Logo

Εκλογές χωρίς exit poll στις οθόνες, λόγω οικονομικής στενότητας...



 
 

exitpoll_05-11-2010Η οικονομική κρίση ‘χτύπησε’ και τα exit poll. Η τηλεοπτική εκλογική βραδιά της προσεχούς Κυριακής θα κυλήσει χωρίς exit poll, καθώς τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια είπαν ‘όχι’ στην υλοποίηση του εγχειρήματος λόγω ευρείας οικονομικής στενότητας.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες δημοσκοπήσεων είχαν συζητήσει πριν περίπου ένα μήνα με εκπροσώπους της ΕΡΤ και πέντε ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών το ενδεχόμενο σχεδίασης και χρηματοδότησης ενός κοινής λήψεως exit poll για τον πρώτο γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.

Σύμφωνα με τις συζητήσεις το exit poll θα αφορούσε μόνο τις δεκατρείς περιφέρειες και τους τρεις μεγάλους δήμους, Αθήνας Πειραιά και Θεσσαλονίκης. 

Η προσδιορισθείσα δαπάνη ανήλθε συνολικά στα 120.000 έως 150.000 ευρώ. Δηλαδή σε κάθε τηλεοπτικό κανάλι αναλογούσαν 30.000 ευρώ, ποσό το οποίο τα ιδιωτικά κανάλια το θεώρησαν μεγάλο για exit poll πρώτου γύρου. Αντίθετα, οι εκπρόσωποι της ΕΡΤ δεν έδειξαν να προβληματίζονται για το ύψος του ποσού και κράτησαν θετική στάση.

Με βάση τα παραπάνω το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων ήταν η ματαίωση του exit poll, εξέλιξη που προκάλεσε προβληματισμό σε υποψηφίους και στελέχη, ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Κι αυτό διότι θεωρούν ότι χωρίς τα exit poll θα χάσουν  ένα πολύτιμο εργαλείο για τον καθορισμό στρατηγικής στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.

Σημειώνεται, ότι ορισμένα κανάλια αποφάσισαν να καλύψουν το κενό του exit poll με πρωθύστερες δημοσκοπήσεις που καταγράφουν τις τάσεις του εκλογικού σώματος και όχι το γεγονός της  ψήφου  των εκλογέων.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-11-2010 από directNEWS


Τελευταίες Ειδήσεις