Logo

Ατέρμονος εφιάλτης σε Τουρκία και Συρία: Περισσότεροι από 9.500 οι νεκροί - Μάχη με το χρόνο δίνουν οι διασώστες [βίντεο+φωτο]



 
 

Με φρενήρεις ρυθμούς αυξάνονται τα θύματα από τον σεισμό μεγέθους 7,8 Ρίχτερ που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και την Συρία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, οι νεκροί στις δύο χώρες ξεπέρασαν τους 9.500.

Στην Τουρκία, από τα χαλάσματα έχουν ανασυρθεί 6.957 νεκροί σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, και άλλοι 2.547 νεκροί έχουν ανασυρθεί στη Συρία, σύμφωνα με τις αρχές και μέλη των υγειονομικών υπηρεσιών

«Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά καθώς εκατοντάδες οικογένειες παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια, περισσότερες από 50 ώρες μετά τον σεισμό», επεσήμανε η οργάνωση «Λευκά Κράνη».

Αγώνας με το χρόνο

Σε συνθήκες ψύχους, οι διασώστες συνεχίζουν τον αγώνα τους με το χρόνο για να καταφέρουν να προσφέρουν βοήθεια στους επιζώντες του φονικού αυτού σεισμού.

Ο κακός καιρός περιπλέκει τον αγώνα των σωστικών συνεργείων και ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε χθες, Τρίτη, ότι οι προσεχείς 48 ώρες θα είναι «κρίσιμες» για την ανεύρεση επιζώντων.

Στην Γκαζίαντεπ, πόλη που βρισκόταν πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, μια κάτοικος έχει χάσει ήδη τις ελπίδες της να ξαναβρεί ζωντανή την θεία της που είναι θαμμένη κάτω από τα ερείπια. «Είναι πάρα πολύ αργά. Τώρα περιμένουμε τους νεκρούς μας», είπε.

Η διεθνής βοήθεια έχει αρχίσει να φτάνει στην Τουρκία, όπου κηρύχθηκε εθνικό πένθος για επτά ημέρες. Ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται ήδη σε 6.957 μέχρι τώρα. Πρόκειται πλέον για τον χειρότερο απολογισμό νεκρών από σεισμό στην Τουρκία από το 1999, όταν 17.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων χίλιοι στην Κωνσταντινούπολη.

Στη Συρία, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 2.547 ως αυτή την ώρα. Ο απολογισμός αναμένεται «να αυξηθεί σημαντικά καθώς εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ερείπια», σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη (εθελοντές της πολιτικής προστασίας) στις ζώνες που ελέγχουν οι αντάρτες.

«Πού είναι το κράτος;»

Και στις δύο πλευρές των τουρκοσυριακών συνόρων γίνονται προσπάθειες για να σωθούν ζωές. Στην Ζαντάιρις, στην συριακή πλευρά, νεογέννητο ανασύρθηκε ζωντανό από τα ερείπια. Το κοριτσάκι αυτό ήταν ακόμη ενωμένο με τον ομφάλιο λώρο με την μητέρα του, που ήταν νεκρή, όπως και όλα τα άλλα μέλη της οικογένειάς του.

«Ακούσαμε έναν θόρυβο καθώς σκάβαμε (…) καθαρίσαμε τα μπάζα και βρήκαμε αυτή τη μικρή, δόξα τω Θεώ», διηγήθηκε χθες, Τρίτη, ο Χαλίλ Σαουάντι, ένας συγγενής της οικογένειας. Το βρέφος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή, σύμφωνα με γιατρό που ρωτήθηκε από το AFP.

Όμως για την 15χρονη Ιρμάκ είναι πολύ αργά. Ο πατέρας της, ο Μεσούτ Χανσέρ, σφίγγει βουβός το χέρι της νεκρής κόρης του, το οποίο εξέχει από τα ερείπια κτιρίου στην Καχραμανμαράς, όπου παραμένει εγκλωβισμένο το άψυχο σώμα της. Καμία βοήθεια δεν είχε φτάσει χθες, Τρίτη, σε αυτή την καλυμμένη από το χιόνι πόλη των πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκων που υπέστη μεγάλη καταστροφή.

«Πού είναι το κράτος; Πού είναι; (…) Έχουν περάσει δύο μέρες και δεν έχουμε δει κανέναν. (…) Τα παιδιά πεθαίνουν από το κρύο», διαμαρτύρεται ο Αλί, ο οποίος περιμένει ακόμη ενισχύσεις εκεί, ελπίζοντας ακόμη ότι θα ξαναδεί τον αδελφό του και τον ανιψιό του που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια του κτιρίου τους.

Στην Σαουράν, στη βόρεια Συρία, ο Μάχμουντ Μπρίμο γονατίζει μπροστά σε ένα σωρό από ερείπια, τα απομεινάρια του σπιτιού του. Εκεί κοντά, ένας γκρίζος τρούλος μαρτυρά ότι ένα τζαμί βρισκόταν εκεί. «Τόσα χρόνια πόλεμος και δεν είχαμε καταστραφεί έτσι», λέει και συνεχίζει: «Τα χάσαμε όλα σε μια στιγμή. Έχουμε καταστραφεί τελείως».

Φοβούμενοι να γυρίσουν στα σπίτια τους, επιζώντες κατέφυγαν στο τουρκικό αεροδρόμιο της Γκαζίαντεπ. «Τώρα οι ζωές μας έχουν σημαδευτεί τελείως από την αβεβαιότητα. Πώς θα φροντίσω αυτά τα παιδιά;», ρωτά η Ζαχιντέ Σουτσού, που εγκατέλειψε το διαμέρισμά της μαζί με τα δυο μικρά της παιδιά.

Είκοσι τρία εκατομμύρια άνθρωποι είναι «πιθανό να είναι εκτεθειμένοι, εκ των οποίων περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι που είναι ευάλωτοι», προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Αποθέωση για τους διασώστες της ΕΜΑΚ

Την ίδια ώρα, την αποθέωση γνωρίζουν οι Έλληνες Πυροσβέστες και διασώστες της ΕΜΑΚ οι οποίοι έχουν σταλεί στην Τουρκία προκειμένου να βοηθήσουν στην ανάσυρση ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ και αυτός τωμ 7,6 Ρίχτερ.

Οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας ευχαριστούν με κάθε τρόπο το πολύτιμο έργο των Ελλήνων διασωστών, ενώ από τα πρώτα trend στο twitter στην Τουρκία είναι το «Ευχαριστούμε Ελλάδα», με χρήστες να παραθέτουν εικόνες από τα όσα άφησε πίσω του ο σεισμός και τις προσπάθειες της 1ης ΕΜΑΚ.

«Θα σας θυμάμαι από αυτή την εικόνα και όχι από κάποιο πόλεμο πριν εκατοντάδες χρόνια» γράφει ένας χρήστης, παραθέτοντας φωτογραφία που Έλληνες και Τούρκοι μεταφέρουν ένα παιδάκι που έχουν βγάλει από τα συντρίμμια.

Ένας άλλος χρήστης έγραψε «Ήρθαν ξαφνικά ένα βράδυ. Ευχαριστώ», αναφερόμενος στις απειλές της τουρκικής κυβέρνησης προς την Ελλάδα.

Ενισχύεται με δεύτερη ομάδα ΕΜΑΚ και ΕΚΑΒ από Θεσσαλονίκη

Ένα ακόμα παιδί, περίπου 15 ετών, ανέσυραν ζωντανό από τα ερείπια κτιρίου στην πόλη Χατάι της Τουρκίας τα μέλη της ελληνικής αποστολής, ανεβάζοντας τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν διασώσει μέχρι στιγμής στους τέσσερις. Το παιδί ανασύρθηκε ζωντανό από ένα από τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει από τον φοβερό σεισμό, γύρω στις 5 τα ξημερώματα, ενώ οι Έλληνες διασώστες δυστυχώς ανέσυραν και άλλα δύο άτομα χωρίς τις αισθήσεις τους. Πρόκειται για έναν νεαρό περίπου 17 ετών και έναν άνδρα περίπου 40 ετών.Παράλληλα, δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ αναχωρεί αυτή την ώρα από την Θεσσαλονίκη, για να βοηθήσει στις έρευνες για επιζώντες. Η δεύτερη αποστολή που θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης για την ανεύρεση ζωντανών στην ισοπεδωμένη πόλη Χατάι, αναχωρεί με στρατιωτικό αεροσκάφος C- 130 από το στρατιωτικό αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ της Θεσσαλονίκης και αποτελείται από 15 μέλη της Β’ ΕΜΑΚ με έναν διασωστικό σκύλο και δύο οχήματα.Την ομάδα θα συνοδεύσουν επιπλέον ένας αξιωματικός-μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, καθώς και τρεις γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ. Με την νέα ομάδα που θα επιχειρήσει επίσης στην πόλη Χατάι, η ελληνική αποστολή αποτελείται πλέον από συνολικά 36 μέλη της ΕΜΑΚ με τρεις σκύλους, 8 ιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ, δύο αξιωματικούς- μηχανικούς του ΠΣ και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-2-2023 από directNEWS.gr πηγή:newsbreak.gr


Τελευταίες Ειδήσεις