Logo

Τροποποιήθηκε η διάταξη για τις αναβολές δικών στο πρόσωπο των δικηγόρων [έγγραφο]



 
 

Τροποποιήθηκε τελικά η διάταξη στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τις αναβολές των δικών στο πρόσωπο των συνηγόρων είτε υπεράσπισης, είτε υποστήριξης κατηγορίας, μετά τις αντιδράσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και των Δικηγορικών Συλλόγων όλης της χώρας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας κατέθεσε σήμερα στη Βουλή τη βελτιωμένη διάταξη η οποία έχει ως εξής:

Στο άρθρο 41 του σχεδίου νόμου:

α) το τρίτο εδάφιο της παρ. 1 αντικαθίσταται ως εξής: «Ο σοβαρός λόγος υγείας αποδεικνύεται αποκλειστικά με ιατρική πιστοποίηση νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιατρού πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η ακρίβεια της οποίας ελέγχεται με οποιονδήποτε τρόπο κατά την κρίση του δικαστηρίου.».

β) το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 αντικαθίσταται ως εξής: «Το δικαστήριο πριν διατάξει την αναβολή, υποχρεούται να διερευνήσει τη δυνατότητα διακοπής της δίκης. Το δικαστήριο αναβάλλει στη συντομότερη δικάσιμο, η οποία δεν δύναται να υπερβεί τους οκτώ (8) μήνες, πλην των περιπτώσεων που από τον αριθμό των ήδη προσδιορισμένων υποθέσεων είναι ανέφικτη η τήρηση της ανωτέρω προθεσμίας.».

γ) η παρ. 2Α αντικαθίσταται ως εξής: «Για την υποβολή αιτήματος αναβολής που συνίσταται σε κώλυμα του συνηγόρου υπεράσπισης ή υποστήριξης της κατηγορίας λόγω συμμετοχής του σε άλλη δίκη ή διαδικασία, απαιτείται, αυτός που προβάλλει το κώλυμα να προσκομίζει υποχρεωτικά στο δικαστήριο κάθε νομιμοποιητικό, διαδικαστικό ή άλλο έγγραφο, με το οποίο αποδεικνύεται πλήρως, ο λόγος της αναβολής. Το αίτημα υποβάλλεται μόνο μία φορά. Κατ’ εξαίρεση, δύναται να υποβληθεί και δεύτερη, στην περίπτωση που το κώλυμα προέκυψε σε χρόνο μεταγενέστερο της πρώτης αναβολής.».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 21-6-2022 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις