Logo

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Συμπτώματα κι ενδείξεις



 
 

rarthr_13-2-2011Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια σοβαρή αυτοάνοση ασθένεια που προσβάλλει τις αρθρώσεις και άλλα μέρη του σώματος.

Δυστυχώς, αυτή η ασθένεια μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί, καθώς τα συμπτώματά της μπορεί να παραπέμπουν σε άλλες ασθένειες.

Οι εργαστηριακές εξετάσεις επίσης δεν είναι πάντα τέλειες - τα αποτελέσματα για ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να βγουν αρνητικά, παρόλο που εσείς μπορεί να πάσχετε από αυτήν - ενώ ακόμα και οι ακτινογραφίες δεν δείχνουν εμφανή συμπτώματα μέχρι αρκετό καιρό αργότερα.

Γι’ αυτό λοιπόν, σας παρουσιάζουμε μερικά από τα περίπλοκα συμπτώματα κι ενδείξεις της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, έτσι ώστε, αν χρειαστεί, να μπορείτε να ξεχωρίσετε αν πάσχετε από αυτήν ή από κάποια άλλη ασθένεια.

 1. Τραύματα που θεραπεύονται δύσκολα

«Αυτό είναι πιο συχνό σε νεότερους ανθρώπους», λέει η Λίζα Α. Μαντλ, βοηθός ρευματολόγου στο Νοσοκομείο Ειδικής Χειρουργικής στη Νέα Υόρκη.

«Μια μέρα μία ασθενής έπαιζε ποδόσφαιρο και την επόμενη μέρα το γόνατό της ήταν πρησμένο», εξηγεί η Δρ. Μαντλ. «Έχω δει ανθρώπους που έκαναν δύο αρθροσκοπικά χειρουργεία και ακολουθούσαν εκτενή φυσιοθεραπεία στο γόνατό τους, ενώ έπασχαν από ρευματοειδή αρθρίτιδα».

2. Μούδιασμα ή τσούξιμο στα χέρια

Ένα από τα σύμπτωμα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, το οποίο χαρακτηρίζεται από τσούξιμο ή μούδιασμα στον καρπό και τα χέρια.

Αν επισκεφθείτε έναν γιατρό χωρίς κανένα άλλο σύμπτωμα ρευματοειδούς αρθρίτιδας παρά μόνο αυτό, μπορεί να διαγνωστείτε μόνο με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

3. Προβλήματα στα πόδια

Μία περιοχή στην οποία οι άνθρωποι συχνά εμφανίζουν πόνο ή φλεγμονή που σχετίζεται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, είναι το μπροστινό τμήμα του πέλματος.

Οι γυναίκες συχνά σταματούν να φοράνε τακούνια και τότε απευθύνονται σε κάποιον ειδικό γιατρό λόγω του πόνου.

Μερικά άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορούν επίσης να αναπτύξουν πόνο στη φτέρνα, εξαιτίας μιας κοινής διαταραχής των ποδιών που προκαλείται από οίδημα των ιστών στο κάτω μέρος του ποδιού, κοντά στη φτέρνα.

4. Προβλήματα στα μάτια

«Τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα διατρέχουν επίσης κίνδυνο για μια αυτοάνοση διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στα μάτια, το στόμα, τη μύτη, το λαιμό, ή το δέρμα εξαιτίας μιας φλεγμονής που δεν επιτρέπει στους αδένες να απελευθερώσουν την υγρασία», λέει η Δρ Μαντλ.

Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και στα πρώιμα στάδια της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αλλά είναι απίθανο να είναι το μόνο σύμπτωμα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από ξηροφθαλμία, απευθύνονται σε έναν οφθαλμίατρο προκειμένου να ανακαλύψει την αιτία. Η Δρ Μαντλ ωστόσο, συνιστά να πείτε στον γιατρό σας - είτε πρόκειται για οφθαλμίατρο είτε για κάποια άλλη ειδικότητα - για επιπλέον συμπτώματα που μπορεί να έχετε σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας.

ftpn_13-2-20115. Πόνος στις αρθρώσεις

Ο πόνος στις αρθρώσεις είναι ένα από τα πιο κυρίαρχα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Οι άνθρωποι συχνά αποδίδουν αυτόν τον πόνο σε υπερβολική προσπάθεια ή σε οστεοαρθρίτιδα, το είδος της αρθρίτιδας που είναι περισσότερο κοινή στις μεγάλες ηλικίες.

Αυτός ο γενικευμένος πόνος μπορεί να διαγνωσθεί λανθασμένα ως ινομυαλγία ή ως σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (η κούραση είναι ένα άλλο σύμπτωμα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας).

Ο πόνος ωστόσο στις αρθρώσεις που οφείλονται σε ρευματοειδή αρθρίτιδα, δεν είναι φευγαλέοι και συνήθως, διαρκούν περισσότερο από μία εβδομάδα. Μπορεί επίσης να είναι συμμετρικός, πράγμα που σημαίνει ότι και τα δύο χέρια σας, πόδια, γόνατα ή αστράγαλοι θα επηρεαστούν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

6. Πρωινή δυσκαμψία

Άλλο ένα χαρακτηριστικό της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι η δυσκαμψία στις αρθρώσεις το πρωί.

Και πάλι, αυτό είναι επίσης ένα κοινό πρόβλημα στην οστεοαρθρίτιδα, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο μετά από μακροχρόνια αδράνεια, όπως θεωρείται ο ύπνος.

Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι ο πόνος της οστεοαρθρίτιδας συνήθως υποχωρεί μέσα σε περίπου μισή ώρα, ενώ η ακαμψία που οφείλεται σε ρευματοειδή αρθρίτιδα θα διαρκέσει πολύ περισσότερο, ίσως και για ένα μεγάλο μέρος της ημέρας.

Το σωστό είδος άσκησης μπορεί να βοηθήσει να ανακουφίσετε την ακαμψία είτε πάσχετε από ρευματοειδή αρθρίτιδα είτε από πόνους οστεοαρθρίτιδας.

7. Κλειδωμένες Αρθρώσεις

Τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί μερικές φορές να έχουν κλειδωμένες αρθρώσεις, ιδιαίτερα στα γόνατα και τους αγκώνες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι τένοντες διογκώνονται τόσο πολύ γύρω από την άρθρωση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λυγίσει.

Το σύμπτωμα αυτό μπορεί να θεωρηθεί εσφαλμένα ως “δάκρυ μηνίσκου”, ένας τραυματισμός της άρθρωσης του γόνατος που είναι κοινός στον αθλητισμό και ο οποίος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κύστες.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 13-2-2011 από directNEWS.gr




Τελευταίες Ειδήσεις