Logo

Πώς να απαλλαγείτε από τα αλλεργιογόνα του σπιτιού σας



 
 

grlsnz_14-3-2011Τα σπίτια μας κρύβουν έναν εκπληκτικό αριθμό καλά κρυμμένων “ενόχων” που ευθύνονται για τις αλλεργίες και το συνεχές φτέρνισμα. Ήρθε λοιπόν η ώρα να μάθουμε πού κρύβονται και πώς να τα ξεφορτωθούμε μια και καλή.

Οι ακατάστατοι σωροί, μαζεύουν σκόνη

Ένα ακατάστατο σπίτι είναι ό,τι καλύτερο για να “κάνουν πάρτι” τα ακάρεα σκόνης, τα ζουζούνια και η μούχλα. Ανακυκλώστε τις παλιές εφημερίδες, τα περιοδικά, τα κουτιά και τις σακούλες των παντοπωλείων κάθε εβδομάδα και, αν είναι εφικτό,  κρατήστε τους κάδους σκουπιδιών έξω απ’ το σπίτι (π.χ. στο μπαλκόνι).

Τα χαλιά είναι το καλύτερο “σπίτι” για τα ακάρεα

Τα άκαρεα σκόνης, όπως ακριβώς και τα κατοικίδια ζώα, αγαπούν πολύ τα χαλιά. Αν θέλετε λοιπόν να τα κρατήσετε μακριά, βάλτε ηλεκτρική σκούπα μία με δύο φορές την εβδομάδα  (αν η σκούπα σας έχει φίλτρο υψηλής απόδοσης σωματιδίων (HEPA) ώστε να παγιδεύει ακόμα και τα πιο μικροσκοπικά σωματίδια, ακόμα καλύτερα). Εάν, ωστόσο, επιθυμείτε πραγματικά ν’ απαλλαγείτε από τις αλλεργίες, αφήστε τα πατώματα σας ακάλυπτα.

Κρεβάτι

Εξαφανίστε τα ακάρεα και τη μούχλα πλένοντας το κρεβάτι σας 1 φορά την εβδομάδα με καυτό νερό. Αν, πάλι, έχετε ειδικό ατμοποιητή, μπορείτε να περάσετε το κρεβάτι με τον καυτό ατμό για καλύτερα αποτελέσματα.

Μπάνιο

Τα υγρά μπάνια ή οι υγροί τοίχοι των υπογείων,  προσφέρουν τις ιδανικές συνθήκες για την αναπαραγωγή μούχλας. Σκουπίστε τα με ένα διάλυμα χλωρίου - χλωρίνης για να κρατήσει τους μύκητες μακριά. Το φθινόπωρο, η μούχλα εισέρχεται στους εσωτερικούς χώρους μέσω της υγρασίας του κάτω μέρους των παπουτσιών, εξαιτίας των βρεγμένων φύλλων και της υγρασίας των καυσόξυλων (αν έχετε τζάκι). Μία καλή λύση είναι να αποθηκεύετε τα ξύλα σε έναν ξεχωριστό ξηρό χώρο, όπως π.χ. το γκαράζ, και να αφήνετε τα παπούτσια σας στο μπαλκόνι.

hsplnt_14-3-2011Τα ανοιχτά παράθυρα μεταφέρουν τα εξωτερικά αλλεργιογόνα μέσα στο σπίτι

Το απαλό δροσιστικό αεράκι είναι πολύ ευχάριστο εκτός κι αν μεταφέρει τις εξωτερικές αλλεργιογόνες ουσίες στο εσωτερικό του σπιτιού. Κρατήστε τα παράθυρα κλειστά μεταξύ των ωρών υψηλής μεταφοράς γύρης 10 π.μ. και 3 μ.μ. Αν κάνει ζέστη, ανάψτε το κλιματιστικό (το οποίο φιλτράρει κιόλας τη γύρη μέσα στο σπίτι σας). Μην ξεχνάτε φυσικά να αλλάζετε συχνά το φίλτρο του κλιματιστικού σας.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορεί να κρύβουν μούχλα

Τα φυτά που έχετε μέσα στο σπίτι, μπορεί να κρύβουν μούχλα στα φύλλα τους. Φροντίστε λοιπόν να αφαιρείτε τα τυχόν μουχλιασμένα φύλλα αμέσως και μην αφήνετε να μαζεύεται νερό στον δίσκο κάτω από τις γλάστρες.

Κατοικίδια ζώα

Το σάλιο και οι τρίχες των κατοικίδιων ζώων δημιουργούν πρόβλημα στο 30% των ατόμων που πάσχουν από αλλεργίες. Να πλένετε το κατοικίδιο σας μία φορά την εβδομάδα και μην το χτενίζετε μέσα στο σπίτι. Πολύ βασικό είναι, επίσης, να κρατάτε τα σκυλιά και τις γάτες έξω από την κρεβατοκάμαρα σας.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 14-3-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις