Logo

Σφοδρή σύγκρουση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με 23 ανώτατους δικαστές



 
 

Σφοδρή σύγκρουση ξέσπασε μεταξύ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και 23 ανώτατων λειτουργών της Δικαιοσύνης με αφορμή τις πρόσφατες προαγωγές που αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

Τόσο η πλειοψηφία των μελών της διοίκησης της ΕνΔΕ όσο και η μειοψηφία με ανακοινώσεις τους κατήγγειλαν ως αντισυνταγματική τη διάταξη του Νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων σύμφωνα με την οποία για την άσκηση προσφυγής κατά της, αρνητικής για την προαγωγή, απόφασης του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου (υπό 11μελή ή υπό 15μελή σύνθεση) ενώπιον της Ολομέλειας απαιτείται ο προσφεύγων να έχει λάβει δύο θετικές ψήφους ή τρεις θετικές ψήφους, αντιστοίχως. Σε αντίθετη περίπτωση η προσφυγή δεν επιτρέπεται.

Η πλειοψηφία της ΕνΔΕ (ομάδα Μαργαρίτα Στενιώτη) με ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η διάταξη αυτή προσβάλει «τον πυρήνα της προσωπικής ανεξαρτησίας του δικαστικού λειτουργού, διότι περιστέλλει το δικαίωμα κρίσης από ευρύτερο όργανο και μάλιστα από το ανώτατο δικαστικό όργανο».

Εξάλλου σε ανακοίνωσή της η μειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕνΔε (ομάδα Χριστόφορου Σεβαστίδη) ανέφερε πως “πειθαρχικά παραπτώματα ήσσονος σημασίας που έχουν τελεστεί προ πενταετίας και πλέον έχουν παραγραφεί σύμφωνα με το άρθρο 110 παρ 1 και 124 παρ. 4 ΚΟΔΚΔΛ, πολύ περισσότερο όταν δεν λήφθηκαν υπόψη κατά τις προαγωγές προηγούμενων χρόνων, μικρές καθυστερήσεις και συγκυριακές υπηρεσιακές υστερήσεις σχετιζόμενες ιδίως με προβλήματα υγείας, οικογενειακά προβλήματα ή αυξημένη λόγω των συνθηκών χρέωση, που εύλογα μπορεί να αντιμετωπίσει ο καθένας μας στη διάρκεια του μακρού υπηρεσιακού του βίου, δεν θα πρέπει να αποτελέσουν εμπόδιο για την υπηρεσιακή εξέλιξη, όταν η συνολική πορεία του δικαστικού λειτουργού είναι θετική”.

Οι 23 που παραιτήθηκαν

Αντιδρώντας στις αιτιάσεις της ΕνΔΕ 23 ανώτατοι λειτουργοί της Δικαιοσύνης (μεταξύ των οποίων η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου και η Αντιπρόεδρος Απ Μυρσίνη Παπαχίου) με ηλεκτρονική επιστολή ζήτησαν την άμεση διαγραφή τους από μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Την επιστολή υπογράφουν οι:

Μαρία Γεωργίου Πρόεδρος ΑΠ,

Μυρσίνη Παπαχίου Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου,

Αικατερίνη Κρυσταλλίδου, Αρεοπαγίτης,

Ιωάννα Κλάπα Αρεοπαγίτης,

Κανέλλα Τζαβέλλα- Δημαρά, Αρεοπαγίτης,

Χονδρορίζου Αικατερίνη Αρεοπαγίτης,

Δημητρία Στρούζα Ξένου – Κοκολέτση,

Δήμητρα Ζώη, Αρεοπαγίτης,

Σοφία Οικονόμου, Αρεοπαγίτης,

Mαρία Βάρκα Αρεοπαγίτης,

Σπύρος Κουτσοχρήστος Αρεοπαγίτης,

Σωκράτης Πλαστήρας Αρεοπαγίτης,

Μαρί Δεργαζαριάν Αρεοπαγίτης,

Αγαθή Δερρέ Αρεοπαγίτης,

Μαρουλιώ Δαβίου Αρεοπαγίτης,

Ασημίνα Υφαντή Αρεοπαγίτης,

Χρήστος Κατσιάνης Αρεοπαγίτης,

Ευαγγελία Γιακουμάτου,

Νίκη Κατσιαούνη Πρόεδρος Εφετών (ήδη προαχθείσα σε Αρεοπαγίτη),

Διονυσία Νίκα Πρόεδρος Εφετών (ήδη προαχθείσα σε Αρεοπαγίτη)

Δέσποινα Βασιλοδημητράκη Πρόεδρος Εφετών (ήδη προαχθείσα σε Αρεοπαγίτη),

Παναγιώτης Φιλόπουλος Πρόεδρος Εφετών,

Άλκηστις Σιάννου, Πρόεδρος Εφετών.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 27-5-2023 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις