Εγινε γνωστή ως κρυπτοεφαρμογή μηνυμάτων του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος («crime messenger»). Παρά την προσπάθεια της καναδικής εταιρείας Sky Global με έδρα το Βανκούβερ που σχεδίασε την εν λόγω εφαρμογή με το όνομα Sky ECC το 2008 να αποσείσει τις δικές της ευθύνες για την προτίμηση που της έδειχναν τα παγκόσμια κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών, τελικά οι ευρωπαϊκές αρχές κατάφεραν να κατασχέσουν τις ενοχοποιητικές «αόρατες συνομιλίες» που είχε αποθηκευμένες στο σύστημά της προτού προλάβει να τις εξαφανίσει. Αυτό συνέβη το 2021, ύστερα από επιδρομή των βελγικών και των ολλανδικών αρχών στα γραφεία της Sky Global, όπου εντοπίστηκαν, στην κεντρική βάση της, εκατοντάδες χιλιάδες μηνύματα και δεδομένα που αντάλλαζε για μήνες το οργανωμένο έγκλημα σε όλο τον κόσμο. Προκειμένου να φτάσουν στο σημείο αυτό οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές Γαλλίας, Ολλανδίας και Βελγίου, με την υποστήριξη της Eurojust και της Europol είχαν συστήσει κοινή ομάδα ερευνών, την OTF Limit.
Με τα δεδομένα αυτά, οι βελγικές αρχές προχώρησαν σε επιχείρηση-σκούπα κατά την οποία κατάσχεσαν 17 τόνους κοκαΐνης, μετρητά 1,2 εκατ. ευρώ, διαμάντια, πολυτελή αυτοκίνητα, όπλα και κοσμήματα και συνέλαβαν 48 υπόπτους για συμμετοχή σε διεθνές κύκλωμα. Ακολούθησαν επιχειρήσεις των διωκτικών αρχών σε όλη την Ευρώπη, οδηγώντας στην εξάρθρωση καρτέλ που ήλεγχαν ως και το ένα τρίτο της διακίνησης κοκαΐνης στη γηραιά ήπειρο.
Στις ΗΠΑ το υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον διευθύνοντα σύμβουλο και ιδρυτή της Sky Global Ζαν Φρανσουά Εάπ και για ακόμη 30 πρόσωπα. Τελικά, στις 19 Μαρτίου, η εταιρεία έβαλε λουκέτο και η ιστοσελίδα της κατασχέθηκε από το FBI.
Τι ήταν η Sky Global
Η εφαρμογή Sky ECC παρείχε υπηρεσίες ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων στο πρότυπο γνωστών ανοιχτών (και επομένως δωρεάν) εφαρμογών, όπως το Signal, πλην όμως με ετήσια συνδρομή που ανερχόταν σε μερικές χιλιάδες ευρώ. Κι αυτό επειδή παρείχε ειδικές δυνατότητες, όπως εκείνη της διαγραφής των μηνυμάτων ακόμη και απομακρυσμένων ύστερα από σχετική ειδοποίηση που θα λάμβανε η εταιρεία πάροχος Sky Global.
Επίσης, για να εγκατασταθεί σε τηλεφωνικές συσκευές, αυτές προηγουμένως τροποποιούνταν, ώστε να μην μπορεί να ανιχνευτεί η παρουσία της στη συσκευή. Συγκεκριμένα, από αυτές είχαν αφαιρεθεί η κάμερα, τα μικρόφωνα και το GPS, ενώ η αριθμομηχανή τους είχε αντικατασταθεί με την εφαρμογή. Ετσι, κανείς άλλος πλην του χρήστη δεν μπορούσε να γνωρίζει την παρουσία της στο κινητό, ενώ τα κρυπτογραφημένα μηνύματά της «αυτοκαταστρέφονταν» χωρίς ίχνη έπειτα από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που είχε προκαθορίσει.
Εκτιμάται ότι η πελατεία της ανερχόταν σε περίπου 171.000 ποινικούς σε όλο τον πλανήτη. Διαφήμιζε ότι δεν υπήρχε καμία δυνατότητα παγίδευσης των κρυπτοτηλεφώνων της από τις αρχές, υποστηρίζοντας βέβαια ότι αυτό γίνεται για να εξασφαλίζει την πλήρη ιδιωτικότητα των πελατών της. Εδινε μάλιστα αμοιβή 5 εκατ. δολαρίων σε όποιον κατάφερνε να τη «σπάσει».
Το modus operandi
Πρόσφατα έρευνα σε δώδεκα χώρες της διεθνούς ομάδας ερευνητικής δημοσιογραφίας OCCRP ανέλυσε πάνω από 2.800 γαλλικά αρχεία, καταφέρνοντας να συνδέσει την εταιρεία με βαλκανικές συμμορίες και μαφίες της Αφρικής. Ανακάλυψε ότι η Sky Global, αντί για τμήμα μάρκετινγκ, διέθετε ένα πολύπλοκο δίκτυο διανομέων. Μία από αυτές τις εταιρείες είχε ιδρυθεί από τρία άτομα με ποινικό μητρώο. Μία δεύτερη εταιρεία-διανομέας είχε συνιδρυθεί από συνεργάτη ενός καταδικασμένου εμπόρου όπλων. Εκείνοι με τη σειρά τους βασίζονταν σε τοπικούς μεταπωλητές, που είχαν συνδέσεις με εγκληματικά δίκτυα. Συναντούσαν τους πελάτες τους σε ξενοδοχεία, μεταποιούσαν επιτόπου τα κινητά τους και πρόσφεραν εξάμηνες συνδρομές αντί 1.000 ευρώ σε μετρητά. Μερικοί από αυτούς τους μεταπωλητές ήταν χρήστες και οι ίδιοι και σεσημασμένοι εγκληματίες. Οπως ο Σρντάν Λάλιτς, o «εκπρόσωπος στα Βαλκάνια» της Sky Global και μέλος της σερβικής γηπεδικής συμμορίας Principi, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε καταφέρει να πείσει το τεχνικό προσωπικό της εταιρείας να του παράσχει πληροφορίες για χρήστες από αντίπαλη συμμορία, τους οποίους εν συνεχεία δολοφόνησε.
Τσουνάμι συλλήψεων
Μεταξύ άλλων, τα δεδομένα από το παγκόσμιο δίκτυο της εφαρμογής οδήγησαν στα ακόλουθα:
Στη σύλληψη στην Αλβανία του Πλορέντ Ντερβισάι, ενός από τους πλέον καταζητούμενους εγκληματίες, ο οποίος είχε μετεγκατασταθεί στο Ντουμπάι, όμως τα δεδομένα του Sky έδειξαν ότι εξακολουθούσε να συντονίζει εξ αποστάσεως τις επιχειρήσεις του, παρακολουθώντας με τη συμμορία του, Ντούρες, έναν πρώην εισαγγελέα.
Στη Νάπολη οι ιταλικές αρχές πέτυχαν τον Ιούλιο του 2024 την καταδίκη του μέλους της Καμόρα Ραφαέλε Ιμπεριάλε σε 15ετή φυλάκιση για διακίνηση ναρκωτικών. Είναι γνωστός και ως ο «αρχηγός Βαν Γκονγκ» επειδή είχε ξεπλύνει τα κέρδη του αγοράζοντας πίνακες του διάσημου ζωγράφου, ενώ είχε αγοράσει και το τεχνητό νησί της «Ταϊβάν» στο αρχιπέλαγος τεχνητών νησιών του Ντουμπάι.
Τον Μάιο του 2023, με την επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Eureka» (Εύρηκα), η Europol σε συνεργασία με τις ιταλικές αρχές και τις αρμόδιες εθνικές αστυνομίες εξάρθρωσε δίκτυα της Ντραγκέτα σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες. Στη Γαλλία συνελήφθη ο Σέρβος βαρόνος ναρκωτικών Φιλίπ Κόρατς, ένας από τους ισχυρότερους στα Βαλκάνια. Τέλος στο Αμβούργο κατασχέθηκαν τον Φεβρουάριο του 2021 16 τόνοι κοκαΐνης από την Παραγουάη με προορισμό την Ολλανδία.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 10-12-2024 από directnews.gr πηγή: documentonews.gr