Logo

Εύβοια: Σεισμός 4,8 Ρίχτερ



 
 

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία χαρακτηρίζεται «ασθενής», καταγράφηκε στις 06:32 στον θαλάσσιο χώρο 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τον οικισμό Ζάρακες της Εύβοιας, ή περίπου 58 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της Αθήνας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου, το εστιακό του βάθος ήταν 13,3 χιλιόμετρα, και ακολούθησαν μικρότεροι μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 4,2 Ρίχτερ.

Μιλώντας στο Mega, ο Ευθύμης Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, τόνισε πως πιθανότατα θα μεταβληθεί το ύψος του μεγέθους του σεισμού.

«Στο σημείο εκείνο δεν έχουμε κάποιο εμφανές ρήγμα. Το γεγονός ότι ο σεισμός έγινε εκεί ήταν μία έκπληξη. Δεν το περιμέναμε, γιατί δεν είναι μία περιοχή που έχει δώσει στο παρελθόν σεισμούς. Περιμένουμε την εξέλιξη της σεισμικότητας, προκειμένου να κάνουμε πιο σωστές εκτιμήσεις», συμπλήρωσε.

Σε μεταγενέστερες δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο κ. Λέκκας συνέστησε να μη λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία στην ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας και λίγο αργότερα ο Λευτέρης Ραβιόλος, δήμαρχος Καρύστου, ανακοίνωσε ότι όλες οι εκπαιδευτικές μονάδες του Δήμου θα παραμείνουν σήμερα κλειστές. Κατά την ίδια πηγή, δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές. 

Σύμφωνα με τοπική ιστοσελίδα, έγιναν αναφορές πως σε κάποια παλιά σπίτια, στα οποία μένουν ηλικιωμένοι, προκλήθηκαν ρωγμές σε τοίχους.

Σε δηλώσεις του στο OPEN, ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει παρακολούθηση της εξέλιξης του φαινομένου, καθώς πρόκειται για μια περιοχή με ενεργά ρήγματα και εκτίμησε ότι έγινε αισθητός και στην Αττική,τόσο λόγο του μικρού εστιακού βάθους όσο και της απόστασης του Λεκανοπεδίου από το επίκεντρο της δόνησης, κοντά στα Στύρα της Εύβοιας.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Καθηγητης Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης. «Κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει μεγάλη μετασεισμική ακολουθία. Όπως ανέφερε, ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και την Κόρινθο, ενώ επισήμανε και εκείνος ότι η περιοχή από την οποία προήλθε, δεν έχει παρελθόν σημαντικής σεισμικής δραστηριότητας.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-11-2022 από directNEWS.gr πηγή: efsyn.gr


Τελευταίες Ειδήσεις