Logo

Γεωργία Κοτρέτσος και Άρτεμις Ποταμιάνου: συν-έκθεση στην TinT



 
 

potamianou1_12-4-2011

Μια εικαστική εκδοχή της «αρχαιολογίας» του μοντερνισμού και μια προσπάθεια αποδόμησης της καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσα από ένα «Re-view» στην τέχνη προτείνουν η Γεωργία Κοτρέτσος και η Άρτεμις Ποταμιάνου με την κοινή τους συν-έκθεση που υλοποιεί η γκαλερί ΤinT της Θεσσαλονίκης από τις 2 Απριλίου έως τις 7 Μαΐου.

Η συν-έκθεση καταδεικνύει, όπως επισημαίνει το σχετικό δελτίο τύπου, την «εξαιρετικά μεγάλη συγγένεια, που οι δύο καλλιτέχνιδες αισθάνθηκαν ότι παρουσιάζει το αντικείμενο της έρευνάς τους, αμέσως μόλις ήρθαν σε επαφή.»
kotretsos1_12-4-2011

Στα έργα τους και οι δύο καλλιτέχνιδες «ερευνούν, με συνέπεια στις εννοιολογικές καταβολές, τη σχέση έργου τέχνης και κοινού»

Αυτή η κοινή τους κατεύθυνση οφείλεται στο γεγονός ότι και οι δύο εικαστικοί, λόγω των στιβαρών σπουδών τους, με την αξιοπρόσεκτη θεωρητική κατάρτιση, ανέπτυξαν εκτός από την καλλιτεχνική τους δράση και επιμελητική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, η Γεωργία Κοτρέτσος μέσω της καλλιτεχνικής της πρακτικής ερευνά:

*την αισθητική της μετα-μινιμαλιστικής περιόδου, μείζον θέμα της οποίας ήταν η άσκηση θεσμικής κριτικής, και

*το πλαίσιο, το περιεχόμενο και τα συμπεράσματα του έργου τέχνης.

potamianou2_12-4-2011Η ενότητα των έργων που παρουσιάζονται στη γκαλερί TinT θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια «αρχαιολογία» του μοντερνισμού και ταυτόχρονα έχει την έννοια της έρευνας πάνω στη διαδραστική σχέση μεταξύ ενός έργου τέχνης και του κοινού.

Άλλωστε, ο θεατής φαίνεται να βρίσκεται πάντα στο μυαλό της Γεωργίας Κοτρέτσος σε όλη τη διαδικασία σύλληψης μιας καλλιτεχνικής δημιουργίας, με αποτέλεσμα το έργο της να είναι στο σύνολό του «κοινο - κεντρικό».

Από την άλλη πλευρά, η Άρτεμις Ποταμιάνου ερευνά με το έργο της κάτι φαινομενικά διαφορετικό, αλλά σε δεύτερη ανάγνωση απόλυτα συγγενές με την καλλιτεχνική πρακτική της Γεωργίας Κοτρέτσος.

Συγκεκριμένα, η διερεύνηση της Άρτεμις Ποταμιάνου έχει στόχο να εντοπίσει τα στοιχεία που κλονίζουν την εικόνα της καθιέρωσης ενός καλλιτεχνικού αντικειμένου ως «σημαντικού» στη συνείδηση του θεατή.

kotretsos2_12-4-2011Αναλυτικότερα, το δελτίο τύπου της γκαλερί επικαλείται τις έννοιες της αποδόμησης και της σύνθεσης, αναφέροντας χαρακτηριστικά για τα έργα που εκτίθενται: «Το Περίπτερο της Βαρκελώνης του Mies van der Rohe, το Iit του Rem Koolhaas ή άλλα γνωστά μουσεία και αρχιτεκτονικά έργα που καθόρισαν την αισθητική, παρέχουν τον «καμβά» πάνω στον οποίο οι αποσπασμένες από γνωστά έργα τέχνης φιγούρες διεκδικούν μια ύπαρξη διαφορετική από αυτή που ο αρχικός δημιουργός τους και ο θεατής έχουν καταχωρήσει ως δεδομένη.

Μπαίνοντας σε μια διαδικασία ανεύρεσης των χαμένων έργων, ο θεατής καλείται να ανασυνθέσει ένα κόσμο παράξενο, επιστρατεύοντας τους συνειρμούς και τις προσλαμβάνουσες του.

Τα έργα της σειράς “Re-view” παρουσιάζονται στην TinT αποδομούν και στη συνέχεια συνθέτουν ένα κόσμο ουτοπικό, ένα τόπο όπου όλα είναι δυνατά και οι κανόνες της τέχνης είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση.»

potamianou3_12-4-2011Παράλληλα, με την κοινή τους έκθεση η Γεωργία Κοτρέτσος, επιμελήθηκε και παρουσιάζει, στο project room μέσα στη γκαλερί, μια επιλογή μικρών έργων των καλλιτεχνών που παρουσίασε στη μηνιαία στήλη της – τη γράφει από το το 2009 και τιτλοφορείται « Inside the Artist's Studio» - στο Art in the Twenty-First Century, το οποίο θεωρείται το πιο πολυδιαβασμένο και έγκυρο καλλιτεχνικό blog στη Νέα Υόρκη. (http://blog.art21.org /author/georgia-kotretsos/)

Έτσι, στο project room παρουσιάζονται έργα των:

*Δάφνη Μπαρμπαγεωργοπούλου (Ελλάδα)

*Seoidin O'Sullivan (Ιρλανδία)

* Corey J. Escoto (ΗΠΑ)

* Jason Peters (ΗΠΑ)

kotretsos3_12-4-2011*Joulia Strauss (Γερμανία)

* Αλέξης Αυλάμης ( Ελλάδα)

*Christ Holka (Μ. Βρετανία)

* Rachel Moore (ΗΠΑ)

* Jason Bailer Losh (ΗΠΑ)

* Loul Samater (Σομαλία/ΗΠΑ)

* Πωλ Ζωγραφάκης (Ελλάδα/ΗΠΑ)

* N. Bernard Viljoen and the Twilight Children (Νότια Αφρική)

* The Studio Reader: on the space of artists by Mary Jane Jacob and Michelle Grabner (ΗΠΑ)

* Pesce Khete (Ιταλία)

* Jan-Henri Booyens (ΗΠΑ), και

*Άρτεμις Ποταμιάνου (Ελλάδα)

 kotretsos4_12-4-2011Η Γεωργία Κοτρέτσος γεννήθηκε το 1978 στη Θεσσαλονίκη και είναι πτυχιούχος του School of Art Institute του Σικάγο (MFA Degree) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, όπου φοίτησε με πλήρη υποτροφία (2004), όπως επίσης και του Durban Institute of Technology του KwaZulu Natal (BFA Degree) της Νοτίου Αφρικής (2000).

Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έργα της περιλαμβάνονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Με άλλους δύο καλλιτέχνες ίδρυσε, το 2006, το Boots Contemporary Art Space, έναν πειραματικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό στο St. Louis, Missouri, ΗΠΑ, που συνεργάστηκε με το Pulitzer Foundation for the Arts, με το VanAbbe Museum, πολλά άλλα μουσεία και πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, κλπ.

Το Boots Contemporary Art Space έδωσε τη δυνατότητα σε ανερχόμενους επιμελητές και εικαστικούς να εκθέσουν τη δουλειά τους.

potamianou4_12-4-2011Η Άρτεμις Ποταμιάνου είναι εικαστικός και curator. Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (BA) και στο Staffordshire University (MA, MPhil/PhD of Fine Arts).

Έχει πραγματοποιήσει 14 ατομικές εκθέσεις, ενώ το εικαστικό της έργο έχει παρουσιαστεί επίσης σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Νέα Υόρκη, την  Αγγλία, την Μόσχα, το Άμστερνταμ, το Τελ Αβίβ.

Τα έργα της έχουν εκτεθεί σε χώρους όπως: MAC -Midlands Art Center (Μπέρμινγκχαμ, Αγγλία), Borough Museum & Art Gallery (Νιούκαστλ, Αγγλία), Sotheby’s Amsterdam, Sotheby’s Tel Aviv, Sotheby’s Moscow, Change & Partner Contemporary Art Gallery (Ρώμη), Colesman Project Space (Λονδίνο), Real Gallery (Νέα Υόρκη), Ελληνοαμερικανική Ένωση (Αθήνα), 1η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης κ.α.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Άρτεμις Ποταμιάνου έχει επιμεληθεί εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών της διεθνούς σκηνής όπως του Joseph Kosuth, του Terry Atkinson, του Peter Greenaway, της Candice Brietz  των Guerrilla Girls κ.ά., καθώς και πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Ιδρύματα και εναλλακτικούς χώρους.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 12-4-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις