Logo

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και τρίωρη αποχή των δικηγόρων [φωτο]



 
 

Αποχή από τα Δικαστήρια από τις 12:00 έως τις 15:00 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας, μετά από κάλεσμα της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων όλης της χώρας.

Οι δικηγόροι αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει κατά 10% τις ασφαλιστικές τους εισφορές από το 2023 επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή τους ότι «ο κίνδυνος πλήρους εξαθλίωσης του κλάδου είναι ορατός με δυσμενείς συνέπειες στην λειτουργία της Δικαιοσύνης και στην ίδια τη Δημοκρατία, της οποίας η Δικαιοσύνη αποτελεί βασικό πυλώνα».

Αναφέρουν ότι ο κλάδος βιώνει «μια ιδιαίτερα δυσχερή επαγγελματική και οικονομική πραγματικότητα, ως αποτέλεσμα της 10ετούς μνημονιακής πολιτικής και των συνεπειών της πανδημίας, που συρρικνώνουν δραστικά τη δικηγορική ύλη και τις αμοιβές μας. Η κατάσταση είναι δραματική και ιδίως για τους πιο αδύναμους δικηγόρους».

Αντιθέτως, όπως προσθέτουν στην ανακοίνωση μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, η Πολιτεία παραμένει σταθερά αδρανής θεατής αφού «σε καμία έμπρακτη στήριξη των δικηγόρων προχώρησε, κάτι που έπραξε για άλλους επαγγελματίες. Κανένα από τα βασικά οικονομικά, φορολογικά και ασφαλιστικά αιτήματα του κλάδου δεν αποδέχθηκε (κατάργηση άλλως μείωση ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, την άμεση εκκαθάριση αμοιβών νομικής βοήθειας, κλπ)».

Οι δικηγόροι θέτουν 6 αιτήματα για την Πολιτεία τα οποία αφορούν:

1. Την θεσμοθέτηση υποχρεωτικής παράστασης, άλλως, του πιστοποιητικού ελέγχου συνδρομής νομικών προϋποθέσεων (νομικού ελέγχου) στις εμπράγματες δικαιοπραξίες, καθώς και σε ορισμένες κατηγορίες ενοχικών συμβάσεων σημαντικού οικονομικού αντικειμένου. Ο προηγούμενος νομικός έλεγχος εγγυάται την ασφάλεια των συναλλαγών, που καθίσταται περισσότερο αναγκαίος σε μια περίοδο πληθωριστικής πίεσης και οικονομικής αβεβαιότητας, αποτρέπει μελλοντικές αντιδικίες και συμβάλλει στην επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης.

2. Την κατάργηση, άλλως, μείωση του ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες.

3. Την επέκταση της απαλλαγής των δικηγόρων από το ΦΠΑ μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ.

4. Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

5. Την επίσπευση της καταβολής των αποζημιώσεων νομικής βοήθειας.

6. Την επίλυση των θεμάτων των εμμίσθων (ιδίως αύξηση αποδοχών, μισθολογική εξέλιξη, ωριμάνσεις, μεταπτυχιακά, αποζημιώσεις).

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 12-12-2022 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις