Logo

Δικηγόροι: Μέχρι 31 Μαΐου συνεχίζεται η αποχή σε δίκες για “εγκληματικές οργανώσεις”



 
 

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των δικηγορικών Συλλόγων όλης της χώρας εοσηγείται τη συνέχιση της αποχής μέχρι τις 31Μαΐου στις δίκες με αντικείμενο αδικήματα εγκληματικής οργάνωσης.

Σε ανακοίνωσή της, ζητά την κατάργηση της διάταξης που ψήφησε πρόσφατα το υπουργείο Δικαιοσύνης και αφορά την φυλάκιση χωρίς αναστολή της ποινής,  κατηγορουμένων ακόμα και για πλημμελημετικά αδικήματα που διέπραξαν ως μέλη «συμμορίας».

Σε ανακοίνωσή της  η Συντονιστική των Δικηγόρων αναφέρει τα εξής:

«Η Συντονιστική Επιτροπή, στα πλαίσια της από 2.4.2022 απόφασης της Ολομέλειας ζήτησε την κατάργηση άλλως τροποποίηση της παρ. 6 του άρθρου 187 ΠΚ. Στα πλαίσια αυτά αποφάσισε να εισηγηθεί στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας τη συνέχιση της στοχευμένης αποχής των μελών τους από ποινικές δίκες πρώτου βαθμού, στις οποίες υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ, πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα, μέχρι και 31.5.2022. Εξαιρούνται παραγραφές και υποθέσεις, όπου συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης».

Αποχή δικηγόρων: Η διάταξη

Υπενθυμίζεται πως η διάταξη αυτή (187ΠΚ παρ. 6 ) στέλνει στις φυλακές- υποχρεωτικά αφού απαγορεύεται η αναστολή ποινής- τους κατηγορουμένους ακόμα και μικροαδικημάτων (πλημμελημάτων)  εφόσον αυτά τελούνται από περισσότερους τους ενός δράστες. Μάλιστα ως δικονομική διάταξη έχει αναδρομική ισχύ και ήδη παράγει αποτελέσματα και σε εκκρεμείς υποθέσεις . Μάλιστα επισημαίνεται πως παρατηρείται το φαινόμενο κατηγορούμενοι για μικροαδικήματα να πηγαίνουν στις φυλακές και να αναστέλλεται η ποινή δραστών βαρύτερων εγκλημάτων.

Η νέα διάταξη του 187 ΠΚ παρ. 6 αναφέρει πως:

-Οι ποινές δραστών εγκλημάτων (ακόμα και πλημμελημάτων ) κατά της περιουσίας και της ιδιοκτησίας , αν διαπράττουν το έγκλημα ως συμμορία, δεν μετατρέπονται, ούτε αναστέλλονται.

-Στη φυλακή, ανεξαρτήτως ποινής, οδηγούνται όλα τα μέλη.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 12-5-2022 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις