Logo

Ανοιχτό το ενδεχόμενο των εθνικών εκλογών αφήνει ο Γιώργος Παπανδρέου



 
 

Papandreou_06-11-2010Ανοιχτό άφησε σε συνέντευξή του στο ιταλικό περιοδικό «Panorama» ο Πρωθυπουργός το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα  της ερχόμενης Κυριακής δεν είναι θετικό για την κυβέρνηση.

Σε συνέντευξη με τίτλο: «Αν δεν κερδίσω, η Ελλάδα θα ξαναψηφίσει», ο κ. Παπανδρέου αναφέρει: «Αν οι ομάδες συμφερόντων που πλήξαμε με τις μεταρρυθμίσεις μας, πούνε "φτάνει, πρέπει να σταματήσουμε τις αλλαγές που είναι σε εξέλιξη", τότε δεν μου μένει παρά να απευθυνθώ σε όλο τον ελληνικό λαό».

Σε ερώτηση σχετικά με τα όσα του καταλογίζονται περί πολιτικής αστάθειας, ο κ. Παπανδρέου σχολίασε: «Τι είναι πιο ασταθές; Μία κυβέρνηση που δεν μπορεί να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, ή μια κυβέρνηση που διαθέτει λαϊκή εντολή για να εφαρμόσει τις αλλαγές;».

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Πριν κάποιους μήνες αποφασίσαμε ότι η χρεοκοπία δεν είναι μια επιλογή. Για αυτό τον λόγο ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε σοβαρές περικοπές στις δαπάνες, στους μισθούς, στις σπατάλες. Είναι οδυνηρό, αλλά αναγκαίο»

Στην ερώτηση αν «η χώρα είναι εκτός κινδύνου;», απάντησε: «Ας το θέσουμε έτσι: είμαστε εκτός άμεσου κινδύνου χρεοκοπίας, αλλά πρέπει να κρατήσουμε σταθερή πορεία για να μην το διακινδυνεύσουμε».

Όσον αφορά τις περικοπές, ο δημοσιογράφος του Panorama, έκανε την εξής παρατήρηση: «Η συνταγή σας μοιάζει με εκείνη του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Δεν υπάρχουν, πλέον, διαφορές, ανάμεσα σε σοσιαλιστικές και συντηρητικές κυβερνήσεις;».

Απαντώντας ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν του αρέσει ο όρος λιτότητα, που χρησιμοποιεί ο Κάμερον και ότι προτιμά τη λέξη ευθύνη. Συνεχίζοντας δε ανέφερε: «Και υπάρχουν τριών ειδών ευθύνες: Η πρώτη: μια καλύτερη διακυβέρνηση, δηλαδή, μια καλύτερη χρήση του δημόσιου χρήματος. Μια μελέτη υπολογίζει ότι αν η Ελλάδα καταπολεμούσε τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά όπως κάνει η Σκανδιναβία, θα μπορούσε να έχει ένα συν 8% στο ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεύτερο: η ευθύνη μας πρέπει να είναι ίση. Οι πλούσιοι θα πρέπει να πληρώνουν και οι φτωχοί να πληρώνουν λιγότερο. Η τρίτη ευθύνη, είναι η προστασία του περιβάλλοντος».

Αναφερόμενος στις περικοπές στο δημόσιο τομέα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως ήμασταν σε μια κατάσταση επικείμενης χρεοκοπίας και «έπρεπε να δωρίσουμε αίμα για να μπορέσει να επιζήσει ο ασθενής». «Πήραμε όσα λιγότερα χρήματα γινόταν από τους φτωχούς, συνταξιούχους και πολλά από τους πιο εύπορους εργαζόμενους. Το πρόβλημα δεν είναι μόνον η δημόσια γραφειοκρατία αλλά και ο ιδιωτικός τομέας. Πρέπει να καταπολεμηθεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα η φοροδιαφυγή. Αλλά δεν μπορούσαμε να το κάνουμε μέσα σε μόλις 2 μήνες. Αυτή, αν θέλετε, ήταν η πραγματική αδικία. Τώρα πρέπει να διορθωθεί».

Στην ερώτηση του ιταλού δημοσιογράφου Πίνο Μπουνοτζιόρνο εάν είναι αλήθεια ότι η Κίνα βοήθησε την Ελλάδα περισσότερο από την Ευρωπαϊκή ένωση, ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι «η Κίνα παρενέβη σε μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή διότι επένδυσε δίνοντας εμπιστοσύνη στη χώρα, αγοράζοντας ομόλογα και χρηματοδοτώντας την ακτοπλοϊκή βιομηχανία, στον Πειραιά.. Ήταν και ένα ισχυρό μήνυμα για το ευρώ εφόσον δεν θέλουμε να χάσει δύναμη, εξαιτίας των διεθνών κερδοσκόπων. Από εδώ μπορεί να ξεκινήσει μια νέα σχέση Κίνας-ΕΕ».

Θέλοντας να σχολιάσει στη συνέχεια τη στάση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι στην αρχή δεν κατανόησαν τη φύση του προβλήματος. «Χρειαζόμασταν ένα “στοπ” στις κερδοσκοπίες και η Ένωση καθυστερούσε. Αλλά υπήρξε μια άλλη αρνητική παράμετρος : η Ελλάδα μετατράπηκε σε ποδοσφαιρική μπάλα στα εσωτερικά πρωταθλήματα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Αυτό που συνέβη, όμως  δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά την κακή διαχείριση της πολιτικής».

Τέλος ο Πρωθυπουργός  ανέφερε ότι το δάνειο που μας δόθηκε δεν έχει δωρεάν χαρακτήρα και ότι αν η Ελλάδα πετύχει, οι ευρωπαϊκές χώρες που μας βοήθησαν θα κερδίσουν και χρήματα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-11-2010 από directNEWS


Τελευταίες Ειδήσεις