Logo

Οι χειροπέδες στους "νονούς" δεν... άνοιξαν τα στόματα



 
 

nonoi-tis-nyxtas_30-04-2011Μπορεί η αστυνομία να πέρασε χειροπέδες στους «νονούς» που έτρεμε η νύχτα στη Θεσσαλονίκη, αλλά ο φόβος κρατάει ακόμη κλειστά τα περισσότερα από τα στόματα των θυμάτων τους.

Ακόμη και τώρα, μετά την εξάρθρωση του πολυμελούς κυκλώματος και την προφυλάκιση του εγκεφάλου του κυκλώματος, της συζύγου του και ακόμη τριών μελών της συμμορίας, κάποιοι επιχειρηματίες που έδωσαν καταθέσεις-καταπέλτες στις διωκτικές αρχές εξαφανίστηκαν από την πόλη, υπό τον φόβο των... "σιδερικών".

Εγκέφαλος του κυκλώματος ήταν ο 34χρονος Γ.Σ., ο οποίος είχε εμπλοκή στα οργανωτικά της ΠΑΕ Ηρακλής και μάλιστα θήτευσε ως μέλος του διοικητικού της συμβουλίου για λίγες ημέρες.

Αναγκάστηκε μάλιστα να παραιτηθεί μετά τις διαμαρτυρίες των φιλάθλων όταν εισέβαλε στα αποδυτήρια της ομάδας μαζί με μπράβους και απείλησε τους ποδοσφαιριστές, προκαλώντας την παραίτηση του τότε προπονητή, ο οποίος είχε δηλώσει: «Ή οι μπράβοι ή εγώ».

Ο 34χρονος, που δήλωνε επιχειρηματίας και κυκλοφορούσε με Λαμποργκίνι, ζούσε πλουσιοπάροχα με τα έσοδα της παράνομης δραστηριότητάς του. Η δράση του ήταν γνωστή στην αστυνομία, μάλιστα δύο φορές είχε κατηγορηθεί για τοκογλυφική δραστηριότητα, την μία και για απαγωγή και ληστεία επιχειρηματία, που ήταν ένα από τα θύματά του.

Λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του και τις δύο φορές βρέθηκε ελεύθερος, αλλά η αστυνομία είχε αποφασίσει να βάλει τέλος στη δραστηριότητά του.

Η χρυσή ευκαιρία δόθηκε στις αρχές τον περασμένο Οκτώβριο, όταν υποβλήθηκε μήνυση για τοκογλυφία σε βάρος του 34χρονου και πραγματοποιήθηκε έρευνα παρουσία δικαστικών στο σπίτι του στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.

Από τα ευρήματα της έρευνας εκείνης άρχισε το ξεκαθάρισμα, καθώς εκτός από τις δεκάδες επιταγές, τα όπλα και τα ιδιωτικά συμφωνητικά βρέθηκε και ένα σημειωματάριο με ονόματα θυμάτων του, στο οποίο καταγράφονταν τα ποσά που τους δόθηκαν με τόκο 10% τον μήνα.

Στη συνέχεια ξεκίνησε η στενή παρακολούθησή του και η παρακολούθηση με δικαστική απόφαση όλων των τηλεφωνικών του συνομιλιών. Οι αστυνομία έχει στη διάθεσή της -περιλαμβάνονται στη δικογραφία- περισσότερες από 700 σελίδες απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών με αστυνομικούς, επιχειρηματίες-θύματά του, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας του, αλλά και φυλακισμένους.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αστυνομικοί κάνουν λόγο για ομάδα στα πρότυπα της μαφίας, με ιεραρχία και καθορισμένο ρόλο τουλάχιστον για τους 15 συμμετέχοντες σε αυτήν.

Ο «υπαρχηγός» και ο ρόλος του

Υπαρχηγός της ομάδας φέρεται πως είναι ο 36χρονος Αρμένιος Γ.Α., έγκλειστος στις φυλακές εκτίοντας ποινή ισοβίων και 16 χρόνων κάθειρξης, καθώς και οκτώ μηνών φυλάκισης για τη δολοφονία 24χρονου ομογενή από τη Γεωργία πριν από τριάμισι χρόνια στη Νικόπολη για ασήμαντη αφορμή.

Η δολοφονία εκείνη άνοιξε έναν νέο κύκλο αίματος με την εκτέλεση σε εστιατόριο ομογενών στην Πολίχνη και τη διπλή δολοφονία Αρμένιων, οι οποίοι βρέθηκαν θαμμένοι σε αγροτική περιοχή στον Χορτιάτη. Μεταξύ των θυμάτων και ο 30χρονος «Αρκάδης», που ήταν το πρωτοπαλίκαρό του.

Αστυνομικοί που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στη νύχτα της Θεσσαλονίκης αναφερόμενοι στον «Αρμένιο» τον χαρακτηρίζουν απρόβλεπτό και επικίνδυνο κακοποιό. «Είχε το σιδερικό όπως εμείς το μπρελόκ του αυτοκινήτου», λένε χαρακτηριστικά.

Ο «Αρμένιος» μέχρι τη σύλληψή του θεωρείτο ότι βρισκόταν στην κορυφή της πυραμίδας των κυκλωμάτων που ελέγχουν την προστασία της νύχτας και ήταν ο κυρίαρχος στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Μόλις όμως έπεσε στα χέρια της αστυνομίας παραχώρησε την αρχηγία στον σημερινό εγκέφαλο του κυκλώματος, και οι μέχρι τότε δύο ομάδες μπράβων ενώνονται σε μία ισχυρή, που ελέγχει και πουλάει προστασία σε 20 καταστήματα της Θεσσαλονίκης και τέσσερα καταστήματα της Αθήνας.

Τα έσοδα της ομάδας από την προστασία των καταστημάτων αυτών μόνο το τελευταίο 11μηνο ανέρχονται σε 375.000 ευρώ περίπου.

Ο «υπαρχηγός» μέσα από τη φυλακή έχει αναλάβει το κομμάτι της προστασίας. Τηλεφωνεί σε επιχειρηματίες, τους απειλεί και τα μέλη της ομάδας εισπράττουν. Τα χρήματα φθάνουν στον εγκέφαλο, ενώ μικρό μέρος αποτελεί την αμοιβή του φυλακισμένου «νονού».

Ακόμη και σήμερα μέσα από τις φυλακές ο «υπαρχηγός» της εγκληματικής ομάδας είναι ο φόβος και ο τρόμος και κρατάει κλειστά τα στόματα των θυμάτων που συναλλάσσονταν με την εγκληματική ομάδα. «Είναι ισοβίτης. Δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει τα όπλα. Δεν έχει κανέναν φραγμό», λένε οι άνθρωποι της νύχτας.

Αυτό προφανώς είναι και ο λόγος που τα θύματα της τοκογλυφίας αν και μπορεί να έχουν χάσει ολόκληρες περιουσίες, αποφεύγουν να προχωρήσουν σε καταγγελίες.

Τεράστια ποσά

tokoglyfia_30-04-2011Από τα 43 άτομα που τα ονόματά τους ήταν στο σημειωματάριο του αρχηγού και φερόταν ότι δανείστηκαν με τόκο μόνο οι ένδεκα κατέθεσαν την τοκογλυφική σχέση που είχαν με το κύκλωμα.

Οι 17 παραδέχτηκαν πως πήραν δανεικά χωρίς τόκο και οι υπόλοιποι αρνήθηκαν πώς πήραν ακόμη και χρήματα και ότι είχαν σχέση με τον εγκέφαλο του κυκλώματος.

Τα τεράστια παράνομα έσοδα (μόνο το 2009 φέρεται ότι δάνεισε τοκογλυφικά πάνω από 2.500.000 ευρώ) γίνονταν κότερα, βίλες, αυτοκίνητα, ξοδεύονταν σε πολυτελή ζωή, αλλά δεν δηλώνονταν στην εφορία, καθώς τα τελευταία χρόνια ο εγκέφαλος της συμμορίας δεν κατέθετε φορολογική δήλωση.

Έβρισκε όμως διάφορους τρόπους για τη νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων. Σε αυτούς εντάσσουν οι αστυνομικοί και τον άτοκο δανεισμό ΠΑΕ με 514.000 ευρώ και αντάλλαγμα την εκχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.
«Μπορεί να μην ήταν τοκογλυφικά τα χρήματα που έδωσε στην ομάδα, αλλά με τον τρόπο αυτό μπορούσε να τα νομιμοποιήσει», λένε αξιωματικοί της Ασφάλειας.


Ο προβληματισμός της αστυνομίας

Στην αστυνομία προβληματίζονται με τις δεκάδες σχεδόν καθημερινές τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε ο «αρχηγός» του κυκλώματος με αστυνομικούς και ερευνούν τη σχέση αυτή σε βάθος, προκειμένου να διαπιστωθεί τι συνεργασία υπήρχε.

Οι συνομιλίες αυτές εξετάζονται από ειδικούς και σύντομα οι αστυνομικοί θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις, ενώ ανώτεροι αξιωματικοί δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να ασκηθούν και ποινικές διώξεις εναντίον τους, όταν ολοκληρωθεί η έρευνα.

Πάντως Θεσσαλονικείς που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στους χώρους της τοκογλυφίας υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη ομάδα δεν ήταν η μεγαλύτερη από αυτές που δρουν στη Θεσσαλονίκη και πως στον χορό των τοκογλυφικών κερδών εμπλέκονται και άλλα, πολύ ηχηρά, ονόματα της πόλης, που είναι υπεράνω κάθε υποψίας.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 30-4-2011 από directNEWS.gr πηγή:Μακεδονία


Τελευταίες Ειδήσεις