Logo

Αίγυπτος:Ο στρατός διέλυσε το κοινοβούλιο



 
 

egypt4_13-2-2011Η νέα στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο της χώρας για έξι μήνες, ή ως τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, ύστερα από τροποποιήσεις στο σύνταγμα.

Ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση αναφέρει επίσης ότι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο διαλύει το Κοινοβούλιο και αναστέλλει την ισχύ του συντάγματος, ενώ μια επιτροπή καταρτίζει ένα τροποποιημένο σύνταγμα.

"Το Ανώτατο Συμβούλιο των ενόπλων δυνάμεων θα διαχειριστεί τις υποθέσεις της χώρας για μια περίοδο έξι μηνών ή ως τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών", τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι αποφάσεις που έλαβε η στρατιωτική ηγεσία περιλαμβάνουν "τη διάλυση της Ανω και της Κάτω Βουλής" και "τη συγκρότηση επιτροπής για την τροποποίηση άρθρων του συντάγματος και τον καθορισμό των κανονισμών για ένα λαϊκό δημοψήφισμα σχετικά με το θέμα αυτό".

Σύμφωνα εξάλλου με πηγή του στρατού, η νέα στρατιωτική ηγεσία αναμένεται να εκδώσει προειδοποίηση εντός της ημέρας για οιονδήποτε προκαλέσει "χάος και αναταραχή".

Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο θα απαγορεύσει επίσης συγκεντρώσεις των εργατικών ή επαγγελματικών συνδικάτων, τις απεργίες και θα ζητήσει από όλους τους Αιγύπτιους να επιστρέψουν την εργασία τους.

Ο Αϊμάν Νουρ, πολιτικός αντίπαλος του έκπτωτου Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και συνυποψήφιός του στις προεδρικές εκλογές του 2005, δήλωσε ότι τα βήματα της νέας στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας πρέπει να ικανοποιούν τους διαδηλωτές.

"Είναι μια νίκη της επανάστασης", δήλωσε ο Νουρ μετά την ανακοίνωση του στρατού.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Αχμεντ Σαφίκ δήλωσε ότι η ασφάλεια είναι η πρώτη προτεραιότητα της αιγυπτιακής κυβέρνησης και χαρακτήρισε "σταθερή" την κατάσταση της αιγυπτιακής οικονομίας.

"Η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης αυτής είναι να αποκαταστήσει την ασφάλεια και να διευκολύνει την καθημερινή ζωή του λαού", τόνισε ο Σαφίκ σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο.

"Η οικονομική μας κατάσταση είναι σταθερή. Εχουμε αρκετά αποθέματα για την προσεχή περίοδο και τα πράγματα είναι καλά, πολύ καλά".

Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός προειδοποίησε ωστόσο ότι εάν η αστάθεια συνεχιστεί "ίσως παρουσιαστούν κάποια εμπόδια και πιθανό να υπάρξουν κάποιες καθυστερήσεις".

Ο Σαφίκ υποσχέθηκε επίσης να πατάξει τη διαφθορά.

"Εγγυώμαι ότι η κυβέρνηση αυτή θα αποκαταστήσει τα δικαιώματα των πολιτών και ότι θα πατάξει τη διαφθορά", τόνισε.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι ο Μουμπάρακ βρίσκεται στο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας, Σαρμ ελ-Σέιχ. "Αυτό που γνωρίζω είναι ότι ο (πρώην) πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ βρίσκεται στο Σαρμ ελ-Σέιχ", τόνισε ο Σαφίκ.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ από directNEWS.gr πηγή: naftemporiki



Τελευταίες Ειδήσεις