Logo

Οι μπανανόφλουδες καθαρίζουν το νερό από τα βαρέα μέταλλα !



 
 

bnnwtr_14-3-2011Οι μπανανόφλουδες δεν χρησιμοποιούνται πλέον μόνο στην κομποστοποίηση ή ως... "πηγή γέλιου", καθώς μία νέα έρευνα δείχνει ότι μπορούν να τραβήξουν τα βαρέα μέταλλα που μολύνουν τα ύδατα των ποταμών.

Τα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος - ο οποίος είναι γνωστό ότι επηρεάζει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα - και ο χαλκός, εισέρχονται στις πλωτές οδούς από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών απορροών και των βιομηχανικών αποβλήτων. Μόλις φτάσουν εκεί, τα βαρέα μέταλλα μπορούν να μολύνουν τα εδάφη και εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων και των άλλων ειδών.

Παραδοσιακά, χρησιμοποιούσαν πυρίτιο, κυτταρίνη και οξείδιο του αλουμινίου για την απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων από το νερό, αλλά αυτές οι στρατηγικές αποκατάστασης συνοδεύονταν από υψηλές τιμές και δυνητικά τοξικές παρενέργειες.

Οι μπανάνες, από την άλλη πλευρά, φαίνεται να είναι μια ασφαλής λύση. Οι μπανανόφλουδες υπερέχουν επίσης στον τομέα του ανταγωνισμού, σύμφωνα με τον Γουστάβο Κάστρο, ερευνητή στο Ινστιτούτο Βιοεπιστημών στη Βραζιλία.

Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης μελέτης, ο Κάστρο και η ομάδα του αποξήραναν  φλούδες μπανάνας και στη συνέχεια, τις τοποθέτησαν μέσα σε φιάλες νερού με γνωστές συγκεντρώσεις μετάλλων. Κατασκεύασαν, επίσης, φίλτρα νερού  από μπανανόφλουδες και πίεσαν το νερό μέσα από αυτές.

Και στα δύο σενάρια, “τα μέταλλα αφαιρέθηκαν από το νερό και παρέμειναν συνδεδεμένα με τις φλούδες της μπανάνας”, είπε ο Κάστρο, προσθέτοντας ότι η παραγωγική ικανότητα εξόρυξης φλουδών μπανάνας υπερέβαινε εκείνη των άλλων υλικών που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση των βαρέων μετάλλων από τα ύδατα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι άλλα μέρη φυτών, συμπεριλαμβανομένων των μήλων, των αποβλήτων ζάχαρης από τα ζαχαροκάλαμα, των ινών κοκοφοίνικα και των τσοφλιών φυστικιών, μπορούν δυνητικά να αφαιρέσουν τις τοξίνες από το νερό.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 14-3-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις