Logo

Στο «στόχαστρο» των Δικηγορικών Συλλόγων ο Άρειος Πάγος για περιορισμούς στα δικαιώματα



 
 

Στο… «στόχαστρο» των Δικηγορικών Συλλόγων μετά το ΣτΕ – για παραβίαση του τελευταίου δικαιώματος πρόσβασης σε δίκαιη δίκη – μπαίνει τώρα και ο Άρειος Πάγος, πυροδοτώντας τον πόλεμο μεταξύ τους.

Αφορμή για τη νέα κόντρα, στάθηκε η σύγκληση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου με θέμα τη «Συμπλήρωση του άρθρου 5 του Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας του Αρείου Πάγου ως προς τον καθορισμό του αριθμού των σελίδων των εισαγωγικών δικογράφων, προσθέτων λόγων, προτάσεων ή υπομνημάτων κ.λπ., που κατατίθενται ενώπιον των πολιτικών και ποινικών Τμημάτων του Αρείου Πάγου, ως και του χρόνου αγόρευσης των πληρεξουσίων των διαδίκων».

Σε μια σκληρή ανακοίνωση της, η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, αναφέρει: «Ο Άρειος Πάγος, δυστυχώς, ακολουθεί πιστά τα βήματα του ΣτΕ υιοθετώντας περιορισμούς στα δικαιώματα των διαδίκων και στην προφορικότητα της διαδικασίας και παραβλέποντας το δικαίωμα απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη».

Προηγήθηκε η ρήξη των Δικηγορικών Συλλόγων με το ΣτΕ, ύστερα από απόφαση του ΕΔΔΑ, με την οποία καταδικάστηκε η χώρας μας, διότι είχε κριθεί ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, είχε παραβιάσει δικαίωμα πολίτη δε δίκαιη δίκη.

Οι δικηγόροι ως αντίδραση σε αυτή την παράνομη πρακτική του ΣτΕ, αποφάσισαν την αποχή από την εκδίκαση υποθέσεων ενώπιον του ΣτΕ, μέχρι και το τέλος του έτους.

Με τη σημερινή τους ανακοίνωση, στηλιτεύουν την στάση και πρακτική των Ανωτάτων Δικαστηρίων, υπογραμμίζοντας: «Το ηχηρό μήνυμα, που το Δικαστήριο του Στρασβούργου έστειλε
στα εθνικά δικαστήρια για τη διασφάλιση του δικαιώματος πρόσβασης σε δικαστήριο και σε δίκαιη δίκη, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ, ως φαίνεται, δεν πρέπει να έφτασε στους αποδέκτες του, τους εφαρμοστές του δικαίου.»

Και καταλήγει η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής:

«Προφανώς, και στην περίπτωση αυτή,(του Αρείου Πάγου) η ανάγκη επιτάχυνσης της δικαιοσύνης θα αποτελεί τον αιτιολογικό λόγο για τις αποφάσεις της Διοικητικής Ολομέλειας.
Τέτοια επιτάχυνση όμως, δεν διαπιστώθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας παρά την υιοθέτηση αντίστοιχων μέτρων, με αποτέλεσμα το ΣτΕ να παραμένει σε περίοπτη θέση πανευρωπαϊκά ως προς τους χρόνους απονομής της Δικαιοσύνης, με 1239 ημέρες καθυστέρησης.

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί την Πρόεδρο και τη Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου να αναστοχαστούν με βάση την άνω απόφαση του ΕΔΔΑ, να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα πραγματικά προβλήματα της Δικαιοσύνης και να προασπίσουν το Κράτος Δικαίου.

Η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης επέρχεται με τον έγκαιρο προσδιορισμό και έκδοση των αποφάσεων και όχι με την υιοθέτηση μέτρων υπερβολικής τυπολατρίας και τη θέσπιση περιορισμών στα δικαιώματα των διαδίκων και στη δικαστική τους παράσταση».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 22-11-2024 από directNEWS.gr πηγή: documentonews.gr


Τελευταίες Ειδήσεις