Logo

Τεράστιος αστεροειδής θα περάσει δίπλα από τη Γη



 
 

astrd_7-5-2011Ένας ογκώδης αστεροειδής πρόκειται να περάσει μέσα από την τροχιά του φεγγαριού μέσα στο τρέχον έτος, αστοχώντας, για καλή μας τύχη, τον πλανήτη μας για πολύ λίγο, λένε οι επιστήμονες.

Ο διαστημικός βράχος, που ονομάζεται YU55, θα περάσει δίπλα μας σε απόσταση μόλις 324.604 χλμ – μικρότερη απόσταση από εκείνη που χωρίζει τη Γη με το φεγγάρι – κατά τη διάρκεια της πλησιέστερης προσέγγισής του, στις 8 Νοεμβρίου του 2011.

Με πλάτος περίπου 400 μέτρα και βάρος 55.000.000 τόνους, ο YU55 θα είναι το μεγαλύτερο αντικείμενο που θα έχει περάσει ποτέ τόσο κοντά από τον πλανήτη μας.

Ο εκπρόσωπος της NASA, Ντον Γίομανς, δήλωσε: «Στις 8 Νοεμβρίου, ο αστεροειδής YU55 θα περάσει δίπλα από τη Γη και στο πλησιέστερο σημείο προσέγγισής του θα απέχει περίπου 325.000 χλμ. από τον πλανήτη μας».

«Αυτός ο αστεροειδής είναι περίπου 400 μέτρα σε πλάτος και είναι ο μεγαλύτερος διαστημικός βράχος που έχουμε εντοπίσει ότι θα περάσει τόσο κοντά μας έως το 2028», συμπλήρωσε.

Οι επιστήμονες βεβαιώνουν πως παρά την εγγύτητα του YU55 στη Γη, η βαρυτική του έλξη στον πλανήτη μας θα είναι “αφάνταστα πολύ μικρή”.

«Κατά την εγγύτερη προσέγγισή του, η βαρυτική του επίδραση πάνω στη Γη θα είναι τόσο μικρή ώστε θα είναι ανυπολόγιστη. Δεν πρόκειται να επηρεάσει τις παλίρροιες ή οτιδήποτε άλλο», εξηγεί ο κ. Γίομανς.

Εξακολουθεί, ωστόσο, να αναφέρεται επίσημα ως ένα “εν δυνάμει επικίνδυνο αντικείμενο”, καθώς αν προσέκρουε στη Γη, θα ασκούσε μια δύναμη που ισοδυναμεί με 65.000 ατομικές βόμβες και θα άφηνε έναν κρατήρα πλάτους 10 χλμ και βάθους 610 μέτρων.

Ο αστεροειδής YU55 ανακαλύφθηκε από τον Ρόμπερτ Μακ Μίλαν, επικεφαλής του προγράμματος Spacewatch – το οποίο χρηματοδοτείται από τη NASA – του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, το Δεκέμβριο του 2005.

Περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο 1 φορά κάθε 14 χρόνια, αλλά οι επιστήμονες καθησυχάζουν ότι δεν υπάρχει φόβος επικείμενης σύγκρουσής του με τη Γη για τουλάχιστον έναν αιώνα ακόμα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-5-2011 από directNEWS.gr

σχετικά θέματα:

Θα προσκρούσει στη γη ο Apophis ;


Τελευταίες Ειδήσεις