καθώς επί 8.769 οργανικών θέσεων Δικαστικών Υπαλλήλων όλων των Κλάδων και Κατηγοριών, υπηρετούν σήμερα 5.966, δηλαδή υπάρχουν 2.803 οργανικά κενά.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η αναλογία Δικαστικών Υπαλλήλων προς Δικαστικούς Λειτουργούς να είναι 1,34:1 (5.966 υπηρετούντες Δικαστικοί Υπάλληλοι προς 4.429 υπηρετούντες Δικαστικούς Λειτουργούς), ενώ σε πάρα πολλά δικαστήρια της χώρας η αναλογία αυτή ανατρέπεται δραματικά και γίνεται 1:3 (δηλαδή ένας Δικαστικός Υπάλληλος για κάθε τρεις Δικαστικούς Λειτουργούς), όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 3,5:1.

Η ΟΔΥΕ, επίσης, έκανε  ιδιαίτερη αναφορά στις καθυστερήσεις απονομής Δικαιοσύνης, καθώς βάσει στοιχείων  η επίλυση μιας διαφοράς στα Πολιτικά Δικαστήρια χρειάζεται περίπου 3 – 4,5 χρόνια μέχρι την οριστική εκτέλεση της απόφασης, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 1,5 χρόνος, ενώ η ολοκλήρωση μιας υπόθεσης στα Ποινικά Δικαστήρια απαιτεί 4 – 5 χρόνια.

Επιπλέον σημείωνε ότι οι αμοιβές των δικαστικών υπαλλήλων έχουν υποστεί μειώσεις κατά 35% από την πρώτη εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών που άρχισαν το 2011 και ουδέποτε μέχρι σήμερα δεν αποκαταστάθηκε, ενώ αντίθετα μένουν απλήρωτες χιλιάδες ώρες υπερωριών των Δικαστικών Υπαλλήλων.

Τέλος, υπογράμμιζε ότι  τα δικαστικά κτήρια στις περισσότερες περιοχές της χώρας δεν πληρούν ούτε τις στοιχειώδεις συνθήκες αξιοπρεπούς λειτουργίας, δεν παρέχουν ασφάλεια έναντι των καιρικών φαινομένων, με τις υλικοτεχνικές υποδομές να είναι εντελώς ανεπαρκείς, όπως και η δυνατότητα χρήσης των νέων τεχνολογιών, που θα βοηθούσαν τόσο στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, όσο και στην μείωση της ταλαιπωρίας των συναλλασσόμενων καθημερινά με τα δικαστήρια.

Προειδοποιητική κινητοποίηση 6.000 δικαστικών υπαλλήλων της χώρας που διεκδικούν

Στην κοινοποίηση- γνωστοποίηση της απεργίας προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας, η ΟΔΥΕ επισημαίνει  πως πρόκειται για προειδοποιητική κινητοποίηση των 6.000 περίπου Δικαστικών Υπαλλήλων της Χώρας που υπηρετούν στις Γραμματείες των Πολιτικών και Ποινικών Δικαστηρίων και Εισαγγελιών της Χώρας, της Γενικής Επιτροπείας και των Διοικητικών Δικαστηρίων της Χώρας, του ΣτΕ, των Εμμίσθων Υποθηκοφυλακείων της Χώρας και των Κτηματολογικών Γραφείων Ρόδου, Κω και Λέρου, φυσικών μελών των Συλλόγων-Μελών της ΟΔΥΕ σε όλη τη Χώρα.

Η ΟΔΥΕ αναφέρει:

«Διεκδικούμε την επίλυση των προβλημάτων που έχουν σχέση με τις οξυμένες, ειδικές και ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας μας, και ειδικότερα διεκδικούμε:

ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΔΩΝ, καθώς οι κενές θέσεις Δικαστικών Υπαλλήλων σε όλη τη χώρα ξεπερνούν το 30% των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων.

ΕΠΑΝΑΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ. ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ.

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ, όπως προβλέπει ο Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων.

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ. ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, κτηριακές εγκαταστάσεις, νέες τεχνολογίες.

ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ του πρώην Ταμείου Αρωγής για την ενίσχυση Δικαστικών Υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

ΑΥΞΗΣΗ (τουλάχιστον διπλασιασμό) ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ, για να μπορούν να ανταποκρίνονται χωρίς προσωπικό κόστος στις ανάγκες των καθηκόντων τους».

Θ. Ξανθόπουλος: Η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει την κραυγή αγωνίας των δικαστικών υπαλλήλων

Ο αρμόδιοος τομεάρχης της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή την απεργία των δικαστικών υπαλλήλων κάνει λόγο για  αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι στα σοβαρά προβλήματα της Δικαιοσύνης, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του: 

«Η 24ωρη απεργία που πραγματοποιούν αύριο, Τετάρτη, οι δικαστικοί υπάλληλοι της χώρας, αναδεικνύει με εμφατικό τρόπο την πρωτοφανή αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι στα μείζονα προβλήματα που συνεχίζουν να ταλανίζουν την λειτουργία της δικαιοσύνης. Είναι χαρακτηριστικό  ότι μία στις τρεις οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων παραμένει κενή, με αποτέλεσμα την σοβαρή υποστελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών και την υπολειτουργία των δικαστηρίων.

Παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις και υποσχέσεις, το υπουργείο Δικαιοσύνης τα δυόμιση τελευταία χρόνια, δεν έχει προχωρήσει ακόμη στη πρόσληψη ικανού αριθμού υπαλλήλων, η επιχείρηση κινητικότητας απέτυχε παταγωδώς ενώ οι διαδικασίες τεχνολογικού και κτιριακού εκσυγχρονισμού  αργοπορούν απελπιστικά.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση που ταλαιπωρεί τους πολίτες και όλους τους θεσμικούς παράγοντες της δικαιοσύνης, προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της, πρέπει και μπορεί να αλλάξει άμεσα. Η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει την κραυγή αγωνίας των δικαστικών υπαλλήλων και να δώσει λύσεις στα καίρια προβλήματα λειτουργίας των δικαστηρίων. Οφείλει επίσης να συνεργαστεί θεσμικά με τις δικαστικές ενώσεις τις οποίες συστηματικά αγνοεί σε θεμελιώδη νομοθετήματα της δικαιοσύνης».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 2-3-2022 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις