Logo

Π. Ψωμιάδης: Η δίκη που κρίνει την πολιτική του ''τύχη''



 
 

P-Pswmiadis_05-04-2011Διακόπηκε για την Πέμπτη, η δίκη σε δεύτερο βαθμό, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος.

Το αδίκημα είναι σχετικό με τη μείωση προστίμου σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων που αποφασίστηκε από τον κατηγορούμενο το 2005, όταν ήταν νομάρχης Θεσσαλονίκης.

Η διακοπή της δίκης, που επρόκειτο να διεξαχθεί σήμερα Τρίτη, κρίθηκε αναγκαία από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης καθώς ανέκυψε κώλυμα στο πρόσωπο του προεδρεύοντα της σύνθεσης.

Ειδικότερα, ο δικαστής που ανέβηκε στην έδρα ως αναπληρωτής του προέδρου, ο οποίος απουσίαζε επειδή πέθανε συγγενικό του πρόσωπο, μετείχε στη σύνθεση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου το οποίο είχε καταδικάσει τον Παναγιώτη Ψωμιάδη για την ίδια υπόθεση.

Συγκεκριμένα, ο νυν περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας πρωτοδίκως  είχε κριθεί ένοχος από το τριμελές εφετείο, το οποίο, στις 13 Φεβρουαρίου του 2009,  του είχε επιβάλλει ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή.

Η δίκη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επειδή  από την έκβασή της κρίνεται το πολιτικό μέλλον του Π. Ψωμιάδη, καθώς μερίδα νομικών κύκλων εκτιμά ότι τυχόν καταδίκη του και από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο θα σημάνει αυτομάτως και την αυτοδίκαια έκπτωσή του από το αξίωμα του περιφερειάρχη.

Μάλιστα, νομικοί που συντάσσονται με αυτή την άποψη επισημαίνουν ότι ο Π. Ψωμιάδης έπρεπε λόγω της πρωτοβάθμιας καταδίκης του να είχε ήδη τεθεί σε αργία από την πρώτη μέρα της εκλογής του ως περιφερειάρχη, σύμφωνα το άρθρο 236, παρ.2 του νέου «καλλικρατικού» νόμου.

Ωστόσο, άλλοι νομικοί διατυπώνουν  τη γνώμη ότι ο Π. Ψωμιάδης πρέπει να παραμείνει στη θέση του περιφερειάρχη μέχρι η υπόθεση να κριθεί και από τον Άρειο Πάγο.

Σύμφωνα με αυτή τη νομική εκδοχή ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία και το δευτεροβάθμιο δικαστήριο καταδικάσει τον Π Ψωμιάδη, αυτός δεν μπορεί να εκπέσει του αξιώματός του αν η καταδίκη του δεν καταστεί αμετάκλητη, επειδή το αδίκημα που φέρεται να διέπραξε τελέστηκε κατά την περίοδο που ήταν νομάρχης.

pswmiadis1_5-4-2011Υπενθυμίζεται, ότι η υπόθεση αφορά τα πέντε πρόστιμα συνολικού ύψους 89.000 ευρώ, τα οποία είχαν επιβληθεί σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων και είχαν επικυρωθεί, από τον προηγούμενο νομάρχη Θεσσαλονίκης Κώστα Παπαδόπουλο.

Ο εν λόγω πρατηριούχος, με βάση τα αποτελέσματα ελέγχων της Διεύθυνσης Εμπορίου της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης που είχαν γίνει από τον Μάρτιο του 2000 μέχρι τον Απρίλιο του 2001, διαπιστώθηκε ότι νόθευε συστηµατικά πετρέλαιο µε τη µέθοδο του αποχρωµατισµού. 

Ο Π. Ψωμιάδης στις 11 Ιανουαρίου 2005 αποφάσισε να μειώσει σε μόλις 5.000 ευρώ το συνολικό ποσό των προστίμων, επανακαθορίζοντας σε 1.000 ευρώ το πρόστιμο για κάθε μια από τις πέντε παραβάσεις.

Η Δικαιοσύνη ασχολήθηκε με την υπόθεση κατόπιν καταγγελίας υψηλόβαθμου υπαλλήλου της πρώην Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, ο οποίος υποστήριξε ότι αποπέμφθηκε όταν αντέδρασε στην υπερβολική μείωση προστίμων σε πρατηριούχο.

Σημειώνεται, ότι η δευτεροβάθμια δίκη έχει ήδη αναβληθεί τρεις φορές. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-4-2011 από directNEWS.gr

σχετικά θέματα:

Την καταδίκη του Π. Ψωμιάδη πρότεινε ο εισαγγελέας


Τελευταίες Ειδήσεις