Logo

Φωτιά στον Βαρνάβα: Ολονύχτια μάχη σε τρία μέτωπα – Εκκενώσεις σε Μαραθώνα, Διόνυσο και Ραπεντώσα [βίντεο+φωτο]



 
 

Δύσκολη θα είναι η μάχη με τις φλόγες που θα δώσουν πυροσβεστικές δυνάμεις, κάτοικοι και εθελοντές για να περιορίσουν τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στον Βαρνάβα Αττικής. Η Πυροσβεστική έχει στήσει γιγαντιαία επιχείρηση για να αντιμετωπίσει τον πύρινο εφιάλτη, ενώ υπάρχουν διαδοχικά μηνύματα 112 για εκκένωση οικισμών. Νωρίτερα υπήρξαν ειδοποιήσεις για απομάκρυνσηαπό Μαραθώνα προς Νέα Μάκρη, εκκένωση της Ραπεντώσας προς Δροσιά μέσω της Λεωφόρου Διονύσου και εκκένωση Διονύσου προς Δροσιά και Κηφισιά.

Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος του ΕΡΤΝews, Θοδωρής Παναγιωτίδης, από το Μικροχώρι, οι φλόγες έχουν φτάσει απειλητικά έξω από τα πρώτα σπίτια του χωριού. Γκρέιντερ και μηχανήματα έργου προσπαθούν να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες ενώ οι κάτοικοι με τις μάνικες στα χέρια υπερασπίζονται τις περιουσίες τους. Σύμφωνα με τον ρεπόρτερ της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη στο συγκεκριμένο σημείο.

Ο Γιώργος Κοβός από το Γραμματικό μετέδωσε ότι υπάρχουν και εκεί μηχανήματα που θα ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες. Στην ανταπόκρισή του στο δελτίο των 12 υπήρξε μια μικρή ενίσχυση των ανέμων οι οποίοι νωρίτερα είχαν φτάσει τα 2 μποφόρ. Όπως είπε από τις μικρές εστίες που βρίσκονται σε λόφο της περιοχής ξεπηδούν μεγάλες φλόγες.

O Kώστας Νούσης είπε ότι φωτιά είναι σε εξέλιξη στο δάσος της Ραπεντώσας ενώ απομακρύνεται ο κόσμος μετά και από τα μηνύματα του 112 για εκκένωση της περιοχής. Η ένταση του ανέμου έχει πέσει σε σχέση με νωρίτερα. Στόχος είναι να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς και να μην περάσει στη Λεωφόρο Διονύσου.

Η Αλεξία Καλαϊτζή από τη Ροδόπολη μετέδωσε ότι από άκρη σε άκρη φλέγεται η δασική έκταση πέριξ της Σταμάτας. Η φωτιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα έφτασε στη Ροδόπολη και την Αμυγδαλέζα το απόγευμα οπότε και εστάλη μήνυμα για εκκένωση. Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη ενώ πριν από λίγο η φωτιά έχει αρχίσει να περικυκλώνει όλο το δάσος απειλώντας να κλείσει τον δρόμο. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υπήρξαν ηλικιωμένοι που αρνήθηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους κι έχουν σπεύσει πυροσβέστες για να τους απεγκλωβίσουν.

Από την αστυνομία έχουν γίνει στην ευρύτερη περιοχή 180 απομακρύνσεις κατοίκων εκ των οποίων οι 80 αφορούν σε απεγκλωβισμούς.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ οι άνεμοι πέφτουν τα μεσάνυχτα στα 2 με 3 μποφόρ, αλλά από τις 5:30 το πρωί θα ενισχυθούν και πάλι.

Όπως μετέδωσε ο Δημητρης Θωμάς, η βάση του Πολεμικού Ναυτικού στο Κοτρώνι (Μαραθώνας) είναι ασφαλής ενώ όλο το προσωπικό είναι σε συναγερμό ώστε αν πλησιάσει εκεί η φωτιά να αντιμετωπιστεί. Ελικόπτερα που σταθμεύουν στη βάση έχουν μεταφερθεί προληπτικά στην Ελευσίνα ώστε να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος.

Είναι μία βιβλική καταστροφή, είναι τεράστιο μέτωπο, οι άνεμοι δεν έχουν κοπάσει καθόλου, είναι κάτι πέραν των δυνατοτήτων μας, δήλωσε νωρίτερα στο ΕΡΤΝews, ο δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας. «Η φωτιά έχει φτάσει πάνω από τον Μαραθώνα» υπογράμμισε και είπε ότι υπάρχουν ζημιές σε καλλιέργεις και σπίτια της περιοχής.

Παραμένει επικίνδυνη η κατάσταση στον Βαρνάβα τόνισε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, καθώς, όπως είπε, η φωτιά εξελίσσεται κοντά σε σπίτια έχοντας προκαλέσει και ζημιές «Οι κύριες γραμμές άμυνας έχουν αναπτυχθεί βόρεια στο Μικροχώρι Ωρωπού, ανατολικά στο Γραμματικό και νότια στη Σταμάτα», τόνισε.

Όπως είπε οι άνεμοι εξάπλωσαν αστραπιαία τη φωτιά παρά το γεγονός ότι η πρώτη ρίψη νερού από εναέριο μέσο έγινε πέντε λεπτά από την έναρξη της. «Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι παρόλο που το πρώτο εναέριο μέσο εκτελώντας έμφορτη περιπολία, πραγματοποίησε ρίψη πέντε λεπτά μετά την έναρξη της πυρκαγιάς και σε δέκα λεπτά επιχείρησαν οι πρώτες επίγειες δυνάμεις οι ισχυροί άνεμοι την εξάπλωσαν αστραπιαία δημιουργώντας της ακραία συμπεριφορά με συνεχόμενες κηλιδώσεις και νέα μέτωπα πίσω από τις γραμμές ανάσχεσης» εξήγησε.

Τα μέτωπα της φωτιάς από τους δορυφόρους της NASA.

Πολίτες κλήθηκαν μέσω του 112 να φύγουν από Ροδόπολη και Αμυγδαλέζα Σταμάτας προς Κηφισιά. Λίγα λεπτά νωρίτερα υπήρξε μήνυμα για εκκένωση του Γραμματικού προς Μαραθώνα. Επίσης, κλήθηκαν να απομακρυνθούν προς Καπανδρίτι και Αφίδνες μέσω Εθνικής Οδού όσοι είναι στην περιοχή Μικροχώρι του Δήμου Ωρωπού. Με μήνυμα του 112 που ήχησε νωρίτερα κλήθηκαν όσοι βρίσκονται στην περιοχή Μικροχώρι του Δήμου Ωρωπού, να απομακρυνθούν προς Καπανδρίτι και Αφίδνες μέσω της Εθνικής Οδού.

Eπίσης, υπήρξε μήνυμα 112 στο οποίο αναφέρεται αν βρίσκεστε στην περιοχή Σταμάτα Αττικής, απομακρυνθείτε μέσω Δροσιάς και Κηφισιά προς Εθνική Οδό.

Επιχειρούν τετρακόσιοι πυροσβέστες με δεκατέσσερις ομάδες δασοκομάντος και 110 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Από αέρος μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν 29 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 16 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο για τον συντονισμό τους.

Σύμφωνα με τον κ. Βαθρακογιάννη «έχουν πραγματοποιηθεί πολλές διασώσεις πολιτών που εγκλωβίστηκαν επειδή αρνήθηκαν να απομακρυνθούν. Επειδή λοιπόν σε πολλές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων έχουν εγκλωβιστεί και πυροσβέστες και επειδή σύμφωνα με τις προβλέψεις οι άνεμοι θα παραμείνουν ενισχυμένοι και τις επόμενες ώρες επαναλαμβάνουμε την έκκληση προς τους κατοίκους των περιοχών που εξελίσσεται η πυρκαγιά, προκειμένου να ακολουθούν υποχρεωτικά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών».

Σημειώνεται ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν θέσει στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας όλα τα μέσα που διαθέτουν για την κατάσβεση της φωτιάς.

Αρχικά στάλθηκε μήνυμα του 112 σε όσους βρίσκονται στην περιοχή του Βαρνάβα να βρίσκονται σε ετοιμότητα ενώ ακολούθησε νέο μήνυμα για εκκένωση: «αν βρίσκεστε στην περιοχή Βαρνάβα Αττικής, απομακρυνθείτε προς Γραμματικό και Καπανδρίτι». Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα υπήρξε ένα ακόμα μήνυμα στο οποίο αναφέρεται «αν βρίσκεστε στην περιοχή Μοναστήρι Παναγιάς, απομακρυνθείτε προς Γραμματικό». Ακολούθησε νέο μήνυμα για όσους βρίσκονται στις περιοχές Βόθωνας, Καλέντζι, και Πουρίθι να φύγουν προς Μαραθώνα.

Στην Αθήνα επέστρεψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε απόψε στην Αθήνα λόγω της κρίσιμης κατάστασης εξαιτίας των πυρκαγιών.

Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς για τον Πρωθυπουργό, απάντησε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε απόψε στην Αθήνα και αύριο το πρωί θα βρίσκεται στο γραφείο του.

Εκκένωση κατασκήνωσης στο Γραμματικό

Εκκενώθηκε η κατασκήνωση Athitaki στο Γραμματικό. Τετρακόσια παιδιά μεταφέρθηκαν στο κωπηλατοδρόμιο Μαραθώνα από όπου θα τα παραλάβουν οι γονείς τους.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Βαρνάβα, Σταμάτα και Δροσιά

Λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή του Βαρνάβα η αστυνομία προχώρησε στις εξής εκτροπές κυκλοφορίας:

-Καπανδριτίου- Βαρνάβα προς Βαρνάβα

-Γραμματικού – Καπανδριτίου προς Βαρνάβα

-Παραλία Βαρνάβα προς Βαρνάβα

-Μαντά – Καπανδριτίου προς Βαρνάβα

-Προφήτης Ηλίας προς Βαρνάβα

-Λ. Διονύσου θέση Ανατολή

-Λ Διονύσου και Θησέως

Παράλληλα σε ισχύ είναι και οι εξής εκτροπές κυκλοφορίας στις περιοχές Σταμάτας και Δροσιάς:

-Μ. Αλεξάνδρου από Αγ. Στέφανο προς Μαραθώνα

-Λ. Μαραθώνος και Κωνσταντινουπόλεως

-Μ. Αλεξάνδρου και Μακεδονίας

-Μ. Αλεξάνδρου και Παπανικολή

-Σταμάτας- Δροσιάς και Μακαρίου

-Λ. Μαραθώνος και Πιπεροπούλου

-Λ. Μαραθώνος και Αναπαύσεως

-Λ. Μαραθώνος και Εχετλού

-Μ. Αλεξάνδρου και Λ. Μαραθώνος

-Λ. Διονύσου και Μητροπολίτου Κυδωνίων

-Λ Διονύσου και Αγ. Ιωάννη

-Κόμβος Αγ. Στεφάνου

-Γέφυρα Πολυδενδρίου

 

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11-8-2024 από directNEWS.gr πηγή: ertnews.gr


Τελευταίες Ειδήσεις