Logo

Έξι έφηβοι καταδικάστηκαν στη Γαλλία για τον αποκεφαλισμό δασκάλου



 
 

Έξι έφηβοι, ένα κορίτσι και πέντε αγόρια, καταδικάστηκαν για την υπόθεση του αποκεφαλισμού του δασκάλου Σαμουέλ Πατί το 2020 στη Γαλλία, διότι στη διάρκεια μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης είχε δείξει στην τάξη γελοιογραφίες με τον προφήτη Μωάμεθ. Ο Πατί αποκεφαλίστηκε από τον Αμπντουλάχ Ανζορόφ, έναν ριζοσπαστικοποιημένο 18χρονο με καταγωγή από την Τσετσενία, που ζούσε στη Γαλλία από 6 ετών, καθώς οι γονείς του είχαν λάβει άσυλο.

Υπόδικοι για την υπόθεση είναι και οκτώ ενήλικες, που θα δικαστούν μέσα στο 2024. Ένας εξ αυτών είναι ο πατέρας της 13χρονης καταδικασθείσας, που είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες ότι δημοσίευσε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που καλούσε σε κινητοποίηση κατά του δασκάλου. Επίσης, θα δικαστεί και ένας ακτιβιστής, ο οποίος κατηγορείται ότι τον βοήθησε να διαδώσει μηνύματα εναντίον του Πατί.

Τον Ανζόροφ πυροβόλησαν και σκότωσαν αστυνομικοί την ώρα της δολοφονικής επίθεσης, έπειτα από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία αναφερόταν ότι ο καθηγητής Ιστορίας Σαμουέλ Πατί είχε δείξει στην τάξη του γελοιογραφίες του προφήτη Μωάμεθ από το σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo.

«Είμαι καθηγητής», το μήνυμα μετά τον αποκεφαλισμό δασκάλου στη Γαλλία γιατί έδειξε στην τάξη σκίτσα του Μωάμεθ | Bertrand Guay, Pool via AP, file

Το δικαστήριο καταδίκασε ένα κορίτσι 13χρονο την εποχή της επίθεσης για ψευδείς κατηγορίες, ενώ ακόμη πέντε έφηβοι, οι οποίοι ήταν ηλικίας μεταξύ 14 και 15 ετών, κρίθηκαν ένοχοι για εγκληματική συνωμοσία με πρόθεση την πρόκληση βίας. Το κορίτσι, που είχε θεωρηθεί ότι είχε κεντρικό ρόλο στην υπόθεση, κρίθηκε ένοχο για ψευδείς κατηγορίες και συκοφαντικά σχόλια. Της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή. Είχε πει ψευδώς ότι ο Πατί είχε ζητήσει από μουσουλμάνους μαθητές να δηλώσουν το θρήσκευμά τους και να φύγουν από την τάξη πριν δείξει τα σκίτσα. Αργότερα είπε στους ερευνητές της αστυνομίας ότι δεν ήταν στην τάξη εκείνη την ημέρα. Όπως αποδείχθηκε, ο Πατί δεν είχε ζητήσει από τα παιδιά να φύγουν, αλλά είπε ότι θα μπορούσαν να απομακρυνθούν αν ένιωθαν ότι θα προσβληθούν από τις γελοιογραφίες που θα παρουσιάζονταν.

Οι υπόλοιποι πέντε κρίθηκαν ένοχοι για την κατηγορία ότι βοήθησαν τον δράστη να αναγνωρίσει τον καθηγητή της Ιστορίας, αν και είπαν ότι δεν πίστευαν ότι αυτό θα οδηγούσε στη δολοφονία του. Στους τέσσερις επιβλήθηκαν ποινές με αναστολή. Ο ένας από αυτούς, ο οποίος αρχικά είχε δείξει στον Ανζορόφ ποιος ήταν ο Πατί, καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκιση, την οποία μπορεί να εκτίσει υπό ηλεκτρονική επιτήρηση.

Και οι έξι καταδικασθέντες, για όσο διάστημα διαρκεί η αναστολή έκτισης της ποινής τους, θα συνεχίσουν να πηγαίνουν σχολείο ή στις εργασίες τους και θα υποβάλλονται σε τακτικούς ελέγχους.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 9-12-2023 από directNEWS.gr πηγή:efsyn.gr


Τελευταίες Ειδήσεις