Logo

Σε τρία «κύματα» η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ [βίντεο]



 
 

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εκτόξευσαν κατά του Ισραήλ Ιράν, Χεζμπολάχ και Χούθι. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε τρία «κύματα»: Με drones, με βαλλιστικούς πυραύλους αλλά και πυραύλους κρουζ. Η επιχείρηση ονομάστηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης «Αληθινή υπόσχεση». «Όποιος μας βλάψει, θα τον βλάψουμε. Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από κάθε απειλή», τόνισε στο διάγγελμά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ δήλωσε ότι η επίθεση κατά του Ισραήλ «μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη», προειδοποιώντας το να μην κάνει «άλλο ένα λάθος, ενώ το Ισραήλ σχεδιάζει «σημαντική απάντηση», όπως αναφέρουν ισραηλινά μέσα. Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής, καθώς υπάρχουν φόβοι για κλιμάκωση του πολέμου.

Κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως το μεσημέρι της Κυριακής (ώρα Νέας Υόρκης). Το Τελ Αβίβ ζητά την καταδίκη του Ιράν για την επίθεση εναντίον του.Το Τελ Αβίβ ζητά την καταδίκη του Ιράν για την επίθεση εναντίον του.

Σε ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός στρατός, αφού ολοκληρώθηκε το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο το οποίο έχει συγκαλέσει ο Νετανιάχου τόνισε ότι «οι δυνάμεις μας αναχαιτίζουν τις εισερχόμενες απειλές». Γωστοποίησε ότι «το Ιράν εκτόξευσε δεκάδες πυραύλους εδάφους εδάφους στο Ισραήλ, οι περισσότεροι αναχαιτίστηκαν εκτός των ισραηλινών συνόρων» ενώ ακόμη είπε πως «ιρανικό βλήμα που τραυμάτισε κορίτσι στο Ισραήλ, προκάλεσε μικρές ζημιές». Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τις ισραηλινές αρχές, δεν υπάρχει πλέον η ανάγκη να βρίσκονται σε καταφύγια οι πολίτες της χώρας.

Αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη κατέρριψαν ιρανικά drones επάνω από περιοχές της μεθορίου Ιράκ-Συρίας, μετέδωσε το ισραηλινό δίκτυο CH 12 TV. Τα βρετανικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από την Κύπρο. Όπως ανέφεραν πηγές, μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν στην ιορδανική πλευρά της κοιλάδας του Ιορδάνη και κατευθύνονταν προς την Ιερουσαλήμ. Ωστόσο, αναχαιτίστηκαν κοντά στα ιρακινο-συριακά σύνορα.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, σειρήνες πολέμου ήχησαν σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ ενώ ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν και στην πρωτεύουσα της Συρίας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP). Αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν στη Δαμασκό γύρω στη 01:45 τα ξημερώματα, μετέδωσε το AFP.

Συνεδριάζει εκτάκτως την Κυριακή το Σ.Α. του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως το μεσημέρι της Κυριακής για να συζητήσει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ανακοίνωσε η προεδρία του κορυφαίου οργάνου του διεθνούς οργανισμού.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η συνεδρίαση αναμένεται να γίνει στις 16:00 (ώρα Νέας Υόρκης· 23:00 ώρα Ελλάδας).

Νωρίτερα, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, ο Γκιλάντ Ερντάν, ανακοίνωνε μέσω X πως ζήτησε τη σύγκληση του ΣΑ καθώς «η ιρανική επίθεση εγείρει σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια» και «αναμένω να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο και να αναλάβει σθεναρή δράση εναντίον του Ιράν».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε σήμερα την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, απευθύνοντας έκκληση για αυτοσυγκράτηση και άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών.

«Είμαι βαθύτατα ανήσυχος για τον πολύ πραγματικό κίνδυνο μιας καταστροφικής κλιμάκωσης σε ολόκληρη την περιοχή. Προτρέπω όλες τις πλευρές να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες στρατιωτικές συγκρούσεις σε πολλαπλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή», αναφέρει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 14-4-2024 από directNEWS.gr πηγή: ΕΡΤ


Τελευταίες Ειδήσεις