Logo

Ιδιωτικός τομέας: Ουσιαστική παύση πληρωμών



 
 

pausi_22-4-2011Σε ουσιαστική παύση πληρωμών έχει προχωρήσει μεγάλο μέρος του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα.

Σύμφωνα με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας μια στις τρεις επιχειρήσεις χρωστά, κατά μέσο όρο 3 – 4 μισθούς.

Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι σε περισσότερες από 275.000 εταιρείες δεν μπορούν να ανταποκριθούν – αν και δεν είναι άνεργοι – στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους, καθώς εδώ και μήνες δεν λαμβάνουν το μηνιάτικό τους.

Μάλιστα, όπως εκτιμούν κύκλοι του ΣΕΠΕ, η συνέχεια θα είναι ακόμα πιο δραματική με απρόβλεπτες συνέπειες για την ιδιωτική επιχειρηματικότητα και τις εργασιακές συνθήκες λόγω της εφαρμογής του Μνημονίου, καθώς και των νέων μέτρων που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, το 60% των διαφωνιών μεταξύ μισθωτών και ιδιοκτητών εταιρειών, που φθάνουν στο ΣΕΠΕ, αφορά καταγγελίες για μη καταβολή δεδουλευμένων.

Αυτό επισημαίνει, μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο», ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Μιχάλης Χάλαρης, ο οποίος προσθέτει ότι οι περισσότερες καταγγελίες στο ΣΕΠΕ γίνονται αφού έχει περάσει ένα χρονικό διάστημα κάποιων μηνών, από τη στιγμή που ο εργοδότης σταμάτησε να αποδίδει το σύνολο ή μέρος του μισθού στους εργαζομένους.

Η καθυστέρηση στην υποβολή των καταγγελιών από τους εργαζόμενους, εξηγεί ο κ. Χάλαρης, οφείλεται στο φόβο τους για ενδεχόμενη απόλυσή τους.  

Οι περισσότερες εταιρείες που οφείλουν μισθούς στους εργαζόμενους αυτές τις ημέρες εφαρμόζουν την ίδια πρακτική που ακολούθησαν και κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Συγκεκριμένα, εξακολουθούν να μην αποδίδουν στους εργαζομένους τους μισθούς που τους χρωστάνε, αλλά τους καταβάλουν μόνο το δώρο του Πάσχα, προκειμένου να γλυτώσουν την διαδικασία του αυτοφώρου, που προβλέπει η νομοθεσία για τη μη καταβολή του δώρου.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 22-4-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις