Logo

Εντοπίστηκε κατοικήσιμος εξωπλανήτης



 
 

exoplanitis_17-5-2011Εξωπλανήτη με ατμοσφαιρικές συνθήκες που θα μπορούσαν να φιλοξενούν ζωή, ανακάλυψε ομάδα επιστημόνων.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, ένας από τους πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από το αστέρι νάνος Γκλίζε 581, μπορεί να αποδειχθεί «κατοικήσιμος», με κλίμα που να επιτρέπει την παρουσία νερού σε υγρή μορφή και την ύπαρξη ζωής.

Πρόκειται για βραχώδη πλανήτη, επτά φορές μεγαλύτερο από τη Γη που βρίσκεται σε απόσταση 20 ετών φωτός (9,5 τρισ. Χλμ) από το ηλιακό μας σύστημα.

Ο πλανήτης ανακαλύφθηκε το 2007, αλλά οι επιστήμονες θεωρούσαν τότε ότι είναι πολύ «ψυχρός» για να κριθεί «κατοικήσιμος», μιας και περιστρέφεται γύρω από ένα ερυθρό νάνο, δηλαδή έναν ήλιο που σβήνει και γι' αυτό λαμβάνει τρεις φορές λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τη Γη.

Είναι επίσης πιθανό να δείχνει μονίμως τη μία πλευρά του στον αστέρα του και η άλλη να βρίσκεται πάντα στο σκοτάδι.

Ωστόσο, τώρα οι μετεωρολόγοι πιστεύουν ότι ο Γκλίζε 582d μπορεί να παρουσιάζει ένα «φαινόμενο του θερμοκηπίου» που να του επιτρέπει να έχει θερμό κλίμα, έτσι που να σχηματίζονται ωκεανοί, σύννεφα και βροχή.

Ο Γκλίζε 581d πιθανολογείται ότι έχει πυκνή ατμόσφαιρα, περιβάλλεται από ένα λεπτό στρώμα νεφών και είναι βυθισμένος σε ένα κοκκινωπό ημίφως.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 16-5-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις