Logo

Skylon: Το μέλλον των διαστημικών σκαφών;



 
 

nwspc_13-3-2011Το διαστημικό σκάφος Discovery της NASA ολοκλήρωσε την τελική αποστολή του, με το Endeavour και το Atlantis να το ακολουθούν στη “συνταξιοδότηση” εντός του τρέχοντος έτους, σηματοδοτώντας το τέλος ενός ιστορικού κεφαλαίου στο διαστημικό ταξίδι.

Η έναρξη ενός νέου κεφαλαίου ωστόσο, μπορεί να μην βρίσκεται και τόσο μακριά αν καταφέρει να υλοποιηθεί το επαναστατικό σχέδιο Βρετανών επιστημόνων για ένα πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμο διαστημικό σκάφος.

«Το “Skylon” μπορεί να βρίσκεται μονάχα στο στάδιο του σχεδιασμού, αλλά θα μπορούσε να εγκαινιάσει μια νέα εποχή στην εξερεύνηση του διαστήματος και στην ανακάλυψη», λένε οι σχεδιαστές του από την εταιρεία Reaction Engines Ltd.

Το κλειδί για την πρόταση του “Skylon” είναι ένας πύραυλος, ο οποίος τροφοδοτείται από καύσιμα υδρογόνου, ονομάζεται SABRE και σχεδιάστηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Άλαν Μποντ.

Ο Μαρκ Χέμπσελ, διευθυντής για τα μελλοντικά προγράμματα της εταιρείας, δήλωσε: «Ο κινητήρας ξεκινά καίγοντας υδρογόνο με αέρα και τελειώνει καίγοντας υδρογόνο με υγρό οξυγόνο. Είναι ένα πολύ εφικτό σύστημα. Τα βασικά στοιχεία της μηχανής έχουν διερευνηθεί πλήρως, ούτως ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να μην λειτουργήσουν».

Όπως λέει ο Χέμπσελ, όλα αυτά συμβαίνουν στον ίδιο θάλαμο του πυραύλου, επιτρέποντας στο “Skylon” να απογειώνονται και να προσγειώνονται με παρόμοιο τρόπο με τα συμβατικά αεροσκάφη – σε αντίθεση με τα διαστημικά λεωφορεία της NASA.

Η βασική ιδέα είναι να μεταφέρει επιβάτες, τους δορυφόρους και το φορτίο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αλλά ο Χέμπσελ εξετάζει επίσης και το ενδεχόμενο το “Skylon” - το οποίο έχει περίπου 90 μέτρα μήκος και μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο έως και 12 τόνων - να ευνοήσει τις μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη .

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 13-3-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις