Logo

Επικίνδυνες για την υγεία οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας;



 
 

enrglmp_20-4-2011Οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας εκπέμπουν χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο, λένε Γερμανοί επιστήμονες, οι οποίοι εκφράζουν νέους φόβους σχετικά με την ασφάλειά τους.

Συγκεκριμένα ισχυρίζονται ότι δεν θα πρέπει να τις αφήνουμε αναμμένες για μεγάλο χρονικό διάστημα ή να τις τοποθετούμε κοντά στο κεφάλι μας, επειδή απελευθερώνουν δηλητηριώδη υλικά.

 

Επίσης, υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει  να τις χρησιμοποιούμε για διάβασμα ή να τις τοποθετούμε κοντά στο κεφάλι ενός παιδιού και να τις αφήνουμε αναμμένες όλη τη νύχτα.

Αν και είναι ήδη γνωστό ότι σε περίπτωση που μία από τις νέες “πράσινες” λάμπες σπάσει, απελευθερώνονται επιβλαβείς ποσότητες υδραργύρου, η τελευταία έρευνα, η οποία διεξήχθη στη Γερμανία, δείχνει ότι εκπέμπονται κι άλλες καρκινογόνες χημικές ουσίες όταν οι λάμπες αυτές είναι αναμμένες, οι οποίες εκλύονται ως μορφή ατμού.

Οι επιβλαβείς ουσίες περιλαμβάνουν τη φαινόλη – ένα δηλητήριο που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί για να σκοτώνουν χιλιάδες θύματα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – και τις ανθρώπινες τοξίνες ναφθαλίνη και στυρένιο.

Ο Andreas Kirchner, από την Ομοσπονδία Γερμανικών Μηχανικών, δήλωσε: «Γύρω από αυτές τις λάμπες αναπτύσσεται ηλεκτρική αιθαλομίχλη. Επομένως, εγώ τις χρησιμοποιώ μόνο πολύ οικονομικά. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε περιοχές που δεν αερίζονται και σίγουρα δεν πρέπει να τοποθετούνται κοντά στο κεφάλι κάποιου».

Πάντως ενώ το αρμόδιο υπουργείο της Γερμανίας επιμένει ότι οι "πράσινες" λάμπες είναι ασφαλείς, οι επιστήμονες ανάγκασαν τον Οργανισμό Προστασίας του Περιβάλλοντος να εκδώσει προειδοποίηση καλώντας τους πολίτες να είναι προσεκτικοί .

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 20-4-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις