Η αθωωτική ψήφος στη δίκη με κατηγορούμενο τον ακραίο εθνικιστή Κώστα Πλεύρη για το βιβλίο του «Εβραίοι, όλη η αλήθεια», είχε σχέση μόνον με την ορθή εφαρμογή του νόμου και τη συνείδησή της.
Αυτό τονίζει σε επιστολή της προσφάτως προαχθείσα στο βαθμό του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Μαριάνθη Παγουτέλη απαντώντας στο Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος το οποίο διαμαρτυρήθηκε για την προαγωγή αυτή ισχυριζόμενο ότι η κυρία Παγουτέλη με την ψήφο της δικαιολόγησε «τις αντισιμητικές απόψεις του Κων. Πλέυρη». Το ΚΙΣ επίσης με ανακοίνωσή του διατύπωσε την έντονη δυσαρέσκεια του Ελληνικού Εβραϊσμού για την τοποθέτηση στην κορυφή της Δικαιοσύνης ενός προσώπου που δεν θα μπορεί να προασπίσει τη δεδηλωμένη θέση της Ελληνικής Πολιτείας ενάντια στον αντισημιτισμό.
Η κυρία Παγουτέλη στην απάντησή της υπογραμμίζει πως “οι διωγμοί και οι θηριωδίες κατά των Εβραίων είναι αυτονοήτως καταδικαστέες από κάθε πολίτη”. Ακόμη ότι σέβεται και τηρεί το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους «που κατοχυρώνουν τη θρησκευτική ελευθερία και υπερασπίζομαι σταθερά το δικαίωμα του κάθε ατόμου να πρεσβεύει όποιο θρήσκευμα επιθυμεί. Δικαίωμα που έχει ιδιαίτερη αξία όταν αφορά σε θρήσκευμα, όπως το εβραϊκό, το οποίο κατά τη διάρκεια της ιστορίας έχει υποστεί διωγμούς και θηριωδίες παντελώς ξένες προς τις παραδόσεις και τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας μας και αυτονοήτως καταδικαστέες από κάθε πολίτη που σέβεται τις στοιχειώδεις αρχές του ανθρωπισμού».
Το ιστορικό της υπόθεσης
Τον Δεκέμβριο του 2007 ο δικηγόρος Κώστας Πλεύρης καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων κατά πλειοψηφία σε ποινή φυλάκισης 14 μηνών με τριετή αναστολή για παράβαση του νόμου περί φυλετικών διακρίσεων. Η κυρία Παγουτέλη ψήφισε υπέρ της αθώωσής του ενώ την απαλλαγή του είχε προτείνει και η εισαγγελέας της Έδρας.
Κατά της καταδικαστικής απόφασης άσκησε έφεση ο κατηγορούμενος και στο Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο, τον Μάρτιο του 2009 αθωώθηκε.
Ωστόσο, ο τότε αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Φώτης Μακρής, άσκησε αναίρεση, υποστηρίζοντας ότι η εμπάθεια και ο φανατισμός που αποτυπώνονται σε ορισμένα κομμάτια του βιβλίου καθιστούν άνευ ετέρου αυταπόδικτο το γεγονός ότι ο συγγραφέας από πρόθεση εξέφρασε δημόσια απόψεις ικανές να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος και βία εις βάρος των Εβραίων. Έτσι η υπόθεση εισήχθη προς συζήτηση στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.
Στις 4 Μαρτίου 2010 η πλήρης Ολομέλεια του Αρείου Πάγου απέρριψε κατά πλειοψηφία την αίτηση αναίρεσης κρίνοντας ότι δεν συνιστά προτροπή σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία εναντίον προσώπων εξαιτίας και μόνον της φυλετικής ή εθνικής τους καταγωγής… η απλή έκφραση γνώμης επιστημονικής κριτικής, έστω ή δυσάρεστης ή επικριτικής για τα μέλη μιας φυλής ή εθνικότητας. Σημειώνεται ότι ο Κων. Πλεύρης είχε υποστηρίξει ότι δεν στεφόταν με το βιβλίο του κατά του εβραϊκού λαού αλλά εναντίον του «εβραιοσιωνισμού».
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 6-9-2022 από directNEWS.gr