Aμεση ήταν η ανταπόκριση ξένων δημοσιογραφικών ενώσεων και οργανισμών στο άκουσμα της είδησης ότι ο ανιψιός του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, κατέθεσε αγωγές εις βάρος της «Εφ.Συν.», των Reporters United, αλλά και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Υπενθυμίζεται ότι ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού με την αγωγή του ζητά περισσότερα από 500.000 ευρώ.
Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) χαρακτηρίζει την αγωγή «SLAPP» -όρος που περιγράφει τις «Στρατηγικές Αγωγές κατά της Συμμετοχής του Κοινού», σκοπός των οποίων είναι να φιμώσουν όσους ασκούν κριτική (μέλη της κοινωνίας των πολιτών, μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφους) μέσω της ηθικής και οικονομικής εξουθένωσής τους- και εκφράζει την αλληλεγγύη του στην «Εφ.Συν.», τους Reporters United και τον Θανάση Κουκάκη.
Από την πλευρά τους οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα δηλώνουν «θορυβημένοι από τις καταχρηστικές αγωγές του Γρηγόρη Δημητριάδη, ανιψιού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά δημοσιογράφων».
Θανάσης Κουκάκης
Οταν η δημοσιογραφία λειτουργεί...
«Δεν είχα αρκετές δυνάμεις για ν’ αμυνθώ και γι’ αυτό επιτέθηκα». Η εν λόγω ρήση αποδίδεται στον George Washington Lee, στρατηγό των Νοτίων κατά τον Αμερικανικό Εμφύλιο, και θεωρώ πως εξηγεί με τον καλύτερο τρόπο το γιατί ο Γρηγόρης Δημητριάδης αποφάσισε να επιδώσει αγωγή στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στους Reporters United και σε εμένα για τα δημοσιεύματα που τον οδήγησαν σε παραίτηση. Με την κίνηση αυτή ενδεχομένως να εκτίμησε πως μπορεί να ανασχέσει τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις. Πιθανότατα να το έκανε απλά για να μπορεί να διατηρήσει σε ένα βαθμό την έξωθεν καλή μαρτυρία.
Δεν θα μπω στο μυαλό του κ. Δημητριάδη. Και δεν το επιδίωξα ποτέ. Σε ό,τι με αφορά, ο πρώην γ.γ. του Πρωθυπουργικού Γραφείου στράφηκε εναντίον μου για αναρτήσεις στον λογαριασμό μου στο twitter που αφορούσαν αναπαραγωγή των αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων για την παρακολούθησή μου και τον σχολιασμό τους. Και αυτή η επιλογή του είναι τόσο ατυχής, που ακόμη και συνάδελφοι από ξένα ΜΜΕ τη χλεύασαν. Χαριτολογώντας μου ανέφεραν πως θα αναμένουν και αυτοί επίδοση αγωγής για τα tweets και retweets που έχουν οι ίδιοι κάνει για τη σκανδαλώδη υπόθεση των υποκλοπών.
Η αγωγή του κ. Δημητριάδη ήρθε σε συνέχεια εξωδίκου που μου κοινοποίησε στις 3 Ιουνίου και το οποίο υποστήριζε πως μέσα από τα tweets μου τον χαρακτήριζα «συκοφαντικά» ως «παρακολουθητή». Στο εν λόγω εξώδικο είχα απαντήσει με δική μου εξώδικη απάντηση και διαμαρτυρία. Καθώς πλέον οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ και του Μαξίμου σε βάρος του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και του προσώπου μου, έχουν λάβει μορφή χιονοστιβάδας, τα εν λόγω εξώδικα ήδη μοιάζουν παρωχημένα ως προς το περιεχόμενό τους. Στη βάση αυτή, αναμφισβήτητα, εγώ και οι συνάδελφοί μου δημοσιογράφοι θα επιθυμούσαμε η εκδίκαση της αγωγής να επιταχυνθεί. Δυστυχώς αυτό δεν γίνεται και θα πρέπει να κάνουμε υπομονή έως τον Νοέμβριο. Και στις 100 ημέρες που μεσολαβούν είμαι σίγουρος πως θα αποκαλυφθούν ακόμη περισσότερα στοιχεία για τη δυσώδη υπόθεση των παρακολουθήσεων. Θέλω να επαναλάβω το εξής: «Οταν η δημοσιογραφία λειτουργεί και οι δημοσιογράφοι κάνουν τη δουλειά τους οι παρακολουθητές καθίστανται παρακολουθούμενοι». Και πλέον αυτό είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο.
Σταύρος Καπάκος, γ.γ. Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ
Οι φορείς της εξουσίας να δώσουν πειστικές απαντήσεις αντί να κάνουν εκφοβιστικές αγωγές
Η ελευθερία της ενημέρωσης είναι συνταγματική επιταγή και δεν μπορεί και δεν πρέπει να μπαίνει στην προκρούστεια λογική της εξουσίας προκειμένου αυτή να αποφεύγει τον έλεγχο και την αρχή της δημοσιότητας. Η ερευνητική δημοσιογραφία συμβάλλει τα μέγιστα στον έλεγχο των πράξεων και των παραλείψεων της πολιτικής εξουσίας. Αντί τα ελεγχόμενα πρόσωπα της εξουσίας να καταφεύγουν στην εκφοβιστική τακτική των λεγόμενων στρατηγικών αγωγών (slapp), οφείλουν να δώσουν δημοσίως πειστικές απαντήσεις για όσα φέρνει στο φως της δημοσιότητας η δημοσιογραφική έρευνα.
Αλλωστε οι φορείς της εξουσίας στην Ελλάδα, και όχι μόνο, έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες δημοσιότητας, δυσανάλογα μεγαλύτερες πολλές φορές από τους ίδιους τους δημοσιογράφους που τους ελέγχουν. Τα δημόσια πρόσωπα οφείλουν να δίνουν πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα τα οποία τους τίθενται και μόνον αν δεν δημοσιεύονται αυτές να καταφεύγουν σε ένδικα μέσα, που δεν περιορίζουν όμως, όπως οι στρατηγικές αγωγές (slapp), την αρχή της δημοσιότητας, η οποία προστατεύεται μεν από το Σύνταγμα, ευτελίζεται δε ορισμένες φορές από συγκεκριμένους φορείς της εξουσίας. «Η δημοσίευσις είναι ψυχή της δικαιοσύνης».
Reporters United
Συνεχίζουμε την έρευνα
«Οι παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέοντος μετά τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις δικαιώνουν το Reporters United και την “Εφ.Συν.” που εδώ και μήνες ερευνούν την υπόθεση των υποκλοπών της ΕΥΠ και τις συνδέσεις μεταξύ Μαξίμου και Predator. Οι αγωγές του κ. Δημητριάδη κατά των μέσων ενημέρωσης και του Θανάση Κουκάκη, οι οποίες ήδη έτυχαν αποδοκιμασίας από διεθνείς δημοσιογραφικές ενώσεις ως προσπάθεια φίμωσης της δημοσιογραφίας, δεν πρόκειται να μας αποτρέψουν από το να συνεχίσουμε την έρευνα.
Κι αυτό γιατί εκεί βρίσκεται τώρα το ζητούμενο: Να μάθουμε γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε την ΕΥΠ υπό τον έλεγχό του μετά τις εκλογές του 2019, να ανακαλύψουμε ποιοι άλλοι έπεσαν θύματα υποκλοπών από την ΕΥΠ εκτός από τους Κουκάκη και Ανδρουλάκη και, τέλος, να μάθουμε ποιος χρησιμοποιεί παράνομα το Predator στην Ελλάδα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Θοδωρής Χονδρόγιαννος, δημοσιογράφος του Reporters United.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-8-2022 από directNEWS.gr πηγή:efsyn.gr