Logo

Ανατροπή στα σχέδια τραπεζών και servicers: «Φρένο» στους πλειστηριασμούς ακινήτων



 
 

Ανατρέπονται οι σχεδιασμοί τραπεζών και servisers, καθώς παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην εκτέλεση των πλειστηριασμών ακινήτων.

Στελέχη των servicers καθώς και τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι το φαινόμενο οφείλεται στην αποχή των δικηγόρων από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας έως την 1η Ιουνίου του 2022 σε συνδυασμό με κωλυσιεργίες που παρατηρούνται από την πλευρά των συμβολαιογράφων, τουλάχιστον σε επίπεδο εκτέλεσης των πράξεων.

Τα παραπάνω προέκυψαν κατά τη συνάντηση  που είχαν την Παρασκευή στελέχη των τραπεζών και των servicers στο υπουργείο Οικονομικών, στην οποία συζητήθηκε το «φρένο» που παρατηρείται στους πλειστηριασμούς, με τις τράπεζες να δηλώνουν πως θα ενημερώσουν σχετικά το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με το naftemporiki.gr,  η αίσθηση των τραπεζών είναι ότι πρόκειται για άτυπη επέκταση της αποχής πέραν των περιπτώσεων α’ κατοικίας και των ευάλωτων νοικοκυριών, με σκοπό τον περιορισμό των πλειστηριασμών κυρίως σε επιχειρηματικά ακίνητα ή εξοχικές κατοικίες πολυτελείας. Μάλιστα, οι καθυστερήσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα να μην ολοκληρώνονται οι πράξεις, να μην αποδίδονται τα ακίνητα στους νέους δικαιούχους και να τα χρησιμοποιούν αυτά οι οφειλέτες.

Όλα τα παραπάνω είναι πιθανόν να συμβαίνουν στο πλαίσιο της σημαντικής δυσχέρειας που αντιμετωπίζουν πολλοί δανειολήπτες, καθώς η μία κρίση διαδέχεται την άλλη και η ακρίβεια, λόγω του Ουκρανικού, αυξάνει συνεχώς τον αριθμό των ευάλωτων νοικοκυριών.

Έκλεισε η... γέφυρα

Εν τω μεταξύ οι τράπεζες ζήτησαν από το υπουργείο επέκταση των προγραμμάτων «Γέφυρα», για να εισπράξουν την απάντηση πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, καθώς αυτά τα προγράμματα δημιουργήθηκαν για να αντιμετωπίσουν το θέμα της πανδημίας, η οποία σταδιακά εκλείπει.

Από την άλλη πλευρά ενισχύεται ο αριθμός των αιτήσεων που αφορούν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, πλην όμως παραμένει εξαιρετικά περιορισμένος με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι αιτήσεις οφειλετών που αναζητούν να ενταχθούν στη λογική της δεύτερης ευκαιρίας φθάνουν με δυσκολία τις 800 και περιλαμβάνουν Δημόσιο και τράπεζες.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, εξαιρετικά δύσκολο φαντάζει και για τους servicers -τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια- να επιτύχουν τους στόχους των ανακτήσεων που έχουν τεθεί, ακόμη και με τη σχετική παράταση.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 13-3-2022 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις