Logo

Δεν "πέρασε" η πρόταση της Γερμανίας για άρση του δικαιώματος ψήφου σε κράτη που παραβιάζουν τους κανόνες



 
 

Eurunion_29-10-2010"Ναι" σε αλλαγές της συνθήκης της Λισαβόνας για την ενίσχυση της ζώνης του ευρώ είπαν, κατά τη σύνοδο κορυφής των...

Βρυξελλών οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για μεταβολές στη βασική συνθήκη, που διέπει τη λειτουργία της Ένωσης, τελικά δεν υιοθετήθηκε από τα μέλη της συνόδου κορυφής η πρόταση της Γερμανίας για άρση του δικαιώματος ψήφου των κρατών που παραβιάζουν τους κανόνες.

Ειδικότερα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχθηκαν να στηρίξουν τις προτάσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας για περιορισμένου χαρακτήρα αλλαγές στη συνθήκη της Λισαβόνας και ζήτησαν από τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Χέρμαν φαν Ρομπάι να επεξεργασθεί τις σχετικές μετατροπές, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

"Σήμερα λάβαμε σημαντικές αποφάσεις για την ενίσχυση της ζώνης του Ευρώ.Προτείνουμε έναν ισχυρό και αξιόπιστο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων για να διασφαλίσουμε την χρηματο-οικονομική σταθερότητα στο σύνολο της Ευρωζώνης ", δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεσμευόμενος να συνεργασθεί για το θέμα αυτό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε πρώτη φάση οι περισσότεροι ηγέτες αντιμετώπισαν με επιφυλακτικότητα τις θέσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας και εξέφρασαν αντιρρήσεις για τις αλλαγές που πρότειναν οι δύο χώρες. Η άποψη της Γερμανίας ήταν ότι το δίχτυ ασφαλείας των 440 δισεκατομμυρίων ευρώ που δημιουργήθηκε το Μάιο για τα κράτη της Ευρωζώνης θα πρέπει να αντικατασταθεί με ένα μόνιμο σύστημα το οποίο θα χρηματοδοτείται μερικώς από τον ιδιωτικό τομέα και θα θέτει αυστηρούς όρους.

Η πλειονότητα των ηγετών αρχικά προβληματίστηκε ως προς την αναγκαιότητα των προτεινόμενων τροποποιήσεων σε μια συνθήκη που χρειάστηκαν οκτώ χρόνια διαπραγματεύσεων για να λάβει την τελική της μορφή και η οποία έγινε νόμος μόλις πριν δέκα μήνες.

Τελικά οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι χρειάζονται κάποιες αλλαγές οι οποίες θα κινούνται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας: α. αμυντικών μηχανισμών έναντι μίας νέας οικονομικής κρίσης β. ενός μόνιμου συστήματος διαχείρισης προβλημάτων με τα χρέη των κρατών-μελών.

Επίσης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες   ενέκριναν αυστηρότερους κανόνες για τους προϋπολογισμούς, που περιλαμβάνουν κυρώσεις σε βάρος των κρατών που δεν ελέγχουν τα ελλείμματα και το χρέος τους, ενώ η Βρετανία έθεσε ως όρο τον περιορισμό των δαπανών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-10-2010 από directNEWS 

 


Τελευταίες Ειδήσεις