Logo

ΣτΕ: ''Πράσινο φως'' για κατασκευή ΧΥΤΑ στην Κερατέα



 
 

ste_xwmateres3_23-3-2011Δικαστική ήττα των κατοίκων της Κερατέας και του πολύμηνου αγώνα τους να μην λειτουργήσει ΧΥΤΑ στην περιοχή τους,  αποτελεί σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που είπε «ναι» στη συνέχιση της προγραμματισμένης κατασκευής των χωματερών στην Αττική.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο της Επικρατείας με τέσσερις αποφάσεις, τις οποίες εξέδωσε σήμερα Τετάρτη το Ε’ Τμήμα, απέρριψε ισάριθμες προσφυγές που είχαν κατατεθεί από το Δήμο Κερατέας, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής και Δυτικής Αττικής και τον πρώην Δήμαρχο Κερατέας Σταύρο Ιατρού.

Οι προσφεύγοντες ζητούσαν την ακύρωση των αποφάσεων του περιφερειάρχη Αττικής του 2006, με τις οποίες δινόταν έγκριση στο σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην περιφέρεια Αττικής, κατά το σκέλος που προβλέπει τη χωροθέτηση ολοκληρωμένης εγκατάστασης διαχείρισης αποβλήτων (ΟΕΔΑ).

Με τις τέσσερις αποφάσεις τους  ( με αριθμούς 901-904/2011),  οι σύμβουλοι Επικρατείας του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ απορρίπτουν όλους τους ισχυρισμούς που περιλαμβάνονταν στις προσφυγές.

Συγκεκριμένα, οι προσφεύγοντες επικαλούνταν, μεταξύ άλλων, παραβίαση συνταγματικών διατάξεων, κατασκευή των εγκαταστάσεων ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων σε δασικές και αρχαιολογικές εκτάσεις, σε περιοχές φυσικού κάλλους κ.α.

Όπως προκύπτει από το σκεπτικό των σημερινών αποφάσεων, αυτές αποτελούν συνέχεια προγενέστερων που είχαν εκδοθεί από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο το 2007 ( με αριθμούς 965-967/2007 και 1151-1153/2007) με τις οποίες είχαν απορριφθεί προσφυγές κατά της προέγκρισης κατασκευής ΧΥΤΑ στην Κερατέα, το Γραμματικό και τη Φυλή.

Την παλαιότερη κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας επικαλείται και η απόφαση του Ε’ Τμήματος που αφορά την προσφυγή του Δήμου Κερατέας.

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω απόφαση επισημαίνεται ότι ο προσφεύγων Δήμος προβάλλει ισχυρισμούς που έχουν ήδη απορριφθεί με τις προγενέστερες αποφάσεις του 2007, χωρίς, ωστόσο, να επικαλείται κάποια νεώτερα δεδομένα ως προς το σκέλος της επιλογής των χώρων εγκατάστασης της μονάδας αποβλήτων.

Σημειώνεται, ότι ο κ. Ιατρού στην προσφυγή του υποστήριζε, μεταξύ άλλων, ότι η δημιουργία ΟΕΔΑ στην περιοχή της Κερατέας «συνεπάγεται πρόκληση κινδύνων για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, λόγω της επιλογής της λύσεως της υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων σε περιοχή με οικοσυστήματα χρήζοντα προστασίας και αρχαιότητες

Το Ε’ τμήμα του ΣτΕ απέρριψε και το επιχείρημα του κ. Ιατρού κυρίως για το λόγο ότι «στην προσβαλλόμενη πράξη περιέχεται  η πρόβλεψη, όχι απλής υγειονομικής ταφής των αποβλήτων αλλά, η διάθεση μετά προηγούμενη ειδική επεξεργασία τους

Υπενθυμίζεται πάντως ότι ενώπιον του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρόυ της χώρας εκκρεμούν κι άλλες προσφυγές, που αφορούν τη χωροθέτηση και την περιβαλλοντική έγκριση για την κατασκευή ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο, καθώς και για τις απαλλοτριώσεις στην περιοχή αυτή.

Η συζήτησή τους στο ΣτΕ για τις 4-5-2011 και για τις 6-6-2011 αντίστοιχα. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 23-3-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις