Logo

Θάνατος Τζωρτζίνας: Η διευθύντρια ιατροδικαστικής θα συνδράμει στο έργο της ανακρίτριας



 
 

Στο έργο της ανακρίτριας, θα συνδράμει η διευθύντρια του εργαστηρίου ιατροδικαστικής και τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χαρά Σπηλιοπούλου. Μετά από σχετικό αίτημα της 18ης ανακρίτριας που χειρίζεται την υπόθεση του θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας, η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών,  Μαρία Γκανέ, όρισε την κ. Σπηλιοπούλου, για να βοηθήσει την ανακρίτρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ανακριτικό αίτημα αναφέρεται:

«Λαμβανομένου υπόψη του τρόπου που φέρεται ότι  τελέστηκε το έγκλημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, από δράστη σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, και δει μέσω της χρήσης φαρμακευτικής δραστικής ουσίας που άφησε το αποτύπωμά της στο μεταθανάτιο αίμα της ανήλικης παθούσας όπως προκύπτει από τις εξειδικευμένες ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις , κατά τη γνώμη μας ο ειδικός επιστήμων επί θεμάτων ιατροδικαστικής αφού λάβει γνώση του ιατρικού φακέλου της παθούσας καθώς και των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων που έλαβαν χώρα μετά το θάνατό της,  ενδεχομένως να μας επισημάνει ή να μας συστήσει περαιτέρω ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν, τις οποίες μόνο αν μας τις καταστήσει γνωστές πρόσωπο με ειδικές γνώσεις επί της ιατροδικαστικής  επιστήμης εμείς  θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις ενδεδειγμένες ανακριτικές πράξεις για την περαιτέρω διαλεύκανση της αξιόποινης πράξης που διερευνούμε».

Επισημαίνεται ότι η πράξη διορισμού ειδικού επιστήμονα που προχώρησε η κ.Γκανέ ως εποπτεύουσα την ανάκριση, προβλέπεται στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. 

Ανδ. Ηλιάδης: Το στοιχείο που ίσως ρίξει φως στην υπόθεση 

Την ίδια ώρα, την προσωπική του θέση για το εύρημα του ενζύμου «τροπονίνη» στις εξετάσεις της μικρής Τζωρτζίνας, φέρεται να εξέφρασε ο εντατικολόγος - διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Ανδρέας Ηλιάδης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πελοπόννησος», ο κ. Ηλιάδης φέρεται να υποστήριξε την θέση του, ως επιστήμονας, για το εύρημα του ενζύμου στις εξετάσεις της μικρής και το οποίο ενδεχομένως να διαδραματίσει κάποιον κομβικό ρόλο στην υπόθεση.

Πρόκειται για το στοιχείο που έκανε εντύπωση και στην οικογένεια της κατηγορουμένης,Ρούλας Πισπιρίγκου, όταν προ ημερών ζήτησε και πήρε από το ΠΓΝΠ τον ιατρικό φάκελο της Τζωρτζίνας, για να δει την ένδειξη της «τροπονίνης»,  ουσία της καρδιάς, αντί για 10, να εμφανίζεται στο 485.

Ο κ. Ηλιάδης, στην κατάθεσή του, αφού ανέφερε πως το στοιχείο της «τροπονίνης» ήταν πράγματι μόνο για μια μέρα και έπεσε την επομένη, εξήγησε πως μια τιμή που πέφτει σχεδόν αμέσως είναι ένας παράγοντας που έχει αρθεί.

Επί της ουσίας όμως, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Πελοπόννησος», κατέθεσε ότι το εύρημα δεν προήλθε από την ίδια την καρδιά, αλλά ενδεχομένως από εξωγενή παράγοντα και ανάφερε ως δηκτικό παράδειγμα, ότι πρώτα και κύρια ένα στοιχείο που δυσπραγεί την καρδιά είναι το οξυγόνο. Ως ένζυμο, δε, αποκλειστικό της καρδιάς, δεν επιτρέπει να παραληφθεί ή να αποκλειστεί η πιθανότητα να είναι και αποτέλεσμα ενεργοποίησης του βηματοδότη που είχε το παιδί.

Ο κ. Ηλιάδης, όχι μόνο το χαρακτήρισε θέμα που η απλή Ιατρική δεν μπορεί να λύσει, αλλά ζήτησε να διερευνηθεί από πιο εξειδικευμένους επιστήμονες. Αν αυτοί καταλήξουν πως το εύρημα προήλθε από «χέρι», το οποίο και προκάλεσε την απώλεια οξυγόνου, τότε αυτό θα αφορά πράξη που θα ‘χει γίνει στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων Πάτρας, απ΄όπου η 9χρονη διακομίσθηκε στο ΠΓΝΠ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μέρες μετά από την παρουσία του στην Ευελπίδων, ο εντατικολόγος, μεταξύ άλλων φέρεται να αναφέρθηκε και σε περίεργες συμπεριφορές των γονέων της ασθενούς, που άλλωστε μετέφερε τότε στο «Χαμόγελο του Παιδιού», ενώ σημείωσε ότι «Δεν ενημερώθηκε μόνο το Χαμόγελο του Παιδιού. Έχω εξηγήσει στην κυρία Ανακρίτρια πού ακριβώς έχουμε απευθυνθεί», χωρίς να θελήσει να δώσει κάποια παραπάνω στοιχεία.

Κατάθεση γιατρών Καραμανδάνειου

Τα δραματικά 55 λεπτά ανάνηψης της Τζωρτζίνας κατέθεσε στην Ανακρίτρια Αθήνας ο επικεφαλής αναισθησιολόγος του «Καραμανδανείου» Νοσοκομείου Παίδων Πάτρας, Ιωάννης Χασαπόπουλος. «Αν δεν είχαμε σώσει τον Απρίλιο του 2021 το παιδί, σήμερα δεν θα είχαμε αυτές τις εξελίξεις. Θα επρόκειτο για έναν ακόμη αιφνίδιο θάνατο. Την ώρα της ανάνηψης δεν κοιτάζουμε ποιος είναι μπροστά – πίσω, αλλά σημασία για μάς έχει μόνο η αναζωογόνηση του παιδιού. Όταν καταφέραμε να το επαναφέρουμε τα συναισθήματά μας ήταν συγκλονιστικά», φέρεται να είπε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Σχετικά με τη συμπεριφορά της μάνας και του πατέρα ανέφερε, ότι Μάνος ήταν πιο ψύχραιμος και η Ρούλα αμίλητη.

Επίσης, κατέθεσαν ακόμη δύο παιδίατροι κι ένας παιδονευρολογος.

Τι γίνεται με την κεταμίνη

Με τα «βέλη» της επικαιρότητας να πέφτουν ασταμάτητα στη κατηγορουμένη, μιλώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», ο δικηγόρος υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου, Οθωνας Παπαδόπουλος, εξέφρασε την εύλογη απορία του, για την καθυστέρηση απάντησης του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού», για την κεταμίνη.

Όπως είπε, άξιο αναφοράς είναι πως στα έγγραφα αιτήματα που έχει διαβιβάσει στη διοίκησή του η Ανακρίτρια της Αθήνας, για το αν διέθετε η Παιδιατρική Κλινική της τη φαρμακευτική ουσία της κεταμίνης, τόσες ημέρες μετά, δεν έχει δοθεί καμία απάντηση.

Επίσης, η νομική πλευρά της προφυλακισμένης έχει ζητήσει – μέσω της ανακριτικής αρχής – να απαντήσει η ομάδα γιατρών και νοσηλευτών που πάλεψε να σώσει την μικρή Τζωρτζίνα, για το ποιες ουσίες (βάσει πρωτοκόλλου) χρησιμοποίησαν κατά την ανάνηψη, αλλά ούτε γι’ αυτό έχει δοθεί ακόμα έγγραφη απάντηση.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 15-4-2022 από directNEWS.gr πηγή:Ναυτεμπορική


Τελευταίες Ειδήσεις