Logo

Πυρκαγιά στη Θάσο: Εκκένωση των Κοινύρων -Τραυματίστηκαν εθελοντές πυροσβέστες, ενδείξεις εμπρησμού [βίντεο+φωτο]



 
 

Μαίνεται  ανεξέλεγκτη η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ  Τετάρτης (10/08) στον οικισμό Σκάλα Ποταμιάς στη Θάσο.

Το πρωί της Πέμπτης δόθηκε  εντολή για προληπτική εκκένωση στα Κοίνυρα, με τους πολίτες να λαμβάνουν στα κινητά τους μήνυμα από το 112 προκειμένου να κατευθυνθούν προς τα Λιμεναριά.

΄Όπως λένε οι πληροφορίες, η φωτιά δεν απειλεί κιατοικημένες περιοχές, καίει πυκνό δάσος, αλλά η απομάκρυνση των κατοίκων κρίθηκε ανακγαία λόγω των πυκνών καπνών.  Επίσης, οι αρχές τονίζουν ότι  δεν λειτουργούν οι παιδικές κατασκηνώσεις που υπάρχουν στην περιοχή 

Δύο εθελοντές πυροσβέστες, 26 και 44 ετών, τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν στο κέντρο υγείας της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία.

Για την κατάσβεση της φωτιάς  επιχειρούν ισχυρότατες δυνάμεις της πυροσβεστικής με 102 πυροσβέστες, 33 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 4 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για τον εναέριο συντονισμό.

Οι ενδείξεςι για εμπρησμό  

Ο προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Καβάλας, Σταύρος Κιβράκης,  ανέφερε πως το θετικό είναι ότι στην περιοχή δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι που θα μπορούσαν να κάνουν το έργο της Πυροσβεστικής ακόμη πιο δύσκολο.

Ο κ. Κιβράκης, μιλώντας στο GRTimes είπε: 

«Αυτή την ώρα επιχειρούν στην περιοχή μεγάλες δυνάμεις, οι οποίες ενισχύονται διαρκώς, ενώ είναι σημαντικό το γεγονός ότι ξεκίνησαν ρίψεις τα εναέρια μέσα, καθώς η περιοχή που ξέσπασε η φωτιά είναι ορεινή, είναι δύσβατη και τα πεζοπόρα δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν εύκολα. Ευελπιστούμε ότι με συντονισμένες προσπάθειες θα καταφέρουμε να τη θέσουμε άμεσα υπό έλεγχο».

Σημείωσε, επίσης, πως «στο ίδιο σημείο ξέσπασε και πάλι φωτιά πριν από τρεις – τέσσερις ημέρες, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν εντοπίσαμε αλλεπάλληλες εστίες. Φυσικά, αυτό είναι δουλειά του ανακριτικού της Πυροσβεστικής να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το αν πρόκειται για εμπρησμό ή κάτι άλλο, όμως μπορούμε να πούμε αβίαστα, ότι υπάρχουν ενδείξεις, όπως η ώρα που ξέσπασε η φωτιά που δεν μπορούσαν να πετάξουν τα εναέρια μέσα καθώς, και το δύσβατο σημείο, όπου δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τα πεζοπόρα».

«Σε κοντινή απόσταση από το μέτωπο της φωτιάς, είναι ο οικισμός της Ποταμιάς και τα Κοίνυρα. Κανένας όμως από τους δύο οικισμούς δε φαίνεται να κινδυνεύει παρά το γεγονός ότι για τα Κοίνυρα δόθηκε εντολή εκκένωσης από το 112, καθώς η φορά του ανέμου έχει κατεύθυνση προς την κορυφή. Στην περιοχή δεν υπάρχουν κατοικίες, ενώ οι κατασκηνώσεις είναι ανενεργές. Πλέον όλο το ενδιαφέρον στρέφεται στη βοήθεια των εναέριων μέσων, ενώ και οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς», κατέληξε ο κ. Κιβράκης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11-8-2022 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις