Logo

Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων: Έκτακτη ημερίδα για τρία “καυτά” νομικά θέματα



 
 

Έκτακτη ημερίδα διοργανώνει η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, την Παρασκευή 1 Απριλίου 2022 και ώρα 16.00 έως 20.00 στην αίθουσα Μιχάλης Ζαφειρόπουλος του ΔΣΑ (Ακαδημίας 60, 1ος όροφος).

Οι Μαχόμενοι Δικηγόροι αντιδρούν στην τροποποίηση του άρθρου 87 ΠΚ που ορίζει υποχρεωτική φυλάκιση των κατηγορουμένων για πλημμελήματα όταν διαπράττονται από δύο τουλάχιστον άτομα όπως κλοπές – διαρρήξεις, φθορές ξένης περιουσίας κ.α. Ακόμη θα συζητηθούν η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για το ελαφρυντικό του σύννομου βίου και το αίτημα των δικαστικών ενώσεων για να τεθεί “πλαφόν” στις αναβολές δικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης στην έκτακτη ημερίδα θα τεθούν:

1. Η πρόσφατη τροποποίηση άρθρου 187 παρ.6 ΠΚ , χωρίς να διέλθει της απαραίτητης διαδικασίας διαβούλευσης, σύμφωνα με την οποία, ακόμα και για συναφή πλημμελήματα κατά της περιουσίας (μικροκλοπές) και της ιδιοκτησίας (φθορά ξένης ιδιοκτησίας), εφόσον διαπράττονται από δύο τουλάχιστον άτομα (συμμορία), η ποινή τους (ακόμα και 3-4 μηνών φυλακίσεως) δεν θα μετατρέπεται ούτε θα αναστέλλεται, ακόμα και μετά την άσκηση εφέσεως. Η Σχετική πρωτοβουλία και η διαδικασία που ακολουθήθηκε προβληματίζει ως προς τον σκοπό που πρόκειται να εξυπηρετήσει και ως προς τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει.

2. Η απόφαση της ΟλΑΠ 2/2022 για το σύννομο βίο, η οποία δεν επαναφέρει μόνο το προ του 2019 καθεστώς του έντιμου βίου, αλλά εξαρτά πλέον τη χορήγηση του ελαφρυντικού από την βαρύτητα και την κοινωνική απαξία της πράξης αλλά και την παράλληλη ικανοποίηση του κοινού περί δικαίου αισθήματος του κοινωνικού συνόλου.

3. Η επιστολή της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, με την οποία προτείνονται ο περιορισμός των αναβολών στα ποινικά ακροατήρια (το είχε ζητήσει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αρχές Μαρτίου), η κατάργηση των ενδιάμεσων συμβουλίων και άλλα θέματα.

“Η Ένωση θεωρεί κατ’ αρχάς απαράδεκτη την προσθήκη της διάταξης 187 παρ. 6 ΠΚ σε θεσμικό νομοθέτημα (Ποινικός Κώδικας), και καλεί όλο το νομικό κόσμο (Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων και Επιστημονικές Ενώσεις) αλλά και τα κόμματα του Κοινοβουλίου να αντιδράσουν προκειμένου αυτή άμεσα να καταργηθεί η έστω να τροποποιηθεί.

Επίσης θέτει τους προβληματισμούς για την ΟλΑΠ 2/2022 και την επιστολή της ‘Ένωσης Εισαγγελέων (αλλά και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων) που βάλει εμμέσως κατά των υπερασπιστικών δικαιωμάτων και της προσήκουσας άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος”.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων υπογράφεται από τον Πρόεδρο Γιάννη Γλύκα και τον Γεν. Γραμματέα Βαγγέλη Γκιγκιλίνης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-3-2022 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις