Logo

Τα βιντεοπαιχνίδια μειώνουν τον πόνο ! (vid)



 
 

lsspn_15-6-2011Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι ασθενείς των οποίων η προσοχή αποσπάται παίζοντας βιντεοπαιχνίδια, νιώθουν λιγότερο πόνο κατά τη διάρκεια των ιατρικών διαδικασιών.  

Η θεραπεία εικονικής πραγματικότητας (VR therapy), όπως ονομάζεται, κατά την οποία οι ασθενείς έπαιζαν ένα βιντεοπαιχνίδι σε μία οθόνη τοποθετημένη στο κεφάλι τους, την ώρα που βίωναν πόνο παρόμοιο με αυτόν της οσφυϊκής παρακέντησης, διαπιστώθηκε ότι λειτουργεί ακόμα καλύτερα στους ηλικιωμένους ασθενείς.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι επιστήμονες έβαλαν 25 ενήλικες, ηλικίας από 60 ετών και άνω, σε ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα που ονομάζεται SnowWorld.

Ο Sam Sharar, καθηγητής αναισθησιολογίας στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, πραγματοποίησε 2 θερμικές προσομοιώσεις του πόνου που νιώθει κανείς κατά την οσφυονωτιαία παρακέντηση για 30 δευτερόλεπτα – τη μία την ώρα που οι ασθενείς βρίσκονταν στο πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας και την άλλη, όταν βρίσκονταν στο κανονικό τους περιβάλλον.

«Έμεινα έκπληκτος όταν είδα τα επίπεδα της αναλγητικής απόκρισης που έδειξαν οι ηλικιωμένοι ασθενείς, επειδή αυτά τα άτομα είχαν ελάχιστη ή και καμία προηγούμενη εμπειρία ούτε με τα βιντεοπαιχνίδια ούτε με την εικονική πραγματικότητα – σε αντίθεση με τους νεότερους ασθενείς μας», είπε ο Δρ. Sharar.

Η θεραπεία εικονικής πραγματικότητας χρησιμοποιείται πλέον σε αρκετά ιατρικά κέντρα των ΗΠΑ, ενώ χρησιμοποιείται, επίσης, και σε ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από ψυχιατρικές διαταραχές, όπως φοβίες και μετα-τραυματικό στρες.

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 15-6-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις