Logo

Ιαπωνία: σεισμός 8,9 ρίχτερ και φονικό τσουνάμι



 
 

  japan22_11-3-2011      ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ο πολύ ισχυρός σεισμός μεγέθους 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο ισχυρότερος εδώ και 140 έτη στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, σε συνδυασμό με το μεγάλο τσουνάμι που προκλήθηκε, έχουν επίσημο απολογισμό, "περισσότερους από 1.000 νεκρούς - αγνοούμενους", όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο JiJi.

Υπάρχουν, επίσης, 707 τραυματίες, αρκετοί πολύ σοβαρά, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Διακόσια πτώματα εντοπίστηκαν μόνον στην παραλία στο Σεντάϊ στη βορειοανατολική Ιαπωνία, στη νομαρχία Μιγιάγκι, όπου το ύψος του μετασεισμικού τσουνάμι 'άγγιξε' τα δέκα μέτρα.

Από το σεισμό και το τσουνάμι επλήγησαν περισσότερο οι επαρχίες Μιγιάγκι, Φουκουσίμα, Τσίμπα, Ιβάτε και Τόκιο.

Προς το παρόν, τα κυριότερα στοιχεία είναι τα εξής:

-  Περίπου 1.200 κατοικίες στην περιοχή Σεντάι έχουν πληγεί από ένα κύμα ύψους δέκα μέτρων, σύμφωνα με την αστυνομία.

- Ένα φράγμα έσπασε στην περιοχή της Φουκουσίμα, παρασύροντας σπίτια, ενώ αρκετοί κάτοικοι αγνοούνται.

- Ένα πλοίο μιας ναυπηγικής εταιρείας του λιμανιού Ισινομάκι με περίπου εκατό ανθρώπους, παρασύρθηκε από το τσουνάμι στο νομό Μιγιάγκι.

-Δύο τρένα, τα οποία μεταφέρουν άγνωστο αριθμό επιβατών, αγνοούνται. Το ένα χάθηκε στην περιοχή Μιγιάγκι και το άλλο στην Ιβάτε.

-Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε πετροχημικό εργοστάσιο κοντά στην πόλη της Σεντάι.

-Έξι χιλιάδες άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους γύρω από την πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα Νταΐτσι, καθώς η πίεση στο εσωτερικό του αντιδραστήρα Νο.1 έχει αρχίσει να αυξάνεται, με κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας.

-Στο κέντρο του Τόκιο, η οροφή ενός κτιρίου κατέρρευσε την ώρα που 600 φοιτητές παρακολουθούσαν μια τελετή αποφοίτησης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετά άτομα.

- Τουλάχιστον έξι πυρκαγιές αναφέρθηκαν στην πρωτεύουσα και 80 στις πληγείσες περιοχές.

- 4,4 εκατομμύρια σπίτια έχουν μείνει χωρίς ρεύμα στα βορειοανατολικά.

- Εκτεταμένα προβλήματα έχουν προκληθεί στην σιδηροδρομική, οδική και εναέρια κυκλοφορία σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Τόκιο, όπου εκατομμύρια εργαζόμενοι δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

- Ο αεροδιάδρομος της Σεντάι είχε πλημμυρίσει.

- Η βάση των δυνάμεων αυτοάμυνας της Μιτσουσίμα, που βρίσκεται κοντά στη Σεντάι, έχει σχεδόν βυθιστεί.

japan20_11-3-2011Ακόμη έξι θάνατοι αναφέρθηκαν σε ίδρυμα κοινωνικής πρόνοιας που κατέρρευσε στο Μινάμι Σόμα στην περιφέρεια της Φουκουσίμα και το πρακτορείο Κιόντο μετέδωσε πως οκτώ άνθρωποι αγνοούνται μετά από κατολίσθηση στην ίδια περιοχή.

Τα κύματα πλημμύρισαν κτίρια και εκτάσεις καλλιεργιών και παρέσυραν αυτοκίνητα και σκάφη. Τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν βυθισμένα οχήματα στην περιοχή Καμαΐσι.

Παλιρροϊκά κύματα έπληξαν επίσης το Χίρο και το Χοκάιντο.

Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως έχουν σημειωθεί σημαντικές ζημιές σε κτίρια μέσα και γύρω από το Τόκιο

 Ο σεισμός που έπληξε σήμερα την βορειο-ανατολική Ιαπωνία έγινε αισθητός ως το Πεκίνο, 2.500 χιλιόμετρα δυτικά, δήλωσαν κάτοικοι της κινεζικής πρωτεύουσας.Πολλοί εργαζόμενοι στο κέντρο του Πεκίνου ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν τη σεισμική δόνηση, αλλά δεν υπάρχουν μαρτυρίες για τραυματίες.

Μέχρι τώρα το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο έχει ανακοινώσει οκτώ ισχυρούς μετασεισμούς.

Κύματα ύψους πολλών μέτρων έπληξαν και άλλες περιοχές της βορειο-ανατολικής Ιαπωνίας. Συναγερμό για τσουνάμι κήρυξαν οι αρχές της Ινδονησίας, των Φιλιππίνων και της Ταϊβάν.

Προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε για την Ιαπωνία, τη Ρωσία, της Νήσους Μαριάννες, τις Φιλιππίνες από το Κέντρο Παρακολούθησης του Ειρηνικού. 

Τεράστια πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε διυλιστήριο της πόλης Ιισιχάρα στην περιοχή του Τόκιο, μετά τον ισχυρό σεισμό στη βόρειο-ανατολική Ιαπωνία, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Επίσης, το βιομηχανικό συγκρότημα που διαχειρίζεται η ιαπωνική πετρελαϊκή εταιρία Cosmo Oil έχει τυλιχτεί στις φλόγες, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση.

Αίτημα για περιορισμένο αριθμό ξένων ομάδων διάσωσης  

Η Ιαπωνία ζήτησε έναν περιορισμένο αριθμό ξένων ομάδων έρευνας και διάσωσης για να βοηθήσουν μετά τον ισχυρότατο σεισμό, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

 "Η Ιαπωνία ζήτησε διεθνείς ομάδες έρευνας και διάσωσης, αλλά μόνον λίγες", δήλωσε στο Ρόιτερς στη Γενεύη η Ελίζαμπεθ Μπίρς, εκπρόσωπος του γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).

Νωρίτερα, ο διεθνής Οργανισμός ανακοίνωσε ότι περίπου 68 ομάδες έρευνας και διάσωσης από 45 χώρες είναι σε επιφυλακή, εν αναμονή του αιτήματος από το Τόκιο, μετά το καταστροφικό τσουνάμι που προκλήθηκε από τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στην Ιαπωνία, και πιθανολογείται ότι μπορεί να έχει προκαλέσει τουλάχιστον 1.000 νεκρούς κατά μήκος των ανατολικών ακτών της.

Πυρηνικά εργοστάσια

japan21_11-3-2011Για κίνδυνο μικρής διαρροής ραδιενέργειας από την πυρηνική μονάδα της πόλης Φουκουσίμα, που χτυπήθηκε σφοδρά από το σεισμό, προειδοποίησε απόψε ο υπουργός Βιομηχανίας, Μπάνρι Καϊέντα, σύμφωνα με τα ιαπωνικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

 Οι ιαπωνικές αρχές ετοιμάζονται να λάβουν μέτρα για να μειώσουν την πίεση που έχει αυξηθεί σε έναν από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού αντιδραστήρα Νο.1, ανέφερε το πρακτορείο Kyodo.

Λίγο νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος της ηλεκτρικής εταιρείας Tokyo Electric Power παραδέχτηκε ότι η πίεση ανεβαίνει σε έναν από τους αντιδραστήρες.

 Ο κυβερνήτης της περιοχής κάλεσε τους 6.000 ανθρώπους που κατοικούν σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό να εκκενώσουν την περιοχή.

Στο μεταξύ, το πρακτορείο ειδήσεων Κιόντο μετέδωσε ότι στην ίδια νομαρχία, τη Φουκουσίμα, σπίτια παρασύρθηκαν από τα νερά μετά την κατάρρευση ενός φράγματος.

Η περιοχή της Φουκουσίμα είναι μία από αυτές που βρίσκονται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, το οποίο εντοπίστηκε σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από την ανατολική ακτή της νήσου Χονσού, στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το Κιόντο προσέθεσε εξάλλου ότι το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας είναι έτοιμο να αποστείλει 300 αεροσκάφη και 40 πλοία για να μετάσχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού, στρατηγός Ριοΐτσι Ορίκι, δήλωσε ότι ο ιαπωνικός στρατός και οι αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στο αρχιπέλαγος έχουν σχηματίσει μια ομάδα σύνδεσης για να διοργανώσουν τις επιχειρήσεις.



 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 1-3-2011 από directNEWS.gr πηγή: agelioforos


Τελευταίες Ειδήσεις