Logo

Στα 80-100 εκ. ευρώ οι ζημιές λόγω E.coli στην Ελλάδα



 
 

laxanika_9-6-2011Ζημιές 80-100 εκ. ευρώ έχει προκαλέσει στη χώρα το ρωσικό εμπάργκο στα ευρωπαϊκά οπωροκηπευτικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.


Η απαγόρευση των εισαγωγών από την ΕΕ στη Ρωσία, λόγω του φόβου για την επιδημία του E.coli, έχει στερήσει από την Ελλάδα έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς της εταίρους.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Ρωσία απορροφά το 25% των ελληνικών εξαγωγών φρούτων.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εισαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών, την ημέρα της απαγόρευσης “πάγωσε” τη μεταφορά φορτίων με ελληνικές φράουλες τα οποία βρίσκονταν ήδη καθ' οδόν προς την Ρωσία.

Τα προϊόντα που δεν σαπίζουν στα χωράφια, πωλούνται πλέον σε εξευτελιστικές τιμές, πολλαπλάσιες του κόστους.

Με τεράστιες ζημιές είναι αντιμέτωποι οι παραγωγοί στην Κρήτη, καθώς – εκτός από την Ρωσία - Τσεχία, Ουγγαρία και Ρουμανία έχουν παγώσει τις εισαγωγές κρητικών λαχανικών. Μόνο στον νομό Λασιθίου, υπολογίζεται ότι η ζημιά φτάνει τα 20 εκ. ευρώ.

Οι καλλιεργητές ζητούν από την ΕΕ να προχωρήσει σε αποζημιώσεις των ζημιωθέντων παραγωγών και εμπόρων και καλούν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των αναλύσεων για E.coli σε ελληνικά φρούτα και λαχανικά ώστε να καθησυχαστούν οι καταναλωτές.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 9-6-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις