Logo

Δημήτρης Βερβεσός: «Δικαιοσύνη δύο ταχυτήτων» για funds και δανειολήπτες



 
 

«Άστραψε και βρόντηξε» κατά του Αρείου Πάγου στη Γενική Συνέλευση των Διοικητικών Δικαστών ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, Δημήτρης Βερβεσός, με αφορμή την πρόσφατη «fast track» απόφαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου που ανοίγει τον δρόμο στις εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» ενυπόθηκων δανείων (servicers) να βγάζουν σε πλειστηριασμό σπίτια, που αποτελούν πρώτη κατοικία και να μπορούν να προβαίνουν σε πράξεις εκτέλεσης ως δικαιούχοι διάδικοι για λογαριασμό των funds

Ο κ. Βερβεσός έκανε λόγο για «ζηλευτή ταχύτητα» από τον Άρειο Πάγο στην έκδοση της απόφασης για την υπόθεση των πλειστηριασμών, σε μια δίκη στην οποία οι δικηγόροι συμμετείχαν, κάνοντας πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των δανειοληπτών και ο πρόεδρός τους αντέδρασε σκωπτικά στο γεγονός ότι η διάσκεψη της Ολομέλειας συνήλθε και εξέδωσε απόφαση σε χρόνο ρεκόρ, μόλις δύο εβδομάδες από την εισαγγελική πρόταση.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΔΣΑ ανέφερε: «…Κατ’ αρχάς το πρόβλημα των υπερβολικών καθυστερήσεων αποφλοιώνει τη δικαστική προστασία και οδηγεί εν δυνάμει σε αρνησιδικία. Το ΕΔΔΑ έχει άλλωστε κρίνει ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις στις διαδικασίες ενώπιον όλων των δικαιοδοσιών αρχής γενομένης με την απόφαση Αθανασίου κατά Ελλάδος, για τη διοικητική δικαιοσύνη, δεν αποτελούν απλώς παράβαση των άρθρων 6 § 1 και 13 της ΕΣΔΑ, δηλαδή του δικαιώματος για δίκαιη δίκη μέσα σε εύλογη προθεσμία και του δικαιώματος για ουσιαστική επανόρθωση, αλλά αποκαλύπτουν παράλληλα την ύπαρξη σοβαρού προβλήματος συστημικού χαρακτήρα.

Η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ανοίγει ένα παράθυρο διαφορετικής αντιμετώπισης του άνω ζητήματος, αρκεί αυτή η ζηλευτή επιτάχυνση να μην εξαντλείται σε υποθέσεις ισχυρών οικονομικών συσσωματώσεων, γιατί την ίδια στιγμή οι υποθέσεις ανακοπών σε προγράμματα πλειστηριασμών ευάλωτων δανειοληπτών προσδιορίζονται στην Αθήνα το 2028 και εκδίδονται αποφάσεις μετά από δύο έως τρία έτη. Δύο μέτρα και δύο σταθμά στην Ελληνική Δικαιοσύνη δε νοούνται. Θυμίζω επίσης για το θέμα αυτό, ότι επί αιτήσεως ακυρώσεως των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για το μέτρο της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων στη δεύτερη φάση, λόγω Covid 19, που δικάστηκε το 2021 ακόμα δεν έχει εκδοθεί απόφαση».

Ο κ. Βερβεσός ζήτησε να μην υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στη Δικαιοσύνη, αντιπαραβάλλοντας την ταχύτητα στο θέμα των πλειστηριασμών με αιτούντες τα funds με υποθέσεις «ανακοπών σε προγράμματα πλειστηριασμών ευάλωτων δανειοληπτών που προσδιορίζονται στην Αθήνα το 2028 και εκδίδονται αποφάσεις μετά από δύο έως τρία έτη»!

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 14-2-2023 από directNEWS.gr πηγή: efsyn.gr


Τελευταίες Ειδήσεις