Logo

Δικηγόροι: Παρατείνεται έως και τις 13.5.2022 η αποχή τους από ποινικές υποθέσεις «εγκληματικών οργανώσεων»



 
 

Την παράταση της αποχής τους έως τις 13 Μαΐου 2022 από τις δίκες που αφορούν σε αδικήματα που εμπίπτουν στο άρθρο περί «εγκληματικής οργάνωσης» αποφάσισαν οι δικηγόροι της χώρας. 

Συγκεκριμένα, η Συντονιστικήυ Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος ,που συνεδρίασε στις 27.4.2022, μέσω τηλεδιάσκεψης, ανακοίνωσε ότι «στα πλαίσια της από 2.4.2022 απόφασης της Ολομέλειας  για την κατάργηση άλλως τροποποίηση της παρ. 6 του άρθρου 187 ΠΚ, αποφάσισε να εισηγηθεί στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας τη συνέχιση της στοχευμένης αποχής των μελών τους από ποινικές δίκες πρώτου βαθμού, στις οποίες υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ, πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα, μέχρι και 13.5.2022. Εξαιρούνται παραγραφές και υποθέσεις, όπου συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης» .

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι ανά τη χώρα υιοθετούν την απόφαση της Ολομέλειας.και παρατείνουν την αποχή τους. 

Χαρακτηριστικα΄το Διοικητικό Συμβούλιο του  Δικηγορικού  Συλλόγου  Αθηνών  επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι  «σε συνέχεια της απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος  , αποφάσισε την παράταση της στοχευμένης αποχής από ποινικές υποθέσεις πρώτου (α’) βαθμού δικαιοδοσίας, όπου υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ (είτε αυτοτελώς, είτε από κοινού με άλλα αδικήματα), είτε κακουργηματικού είτε και πλημμεληματικού χαρακτήρα, μέχρι και 13.5.2022, με το ήδη ισχύον πλαίσιο (εξαιρούνται παραγραφές και υποθέσεις, όπου συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης» .

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι με τη διάταξη του άρθρου  187ΠΚ παρ. 6 οδηγούντγαι στις φυλακές- υποχρεωτικά αφού απαγορεύεται η αναστολή ποινής- οι καταδικασθέντες ακόμα και για μικροαδικήματα (πλημμελήματα)  εφόσον αυτά τελούνται από περισσότερους τους ενός δράστες.

Η επίμαχη  διάταξη  – ως δικονομική - που ψηφίστηκε πρόσφατα μαζί με τον νέο αθλητικό νόμο, έχει αναδρομική ισχύ και ήδη παράγει αποτελέσματα και σε εκκρεμείς υποθέσεις .

Οι δικηγόροι αξιώνουν την κατάργηση της διάταξης, ενώ  νομικοί κύκλοι επισημαίνουν πως παρατηρείται  το φαινόμενο κατηγορούμενοι για μικροαδικήματα να πηγαίνουν στις φυλακές και να αναστέλλεται η ποινή δραστών βαρύτερων εγκλημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα διάταξη του 187 ΠΚ παρ. 6 αναφέρει πως:

–Οι ποινές δραστών εγκλημάτων (ακόμα και πλημμελημάτων ) κατά της περιουσίας και της ιδιοκτησίας , αν διαπράττουν το έγκλημα ως συμμορία, δεν μετατρέπονται, ούτε αναστέλλονται.

-Στη φυλακή, ανεξαρτήτως ποινής, οδηγούνται όλα τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 1-5-2022 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις