Logo

Οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να σβήνουν τις δυσάρεστες αναμνήσεις



 
 

pnfl_30-4-2011Όλοι μας έχουμε ευχηθεί να μπορούσαμε να σβήσουμε μια επίπονη μνήμη κάποια στιγμή στη ζωή μας.

Τώρα οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι βρίσκονται στα πρόθυρα μιας επαναστατικής ανακάλυψης, καθώς είναι πολύ κοντά στο να βρουν έναν τρόπο για να διαγράφουν δυνητικά τραυματικές εμπειρίες από το μυαλό μας.

Συγκεκριμένα, έχουν ανακαλύψει ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ μιας πρωτεΐνης, η οποία ονομάζεται PKM, και των δυσάρεστων αναμνήσεων.

Η νέα αυτή έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Νευροεπιστήμης, θα μπορούσε να έχει βαθιές συνέπειες για τους βετεράνους του πολέμου, τα θύματα βίαιων εγκλημάτων, καθώς κι εκείνων που πάσχουν από διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Ντέιβιντ Γκλάνζμαν, νευροεπιστήμονας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, είπε: «Νομίζω ότι κάποια μέρα  θα είμαστε σε θέση να διαφοροποιούμε τις αναμνήσεις, έτσι ώστε να μειώνουμε τις τραυματικές εμπειρίες που αποθηκεύονται στον εγκέφαλό μας».

«Ίσως όχι στο άμεσο μέλλον, αλλά πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα είμαστε σε θέση να “μπαίνουμε” στο μυαλό κάποιου, να προσδιορίζουμε την τοποθεσία της μνήμης μιας τραυματικής εμπειρίας και να την “απαλύνουμε”», συμπλήρωσε.

Οι ερευνητές, μετά από πειράματα σε θαλάσσια σαλιγκάρια, δήλωσαν ότι έχουν αποκτήσει σημαντικές γνώσεις ως προς τη βιολογία των κυττάρων της μακροπρόθεσμης μνήμης.

Μία εξ αυτών είναι και η ανακάλυψη ότι η μακροπρόθεσμη μνήμη για την ευαισθητοποίηση στα θαλάσσια σαλιγκάρια, μπορεί να διαγραφεί αναστέλλοντας τη δραστηριότητα της PKM, μιας πρωτεΐνης που σχετίζεται με τη μνήμη.

Οι συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα, είναι η πρώτη που δείχνει ότι η μακροπρόθεσμη μνήμη μπορεί να διαγραφεί, ενώ η έρευνά της θα μπορούσε, επίσης, να βοηθήσει στη θεραπεία της εξάρτησης από τα ναρκωτικά, στη νόσο του Αλτσχάιμερ, καθώς και σε άλλες μακροπρόθεσμες διαταραχές μνήμης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 30-4-2011 από directNEWS.gr

σχετικά θέματα:

Χάπι έρχεται να δώσει τέλος στις άσχημες αναμνήσεις !


Τελευταίες Ειδήσεις