Logo

Γραφένιο: Λεπτότερο από χαρτί και δυνατότερο από ατσάλι !



 
 

grphn_23-4-2011Υλικό λεπτότερο από χαρτί, αλλά 10 φορές ισχυρότερο από ατσάλι, κατάφεραν να δημιουργήσουν οι επιστήμονες!

Οι δημιουργοί του χαρτιού γραφενίου – μια μορφή άνθρακα που ανακαλύφθηκε το 2004 και χρησιμοποιήθηκε από αμερικανικό εργαστήριο για την κατασκευή του ανθεκτικότερου χαρτιού στον κόσμο – ισχυρίζονται ότι το νέο υλικό όχι μόνο είναι ελαφρύτερο, πιο ισχυρό, πιο σκληρό και πιο ευέλικτο από το ατσάλι, αλλά είναι και φιλικό προς το περιβάλλον.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των επιστημόνων, το τελικό προϊόν είναι 6 φορές ελαφρύτερο από το ατσάλι, 2 φορές πιο σκληρό, ενώ έχει 5 έως 6 φορές μικρότερη πυκνότητα και 13 φορές μεγαλύτερη δυνατότητα κάμψης, με αποτέλεσμα να πιστεύουν ότι θα φέρει επανάσταση τόσο στην εμπορική όσο και στη μηχανική βιομηχανία – ιδιαίτερα στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Ali Reza Ranjbartoreh, είπε: «Κανένας άλλος δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ παρόμοια μέθοδο παραγωγής ενέργειας και δοκιμής θερμότητας προκειμένου να βρει αυτές τις εξαιρετικές μηχανικές ιδιότητες του γραφενίου, όπως εμείς. Είμαστε σίγουρα πολύ μπροστά από τις άλλες ερευνητικές εταιρείες».

«Οι εξαιρετικές μηχανικές ιδιότητές του, καθιστούν το γραφένιο ένα πολλά υποσχόμενο υλικό για εφαρμογές τόσο στον εμπορικό όσο και στον μηχανικό τομέα», συμπλήρωσε ο κ. Ranjbartoreh.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 23-4-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις