Logo

Ε.Ε.: Με ρυθμούς χελώνας η απονομή Δικαιοσύνης στην Ελλάδα – Τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν



 
 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τη δωδέκατη έκδοση του πίνακα αποτελεσμάτων της ΕΕ στον τομέα της δικαιοσύνης, μιας ετήσιας επισκόπησης που παρέχει συγκριτικά στοιχεία σχετικά με την αποδοτικότητα, την ποιότητα και την ανεξαρτησία των συστημάτων απονομής δικαιοσύνης στα κράτη μέλη.

Αν και στο σύνολο των Ευρωπαϊκών κρατών παρατηρείται βελτίωση ορισμένα στοιχεία από την Ελλάδα προκαλούν ανησυχία και πολλά ερωτήματα.

Διαβάζοντας τους πίνακες σχετικά με το ελληνικό σύστημα απονομής της δικαιοσύνης αντιλαμβάνεται κάποιος -σημειώνεται πως πρόκειται για τα στοιχεία που έχουν δοθεί από την Ελλάδα – πως είτε δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα είτε η μεθοδολογία υπολογισμού έχει αλλάξει, κάτι που δεν παραπέμπει αναγκαστικά σε «βελτίωση». Δείτε αναλυτικά τους πίνακες ΕΔΩ

Σημειώνεται πως τα στοιχεία καλύπτουν έως και το 2022.

Η Ελλάδα στα Πρωτοδικεία είναι η πιο αρχή στην Ευρωπαϊκή ένωση:

Στην Ελλάδα βλέπουμε ότι διαθέτει ιδιαίτερα υψηλούς χρόνους διεκπεραίωσης υποθέσεων κάτι που είναι πιο έντονο στις αστικές και εμπορικές υποθέσεις.

Βελτίωση αλλά πολύ χαμηλά ακόμα στους χρόνους διεκπεραίωσης στα διοικητικά δικαστήρια

Σχετικά βελτιωμένη είναι η κατάσταση στους χρόνους διεκπεραίωσης υποθέσεων ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων (πρωτοδικεία και εφετεία):

Οι ρυθμοί επίλυσης διαφορών είναι σαφώς καλύτεροι στην διοικητική δικαιοσύνη απ’ ό,τι στην πολιτική:

Mείωση σημειώνεται στον αριθμό των εκκρεμών υποθέσεων ενώπιον των δικαστηρίων της Ελλάδας:

Χαμηλά η ηλεκτρονική δικαιοσύνη

Ωστόσο τα αποτελέσματα της έρευνας σε σχέση με ορισμένες παραμέτρους της ποιότητας της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα, ειδικά σε ό,τι αφορά την ηλεκτρονική δικαιοσύνη, παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα:

Ελαφρώς μειωμένες φαίνονται οι δαπάνες στη Δικαιοσύνη το 2022, ενώ υψηλός παραμένει ο αριθμός δικαστών ανά κάτοικο:

 

ΑΝΑΡΤΘΗΚΕ 14-6-2024 από directNEWS.gr πηγή:documentonews.gr

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 14/06/24 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις