Στους 43 ανέρχονται οι νεκροί της τραγωδίας στα Τέμπη, μετά την φονική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών, το βράδυ της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε η Ιατροδικαστής Ρουμπίνη Λεοντάρη. Η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας μιλώντας στο ΕΡΤNEWS, ανέφερε την τραγωδία που σημειώθηκε με τη σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε τελειώσει και με τη διαδικασία της νεκροψίας-νεκροτομής και των 43 σορών που έχουν φτάσει εδώ. Έπρεπε να τηρηθούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα με το ειδικό τμήμα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο ήρθε από την Αθήνα και το οποίο χειρίζεται το πρωτόκολλο για τις μαζικές καταστροφές με τη διενέργεια των εξετάσεων», επισήμανε η κ. Λεοντάρη, ενώ εξήγησε στη συνέχεια: «Το πρωτόκολλο λέει το εξής. Ότι έρχεται το συγκεκριμένο τμήμα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Από κει και πέρα φωτογραφίζεται η κάθε σορός και το κάθε στοιχείο το οποίο μπορεί να έχει επάνω, ένα μενταγιόν, ένα ρολόι και μετά και μετά γίνεται η λήψη DNA από τη σορό και φυσικά από τους συγγενείς. Είναι πραγματικά χρονοβόρα διαδικασία».
Ακολούθως η Ιατροδικαστής Ρουμπίνη Λεοντάρη, επισήμανε τα εξής: «Δυστυχώς, η ταυτοποίηση θα γίνει βάσει πρωτοκόλλου με τη μέθοδο DNA και θεωρώ κατά τα λεγόμενα της αστυνομίας ότι αύριο το μεσημέρι θα έχουν ταυτοποιηθεί αυτές οι 43 σοροί ώστε να μπορέσουν να αποδοθούν. Πρέπει βέβαια να πω, όπως πληροφορήθηκα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο και ανήκουμε, ότι θα γίνει δημοσία δαπάνη η κηδεία. Εδώ η Περιφέρεια έχει ενδιαφερθεί, έχει κλείσει ξενοδοχεία για τους οικείους και για όλον τον κόσμο που έχει έρθει. Υπάρχει ένας πολύ καλός συντονισμός, αλλά δεν παύει ο πόνος να είναι πολύ μεγάλος και να είναι σίγουρα από τους οικείους μη διαχειρίσιμος».
Δίνουν δείγμα DNA στο Νοσοκομείο Λάρισας για την ταυτοποίηση των αγνοουμένων
Στο μεταξύ, δραματικές στιγμές βιώνουν 53 άνθρωποι που δεν έχουν βρει μέχρι στιγμής τους δικούς τους και παραμένουν αναζητώντας τους, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου δίνουν δείγμα DNA, σε μια προσπάθεια να υπάρξει ταυτοποίηση.
Πρόκειται για μία διαδικασία ιδιαίτερα επώδυνη, αρκετά μεγάλη σε διάρκεια καθώς θα απαιτηθούν αρκετές ημέρες για την πλήρη ταυτοποίηση. Αρκετά από τα θύματα είναι διαμελισμένα και έτσι καθίσταται πολύ δύσκολη η αναγνώριση τους. Τα θύματα, στην πλειονότητά τους, είναι νεαρά άτομα, ηλικίας από 20 έως 30 ετών, στην πλειοψηφία τους φοιτητές.
Στο νοσοκομείο της Λάρισας, βρίσκονται τέσσερις ιατροδικαστές ενώ παρών είναι και ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών.
Παράλληλα, τη δική τους μάχη για να κρατηθούν στη ζωή δίνουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία της Λάρισας έξι νέοι άνθρωποι ηλικίας 20-25 ετών, ενώ υπάρχουν και άλλοι 57 τραυματίες, οι οποίοι εξακολουθούν να νοσηλεύονται.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 1-3-2023 από directNEWS.gr πηγή: ΕΡΤ