Logo

Τα πρώτα ξαδέρφια δεν δικαιούνται αποζημίωση για ψυχική οδύνη σε θανατηφόρα τροχαία, έκρινε ο Άρειος Πάγος



 
 

troxaio1_07-11-2010Τα πρώτα ξαδέρφια δεν δικαιούνται αποζημίωση για ψυχική οδύνη σε περίπτωση θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος. Αυτό έκρινε ο Άρειος Πάγος ερμηνεύοντας τη νομοθεσία ( άρθρο 6, παρ. 2 του Ν. 489/1976) που διέπει την ασφαλιστική κάλυψη ζημιών από τροχαίο δυστύχημα ή  ατύχημα.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι στην έννοια των μελών της οικογένειας περιλαμβάνονται σύζυγοι, γονείς, τέκνα, αδελφοί, παππούδες, γιαγιάδες, εγγονοί και όχι τα πρώτα ξαδέρφια, που θεωρούνται τρίτοι και αποζημιώνονται πλήρως μόνο για υλικές ζημιές.

Ο Άρειος Πάγος στην απόφασή του επισημαίνει τη διαφορά που υπάρχει ως προς την έκταση της ασφαλιστικής κάλυψης ανάμεσα στους τρίτους που βλάπτονται και στα μέλη της οικογένειας του προσώπου, του οποίου η ευθύνη καλύπτεται ασφαλιστικά.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, ειδικότερα,  τονίζει ότι η ασφαλιστική κάλυψη περιλαμβάνει τον τομέα της αστικής ευθύνης λόγω θανάτωσης ή σωματικών βλαβών μόνο στις περιπτώσεις μελών της οικογένειας. Μάλιστα αναφέρει ότι για τα μέλη της οικογένειας η ασφαλιστική κάλυψη  δεν περιλαμβάνει ζημιές σε πράγματα, σε αντίθεση με τη γενική κατηγορία των τρίτων. Δηλαδή, επεξηγεί ο Άρειος Πάγος, η ασφαλιστική κάλυψη για τους τρίτους περιλαμβάνει  ζημιές σε πράγματα.  

Σύμφωνα με την κρίση του Αρείου Πάγου ο νομοθέτης θέσπισε αυτή τη ρύθμιση προκειμένου να αποφευχθούν περιπτώσεις 'συμπαικτικών ατυχημάτων' μεταξύ συγγενών, που αφορούν μόνο ζημιές πραγμάτων. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-11-2010 από directNEWS


Τελευταίες Ειδήσεις