Logo

Μεγάλη πυρκαγιά στην Πεντέλη: Σπίτια στις φλόγες - Τρεις πυροσβέστες και πέντε πολίτες στο νοσοκομείο



 
 

Η ,μεγάλη φωτιά που ξείνησε το απόγευμα της Τρίτης από τον Πεντέλη και εκτείνεται πλέον σε ένα ευρύ μέτωπο σε Γέρακα, Παλλήνη, Ανθούσα, Πικέςρμι, κατακαίει τα πάντα στο πέρασμά της.

Σπίτια, καταστήματα, αποθήκες, αυτοκίνητα, δασική έκταση, γίνονται παρανάλωμα του πυρός, ενώ κάτοικοι προσπαθούν με όσα μέσα διαθέτουν να κατασβήσουν την πυρκαγιά που καίει τις περιουσίες τους και τους κόπους μιας ζωής.

Κι ενώ σπίτια παραδίδονται στις φλόγες,. τρεις πυροσβέστες,  με αναπνευστικά προβλήματα και τραυματισμούς διακομίσθηκαν στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας,

Επίσης, σε νοσοκομεία της Αττικής έχουν μεταφερθεί και πέντε πολίτες.

Συγκεκριμένα, ένας πολίτης μεταφέρθηκε στο Γεννηματάς με ελαφρύ έγκαυμα, τρεις στον Ερυθρό Σταυρό και ένας στο  Σωτηρία με αναπνευστικά προβλήματα.

Οι απομακρύνσεις

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά το ξέσπασμα τγης φωτιάς στην Πεντέλη, εκκενώθηκαν Κέντρα Κοινωνικής Φροντίδας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΚΑΒ.

Εκκένωση από Κατοικίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αρήτη» (Πεντέλης και Τυρνάβου, Γέρακας), φιλοξενούσε 46 άτομα. Μεταφέρθηκαν  6  άτομα με φορείο και 3 άτομα με καρέκλα. Τα 3 άτομα μεταφέρθηκαν στον οίκο ευγηρίας Θάλπη (Άγιος Στέφανος) και 6 άτομα διακομίσθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό.

Εκκένωση από Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «Χαρά» (Πωγωνίου 2, Παλλήνη Αττικής), φιλοξενούσε 57 άτομα. Διακομιδή ενός (1) ατόμου προς το Ιπποκράτειο.

Εκκένωση από Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Εφέστια» (Εθ. Αντιστάσεως 80, Γέρακας), φιλοξενούσε 44 άτομα. Μεταφέρθηκαν  10  άτομα,  2 σε Ερυθρό Σταυρό + 2 σε Ιπποκράτειο και σε εξέλιξη βρίσκεται η μεταφορά των υπολοίιπων  6 5 σε Ερυθρό Σταυρό, και  4 σε Θάλπη.

Οργή

Δραματικές στιγμές βιώνουν κατοικοι  στο Γέρακα, στην Ανθούσα, στην Παλλήνη, στη Διώνη βλέποντας  τις περιουσίες τους να περικυκλώνονται από τις φλόγες.

Γείτονες βοηθάνε ο ένας τον άλλον προκειμένου να απομακρυνθούν από τις περιοχές που πλησιάζει η φωτιά. 

Μία γυναίκα, μπροστά σε καμένα σπίτια, περιέγραψε πώς περίοικοι έβγαλαν από σπίτι μία έγκυο 8 μηνών. «Τη βγάλαμε με το ζόρι … Ευτυχώς είναι μικρή κοπέλα, 8 μηνών έγκυος … Έπαθε σοκ … Την βγάλαμε, κατέβηκε στην Παλλήνη να μείνει στον αδερφό της … Ανοίξαμε την πόρτα, η σκεπή ήταν έτοιμη να πέσει, είχε λαμπαδιάσει. Με το ζόρι την βγάλαμε έξω, δεν ήθελε να φύγει από το σπίτι της … Πυροσβεστική πουθενά, έχω πάρει τηλέφωνα, είναι συνέχεια κατειλημμένα … Έχω στείλει επιστολή στο Δήμαρχο, με φωτογραφίες, για τα πεύκα, να έρθουν να τα κουρέψουν».

Όπως αναφέρει το documentonews.gr,  οργισμένοι κάτοικοι προσπαθούν με όσα μέσα διαθέτουν να απομακρύνουν την πυρκαγιά από τις κατοικίες τους καθώς όπως ανέφεραν μπροστά στις κάμερες καλούν την πυροσβεστική αλλά δεν βρίσκουν ανταπόκριση. «Την Πυροσβεστική την έχουμε καλέσει από τις 3 να βοηθήσει, δεν έχει έρθει κανένας. Αυτό τώρα, το πρωί έχει πάρει… είπαν “έχουμε πολλές κλήσεις” -και τέσσερα βυτία του Δήμου είναι στο νεκροταφείο και κάθονται». Δίπλα του, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που καιγόταν, με δυσκολία συγκρατούσε την οργή του.

«Πίκρα και πόνο, τίποτα άλλο» αισθανόμαστε λέει μία ακόμα ηλικιωμένη γυναίκα με δάκρια στα μάτια που είδε το σπίτι της να κινδυνεύει από τις φλόγες.

 ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 20-7-2022 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις