Logo

Βρυξέλλες: Πυροβολήθηκε στο στήθος μέσα σε καφέ ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης [βίντεο+φωτο]



 
 

O ύποπτος δράστης της φονικής επίθεσης στις Βρυξέλλες εντοπίστηκε μέσα σε καφετέρια της βελγικής πρωτεύουσας σύμφωνα με τη βελγική τηλεόραση VRT. Οι αστυνομικοί τον πυροβόλησαν για να τον ακινητοποιήσουν και να τον συλλάβουν. Κατά τις πληροφορίες φέρει σοβαρό τραύμα στον θώρακα και σύμφωνα με αναφορές από τοπικά μέσα είναι νεκρός.

Πριν από λίγο ήρθε επιβεβαιώθηκε επίσημα από τις αρχές ότι ταυτοποιήθηκε ως ο ένοπλος δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε χθες το απόγευμα στο κέντρο των Βρυξελλών λίγο πριν από την έναρξη ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων Βελγίου και Σουηδίας, όπου σκοτώθηκαν δύο Σουηδοί πολίτες κι άλλος ένας τραυματίστηκε σοβαρά.

Το όπλο ένα καλάσνικοφ με το οποίο έγιναν οι επιθέσεις βρέθηκε επιτόπου δίπλα στον δράστη.

Πλάνα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας δείχνουν έναν άνδρα σε σκούτερ – ντυμένο με φθορίζον πορτοκαλί μπουφάν – να σταματάει, να κατεβαίνει και να αρχίζει να πυροβολεί αδιακρίτως. Κατόπιν φαίνεται να καταδιώκει κάποιους ανθρώπους μέσα στο διάδρομο μιας πολυκατοικίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν βελγικά μέσα ενημέρωσης, ο ένοπλος πυροβολούσε φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ», προτού διαφύγει με δίκυκλο.

Η βελγική αστυνομία ανέβασε στην υψηλότερη βαθμίδα (Κατηγορία 4) το επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες και στο 3 για την υπόλοιπη χώρα.

Βρισκόταν παράνομα στη χώρα

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο φερόμενος ως δράστης δήλωνε μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Φέρεται να είναι Τυνήσιος 45 ετων, ο οποίος διέμενε παράνομα στη χώρα. Σύμφωνα Ο ύποπτος ζήτησε άσυλο τον Νοέμβριο του 2019. Έλαβε αρνητική απόφαση τον Οκτώβριο του 2020 και στη συνέχεια εξαφανίστηκε από τα ραντάρ. Διαγράφηκε επίσημα από το εθνικό μητρώο στις 12 Φεβρουαρίου 2021. Δεν έχει μείνει ποτέ σε κέντρο υποδοχής. Δεδομένου ότι διαγράφηκε από το εθνικό μητρώο, δεν μπόρεσε να εντοπιστεί για να κανονιστεί την επιστροφή του. Δεν παρουσιάστηκε ποτέ από την αστυνομία στο γραφείο μετανάστευσης. 

«Με ισλαμικούς χαιρετισμούς, Αλλάχου Άκμπαρ. Ονομάζομαι Αμπντεσαλέμ αλ Γκιλάνι και πολεμώ για τον Αλλάχ. Ανήκω στο Ισλαμικό Κράτος. Αγαπάμε όσους μας αγαπούν και μισούμε όσους μας μισούν. Ζούμε για τη θρησκεία μας και πεθαίνουμε για αυτήν. Δόξα στον Αλλάχ. Ο αδερφός σας πήρε εκδίκηση για λογαριασμό των μουσουλμάνων. Έχω σκοτώσει τρεις Σουηδούς, μέχρι στιγμής. Δόξα στον Αλλάχ. Τρεις Σουηδούς, ναι. Σε εκείνους που έβλαψα, ας με συγχωρήσουν. Κι εγώ τους συγχωρώ όλους. Ειρήνη υμίν», αναφέρει στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο φερόμενος ως δράστης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο υπογράμμισε ότι ζητείται από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να κλείσουν τα σχολεία, ωστόσο κάποια σχολεία στις Βρυξέλλες δεν άνοιξαν σήμερα. Τα μέτρα ασφαλείας σε σημεία που σχετίζονται με τη Σουηδία αυξήθηκαν.

Ο αγώνας για τα προκριματικά του Euro 2024 μεταξύ Βελγίου και Σουηδίας διεκόπη οριστικά στο ημίχρονο για λόγους ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε η UEFA. Οι φίλφθλοι χρειάστηκε να παραμείνουν στο γήπεδο προτού μπορέσουν να απομακρυνθούν με ασφάλεια.

Σουηδοί φίλαφλοι περιμένουν να εκκενωθούν (JOHN THYS / AFP)

Τον αποτροπιασμό του για την δολοφονία δύο Σουηδών στις Βρυξέλλες εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σουηδίας Γκούναρ Στρόμερ, συμπληρώνοντας ότι η σουηδική κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αρχίσει εντατικές προσπάθειες για να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με όσα συνέβησαν.

«Είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία», υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, συμπληρώνοντας ότι οι σκέψεις της είναι στις οικογένειες των θυμάτων της αποτρόπαιης επίθεσης.

«Βέλγοι, Σουηδοί και Ευρωπαίοι, είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία. Οι αξίες μας είναι ισχυρότερες από το μίσος τους», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

H Γαλλία ανακοίνωσε πως ενισχύει τους ελέγχους στα σύνορα με το Βέλγιο. Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε τη «βάρβαρη» πράξη «ισλαμιστικής τρομοκρατίας».

Η Γαλλία έχει αυστηροποιήσει τους ελέγχους στα σύνορά της με το Βέλγιο.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 17-10-2023 από directNEWS.gr πηγή: ertnews.gr


Τελευταίες Ειδήσεις